1. Czy w Waszych mazdach ..gdy jest zimno..np. Ok. 4 stopnie to klima nie włącza się ..tzn nawet nie załacza się kompresor?
2. Czy komuś się zdarzyła sytuacja..może gdzieś podczas zakupu...że klima nie włączała się..bo było za mało czynnika..ale po nabiciu klimy działała już dobrze przez następny ..spory czas..
3. Czy to, że klima się nie załącza to zawsze musi oznaczać jej nieszczelność??
Dzięki za wszelkie sugestie
Klima
Strona 1 z 1
w dawniejszych układach były zabezpieczenia przeciw zamrożeniowe, które blokowały uruchomienie klimatyzacji w przypadku niskiej temperatury powietrza zewnętrznego.
Było to zawsze blisko tych (plus) 4 stC. Nie wiem jak jest w BL, ale kto wie, może nadal jest jakaś ochrona.
Czynnik z klimatyzacji systematycznie "zanika" nawet przy sprawnej i szczelnej instalacji.
Jest możliwe, że po napełnieniu czynnikiem przy jego niedostatku (ale nie zupełnym braku) klimatyzacja może pracować prawidłowo. Jesli natomiast byłoby zupełne zero, to szukałbym najpierw nieszczelności i uszkodzeń zanim bym napełnił.
Nie – przecież może być jeszcze inne uszkodzenie – np problemy elektryczne a czynnika nalane pod samą kokardę..
Było to zawsze blisko tych (plus) 4 stC. Nie wiem jak jest w BL, ale kto wie, może nadal jest jakaś ochrona.
Czynnik z klimatyzacji systematycznie "zanika" nawet przy sprawnej i szczelnej instalacji.
Jest możliwe, że po napełnieniu czynnikiem przy jego niedostatku (ale nie zupełnym braku) klimatyzacja może pracować prawidłowo. Jesli natomiast byłoby zupełne zero, to szukałbym najpierw nieszczelności i uszkodzeń zanim bym napełnił.
zaint napisał(a):3. Czy to, że klima się nie załącza to zawsze musi oznaczać jej nieszczelność??
Nie – przecież może być jeszcze inne uszkodzenie – np problemy elektryczne a czynnika nalane pod samą kokardę..
Historie mojej młodości :
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
BL to tak naprawdę lekko poprawione BK a tam klima poniżej 4 stopni się nie włączała.
Sądzę, że tu jest podobnie.
Sądzę, że tu jest podobnie.
Mam bl klima załącza się w każdej temperaturze bez najmniejszych problemów. Czynnika lekko może ubywać ale jeśli w przeciągu roku ubędzie ponad 50g to już warto pomyśleć nad sprawdzeniem szczelności. U mnie klima popuszczała po 30,50 potem 100g rocznie i okazało się że chłodnica klimy popuszcza czynnik.
Klima może nie startować z różnych przyczyn nie koniecznie musi być to brak czynnika. W poprzednim aucie klima startowała przy ilości czynnika poniżej 50g. Nawet serwisant był zdziwiony i co najlepsze chłodziła
Klima może nie startować z różnych przyczyn nie koniecznie musi być to brak czynnika. W poprzednim aucie klima startowała przy ilości czynnika poniżej 50g. Nawet serwisant był zdziwiony i co najlepsze chłodziła
Strona 1 z 1