Pedał sprzęgła wpadł w podłogę – uszczelka siłownika sprzęgła

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez Endriupsp » 16 lut 2015, 22:09

Witam.
Kilka dni temu pojawił się w moje mazdzie problem ze sprzęgłem a konkretnie pedał wpadł w podłoge bez żadnego oporu i bez jakiejkolwiek możliwości wbicia biegu.
Zlokalizowałem usterkę. Do wymiany była uszczelka siłownika sprzęgła. Niestety przewód sprzęgła był tak skorodowany, że od razu się złamał, więc kupiłem nowy. I tu pojawiły sie problemy... Przewód nowy siłownik naprawiony a po podłączeniu wyszystkiego przez szybkozłączki na połączeniach cieknie płyn. Uszczelki są na swoich miejscach wszystko teoretycznie powinno być szczelne ale niestety nie jest. Przez ok. 100km było dobrze po czym ponownie cały płyn wyleciał przez owe połączenia na szybkozłączki przy przegrodzie silnika oraz przy samym siłowniku. Czy znacie jakieś metody na uszczelnienie tych połączeń albo inny magiczny sposób aby to naprawić?
Endriupsp

Postprzez widmo82 » 17 kwi 2015, 19:14

Zapytałem na PW czy udało się rozwiązać problem i dostałem odpowiedź:

Endriupsp napisał(a):Okazało się ze jest różnica pomiędzy uszczelką przy przegrodzie silnika a tą przy samym siłowniku. Zamieniłem je miejscami i działa. Ponadto dodam, że trzeba bardzo dokładnie składać wszystko w całość i przy wymianie siłownika jeśli komuś się zdarzy nie warto oszczędzać. Najpierw kupiłem samą uszczelkę, która po jakimś czasie niestety nie wytrzymała, potem kupiłem za 150 zł jakiś chiński zamiennik który ciśnienie trzymał ale nie spuszczał ciśnienia co skutkowało bardzo powolnym powracaniem pedału sprzęgła na swoje miejsce. Ostatecznie z nowego chińskiego siłownika przełożyłem samą uszczelkę do starego i w końcu działa wszystko tak jak należy.
Dodatkowo: Przewód ciśnieniowy sprzęgła do 1.6 pasuje z 2.0 :)
Moderator "3BK" -Paweł
Moderator

Od: 26 paź 2008, 10:23
Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008