Skrzypiący i stukający amortyzator tył
Witam,
od jakiegoś miesiąca pojawiło się wkurzające skrzypienie w moim aucie. Najpierw myślałem że to kwestia półki pod bagażnikiem.
W końcu poprosiłem moją kobietę żeby prowadziła auto a ja sam siedziałem w bagażniku i słuchałem.
Owe skrzypienie pojawia się na każdej większej nierówności dodatkowo jest również w momencie zjeżdżania auta np z niskiego krawężnika lub z płyt (stare drogi dojazdowe z płyt betonowych).
Jakby tego było mało pojawia się również głuche stukanie, szybkie podobne do stukającej półki jednak dochodzi również z nadkoli.
Zastanawiam się co to może być? Łączniki wymienione. Amorki 87%. Wieszałem się na drążku stab. i cisza nic nie stuka. Czytałem trochę o tulejach na wahaczu jednak siedząc w bagażniku i nasłuchując, skrzypienie jest słyszane dokładnie z nadkoli i to z górnej częśći.
Wymieniałem jedno z mocowań amorka tylnego bo pół roku temu strzeliło jednak mimo wszystko w starym poduszka była w bardzo dobrym stanie dlatego zastanawia mnie czy mogą skrzypieć odboje od amorka?
Czy kogoś męczy przypadłość skrzypiącej i stukającej mazdy na tyłach?
od jakiegoś miesiąca pojawiło się wkurzające skrzypienie w moim aucie. Najpierw myślałem że to kwestia półki pod bagażnikiem.
W końcu poprosiłem moją kobietę żeby prowadziła auto a ja sam siedziałem w bagażniku i słuchałem.
Owe skrzypienie pojawia się na każdej większej nierówności dodatkowo jest również w momencie zjeżdżania auta np z niskiego krawężnika lub z płyt (stare drogi dojazdowe z płyt betonowych).
Jakby tego było mało pojawia się również głuche stukanie, szybkie podobne do stukającej półki jednak dochodzi również z nadkoli.
Zastanawiam się co to może być? Łączniki wymienione. Amorki 87%. Wieszałem się na drążku stab. i cisza nic nie stuka. Czytałem trochę o tulejach na wahaczu jednak siedząc w bagażniku i nasłuchując, skrzypienie jest słyszane dokładnie z nadkoli i to z górnej częśći.
Wymieniałem jedno z mocowań amorka tylnego bo pół roku temu strzeliło jednak mimo wszystko w starym poduszka była w bardzo dobrym stanie dlatego zastanawia mnie czy mogą skrzypieć odboje od amorka?
Czy kogoś męczy przypadłość skrzypiącej i stukającej mazdy na tyłach?
- Od: 15 wrz 2013, 16:23
- Auto: Mazda 3 (BK) 2005
2.0 MZR Top Sport
Ja bym stawiał na jakieś tuleje o ile na 100% macie wykluczone cukierki. często jest tak że wydaje nam się że coś stuka z prawej a tak naprawdę jest to element z przeciwnej strony.
Posłuchajcie dokładniej albo niech ktoś wam naciska na tył bagażnika może się to odezwie i nie zagłuszą tego dzwięki jazdy. Dźwięk cukierków powinien iść mniej więcej zaraz z za kanapy a bagażnika.
Posłuchajcie dokładniej albo niech ktoś wam naciska na tył bagażnika może się to odezwie i nie zagłuszą tego dzwięki jazdy. Dźwięk cukierków powinien iść mniej więcej zaraz z za kanapy a bagażnika.
Jedna z tulei zawieszenia tylnego ze względu na jej wygląd tak ją wiele osób/mechaników nazywa poprotu tak łatwiej ją zidentyfikować

Na alledrogo wystarczy że wpiszesz tuleje mazda 3 całe zestawy na tył chyba po 200zł lecą
Da się jakimś sposobem sprawdzić te cukierki ?
Czytałem że z wymianą ich niema lekko a szczerze mówiąc stawiam na 90% że to coś z amorkami bo gdzieś z nadkola słychać skrzypienie i postukiwanie.
Wiem że czasami może się wydawać dlatego moje powyższe pytanie
Przy naciskaniu na bagażnik (na postoju) oczywiście cisza. Jak bardzo mocno skacze po tyle to czasami słychać to skrzypienie.
Co myślicie?
Czytałem że z wymianą ich niema lekko a szczerze mówiąc stawiam na 90% że to coś z amorkami bo gdzieś z nadkola słychać skrzypienie i postukiwanie.
Wiem że czasami może się wydawać dlatego moje powyższe pytanie
Przy naciskaniu na bagażnik (na postoju) oczywiście cisza. Jak bardzo mocno skacze po tyle to czasami słychać to skrzypienie.
Co myślicie?
2.0 MZR Top Sport
Jest już kilka tematów na forum o tym ale nigdzie nie ma konkretnej odpowiedzi. Wymieniali już łożyska, amortyzatory, sprężyny, odboje i nie pamiętam co tam jeszcze. A stukanie nie ustepowało. Pisali jeszcze coś o klockach że coś tam się przestawiło. W tym tygodniu wymienię odboje i sprawdzę te klocki. Odgłos ewidentnie słychać tylko wtedy jak koło wpadnie w dziurę a raczej jak z niej wychodzi czyli koło idzie z dołu do góry chociaż mogę się mylić bo ciężko jest to stwierdzić.
Dżangobajana Team
Dżangobajana Team
- Od: 23 wrz 2011, 13:02
Luka5z88 – to jest jakaś maskara:D Pamiętam jak jeszcze 3 miesiące temu nie było żadnego skrzypienia ani stuków prawie jak w S klasie
dodam od siebie, klocki sprawdzone, zabezpieczenia trzymają ciasno. Mocowania amortyzatora wymienione, łączniki drążka również.
2.0 MZR Top Sport
Witam, tez ostatnio mialem taka przypadlosc, na poczatku tylko jak ktos siedzial z tylu pozniej juz z przodu. Amorki 80% a coraz bardziej piszczalo w koncu wystarczylo wlac do amortyzatora troche oleju i przestalo skrzypiec i tanio wyszlo:))
Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 4
Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 4
- Od: 14 sie 2014, 18:01
- Auto: Mazda 3 BK, 1.6 2004r
JMZBK14Z241115494
Nie no bez wyjmowania od gory wlewalem strzykawka, potem trzeba bylo troche poskakac w srodku:p chociaż u mnie mogło to się zrobić od tego że wcześniej auto dość długo stało i po niedlugim czasie i przejechaniu z 1k km zaczęło skrzypieć
Wysłane z mojego Lenovo K900_ROW za pomocą Tapatalk 4
Wysłane z mojego Lenovo K900_ROW za pomocą Tapatalk 4
- Od: 14 sie 2014, 18:01
- Auto: Mazda 3 BK, 1.6 2004r
JMZBK14Z241115494