Witam wszystkich.
Od 3 tygodni jestem posiadaczem angielskiej Mazdy 3 TS2 1.6 Diesel 2006 rok, data pierwszej rejestracji samochodu 30/10/2006.Samochod ma przebieg 30400km i jestem drugim wlascicielem. Mazde kupilem poprzez salon Mazdy w Anglii.
Autem zrobielm nie wiecej jak 1600km i juz mam problem z wewnetrzna koncowka drazka kierwniczego. Diagnozy dokonal polski warsztat w Anglii.
Moje pytanie jest nastepujace, jak to mozliwe ze auto z tak malym przebiegiem, mlodo rocznikowo, serwisowane przez salon Mazdy posiada juz taka wade?? Z tego co sie dowiedzialem taka usterka moze pojawic sie dopiero po ponad 100 000 km a nie po 30400km.
Dodam ze jak pojechalem do Mazdy i pokazalem im objawy niesprawnych wewnetrznych koncowek drazka ( dzwiek stukania metal o metal przy skrecaniu kierownicy przy wylaczonym silniku) to panowie na serwisie stwierdzili ze to normalne ale wkonocowym finale wywalczylem inspekcje w tym tygodniu.
Z gory dziekuje wszystkim za opinie.
Pozdrawiam
Zielony
Końcówki drążka kierowniczego (3 BK, 2006, CiTD)
Strona 1 z 1
Witaj na forum MazdaSpeed | FAQ i Regulamin
Praktyczny poradnik dla nowych Forumowiczów i nie tylko.
Hmm faktycznie dziwne, może licznik ma cofnięty właśnie o te 100tys
albo miał poważnego dzwona. Nie pasuje mi też to "skręcanie kierownicy przy wyłączonym silniku", powinna być blokada kierownicy w takim wypadku. 
Praktyczny poradnik dla nowych Forumowiczów i nie tylko.
Hmm faktycznie dziwne, może licznik ma cofnięty właśnie o te 100tys
Blokada kierownicy dziala. Wykonywalem lekkie ruchy kierownica w lewo, w prawo przy wylaczonym silniku ale kluczyk mialem wlozony w stacyjce co uniemozliwilo aby zadziala blokada kierownicy. Co do licznika, tez tak przypuszczalem. W tym tygodniu wydam troche funtow i dam podbiac auto pod glowny komputer gdzie na pewno bedzie faktyczny stan przebiegu. Jezeli sie okaze ze licznik zostal cofniety to Salon Mazdy bedzie sie tlumaczyc przed sadem, nie popuszcze!
-
zielony69
Mam jeszcze jedno pytanie, prosze powiedzcie mi czy jest roznica miedzy benzyna a dieslem w koncowkach drazka ukladu kierowniczego??
Dlaczego sie o to pytam?
Poprosilem pracownika salonu mazdy abysmy sprawdzili czy w innej Mazdzie 3 tego samego roku co ja posiadam bedzie mozna uslyszec jakikolwiek dzwiek przy skrecaniu kierownicy. Pan sprzedawca speplnil moja prosbe, w innej mazdzie nie uslyszelismy zadnego dzwieku pukania itp po czym pan sprzedawca wraz z jego kolega z dzialu serwisu oznajmili mi ze jest roznica miedzy benzyna a dieslem w ukladzie sterujacym samochodu a co za tym idzie koncowki drakza ukladu kierowniczego beda inne w benzynie i dieslu, tak mi powiedzieli. Nie mieli na stanie innej Mazdy3 w dieslu co za tym idzie nie moglem im nic udowodnic.
Ja sie na samochodach nie znam ale wydaje mi sie zawieszenie, uklad sterujacy samochodu, sa takie same w benzynie i dieslu jedyna roznica to silnik. Czy ja dobrze mysle??
Pozdrawiam
Zielony
Dlaczego sie o to pytam?
Poprosilem pracownika salonu mazdy abysmy sprawdzili czy w innej Mazdzie 3 tego samego roku co ja posiadam bedzie mozna uslyszec jakikolwiek dzwiek przy skrecaniu kierownicy. Pan sprzedawca speplnil moja prosbe, w innej mazdzie nie uslyszelismy zadnego dzwieku pukania itp po czym pan sprzedawca wraz z jego kolega z dzialu serwisu oznajmili mi ze jest roznica miedzy benzyna a dieslem w ukladzie sterujacym samochodu a co za tym idzie koncowki drakza ukladu kierowniczego beda inne w benzynie i dieslu, tak mi powiedzieli. Nie mieli na stanie innej Mazdy3 w dieslu co za tym idzie nie moglem im nic udowodnic.
Ja sie na samochodach nie znam ale wydaje mi sie zawieszenie, uklad sterujacy samochodu, sa takie same w benzynie i dieslu jedyna roznica to silnik. Czy ja dobrze mysle??
Pozdrawiam
Zielony
-
zielony69
Przy wyłączonym silniku, kiedy nie działa pompa wspomagania taki dźwięk stuku jest jak najbardziej normalny. Niedawno wymieniałem u siebie właśnie te drążki po przebiegu jakieś 90k, ale bardziej ze względów komfortu jazdy niz pilnej potrzeby i stuk przy wyłączonym silniku oczywiście występuje nadal. Przy włączonym silniku jest wszystko ok.
- Od: 27 cze 2005, 15:54
- Auto: Skoda Octavia Super '59 1.3
Strona 1 z 1