skrzypienie podczas hamowania

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez czucherek1985 » 11 cze 2015, 20:10

Witam od 3 dni mam problem z hamulcami . Zaczeło się od tego że jak jechałem to słyszalem takie cykanie jagby klocek cyklicznie dotykał tarczy . W momencie jak delikatnie nacisnołem pedał hamulca ,od razu przestawało.Na dzień dzisiejszy strasznie skrzypi ale tylko jak nacisnę hamulec.Od razy uprzedzę że mogę mieć krzywe tarcze , zgłosiłem to w serwisie mazdy bo problem się powtórzył w lutym , wtedy serwis Mazdy poradził sobie z problemem ( I TERAZ BĘDZIE NAJLEPSZE- ZESZLIFOWALI POŁOWE KLOCKA ( po skosie teraz bierze tylko na dole tarczy) :)) Zobaczyłem to dopiero teraz jak zmieniłem na aluminiowe felgi , po kontakcie z serwisem mazdy powiedzieli że sam sobie uszkodziłem hamulce.Teraz pytania -jak myślicie czy można z tym jezdzić (pytam bo mieszkam za granica i chce dopiero za miesiąc jechać do Polski i tam naprawić , i czy faktycznie to są krzywe tarcze
Słyszę coś jag by harowało , skrzypiało .
Forumowicz

Od: 8 mar 2015, 11:03
Auto: Mazda 3 , 2005 2.0 benzna

Postprzez georgb » 19 cze 2015, 09:20

Co to za serwis, szlifowanie klocków??? Tego się nie robi. Albo wymienia się kpl tarcza-klocek albo w ostateczności same tarcze. Spierdolili ci i tyle. Wszystko zależy cz hamulec jest ostry, czy dobrze hamuje. Musisz to sam ocenić, w każdym razie trzeba to szybko zrobić.
Początkujący

Od: 2 lis 2012, 17:42
Auto: Mazda 3 BK, sedan, 1,6 benzyna 2006r.

Postprzez dzux » 19 cze 2015, 19:41

Czucharek kup sobie tarcze + klocki ceny nie są duże i wymień sam jest to bardzo proste śa filmiki na YouTube i zdjęcia na forum, a z takim serwisem daj sobie spokój
Forumowicz

Od: 5 cze 2011, 22:38
Auto: BYŁA Mazda 3 2005 sedan 1.6 JEST Mazda 5 2006r 2.0 benzyna :)

Postprzez czucherek1985 » 20 cze 2015, 07:03

Dzięki za odpowiedz .Wiem że od serwisów z daleka bo oni to tylko auto potrafią zepsuć, szkoda tylko że hamulce mam nowe ( nowe klocki i tarcze , przód i tył) Przy delikatnym hamowaniu czasami obciera , haruje,tak jag by klocek nie odbijał.A czasami jest ok.Tarcze mam nowe ale już krzywe , dlaczego?Jeżdżę zawsze ostrożnie , delikatnie.Podejrzewam że ci pseudo fachowcy coś musieli zrobić nie tak że tarcze zaraz pokrzywiło.Czekam na wasze sugestie i pozdrawiam.
Forumowicz

Postprzez dicon » 20 cze 2015, 19:01

Przyczyną krzywych tarcz może być nieprawidłowa eksploatacja, wady materiałowe, a także nieprawidłowy montaż. Również przyczyną może być taka sytuacja, że mając rozgrzane tarcze w jedziemy w kałużę wody – tarcze przez nagły spadek temperatury mogą się wygiąć. Jak piszesz – jeździsz spokojnie – to też może być przyczyną. Producenci samochodów zalecają raz na jakiś czas hamowanie z pełną siłą.
Forumowicz

Od: 5 cze 2014, 20:57
Auto: Mazda 3 BK Top '05, 2.0 MZR (LF)

Fiat Punto 55 SX, 96'

Postprzez czucherek1985 » 20 cze 2015, 19:52

Wszystko się zgadza , No ale powiem tak że usterkę zgłosiłem 3 dni po zakupie.Serwis Mazdy naprawił w cudzysłowju szlifując klocki.Na 2 miesiące pomogło, No ale problemu fizycznie się nie pozbyli.Więc jak myślicie przetoczyć nowe tarcze i kupić nowe klocki ewentualnie pokusić się o zmianę piast , czy zakupić nowe tarcze.Nie ukrywam że szkoda pozbywać się nowych tarcz.Sam już nie wiem.Za miesiąc będę w Polsce to postaram się znaleść jakiego szpeca który podejdzie do sprawy profesjonalnie.Pozdrawiam. Acha nie sondzę żę sam uszkodziłem nowe tarcze podejrzewam że te deb.......ile same coś spartolili patrząc dzisiaj na ich wszystkie negatywne opinie na necie ( ani jednego pozytywu).
Forumowicz

Postprzez georgb » 21 cze 2015, 14:58

Czasem nie ociera Ci ta osłona metalowa tarcz od wewnętrznej strony piasty? Nie tak dawno w mojej coś mi przy hamowaniu tarło, wkurzałem się. Podjechałem do brata, popatrzył popukał i okazało się, że w przednim kole zakrzywiła się ta osłona i ona ocierała. Klocki hamulcowe trzymają się/pracują w rowkach, może te gniazda są zabrudzone i blokują klocki i dlatego to ociera. Trudno tak jednoznacznie na odległość coś sensownie pomóc.
pozdr

PS.
Mnie z przodu klocki się zaczynają powoli kończyć i też zaczyna popiskiwać czasem.

Kolega w nissanie miał coś podobnie. Popiskiwało mu czasem najpierw przy hamowaniu, potem czasem podczas jazdy, a na końcu już cały czas piszczało przy jeździe. Mechanik wymienił klocki z przodu bo były zjechane, przeczyścił wszystko i od tego czasu ma spokój.
Początkujący

Od: 2 lis 2012, 17:42
Auto: Mazda 3 BK, sedan, 1,6 benzyna 2006r.