Stuki w lewym tylnym kole

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez Girdian » 1 wrz 2014, 13:23

Witam, jak będzie przedstawione na filmiku, jeździe towarzyszą irytujące dźwięki w lewym tylnym kole. Koło zdjąłem, blacha osłaniająca hamulec jest prosta, nie widzę żadnego elementu który mógłby o coś ocierać podczas pracy. Tarcze są minimalnie krzywe.

Film

Nie wiem jak to wygląda w innych egzemplarzach, u mnie czuć lekki opór hamulca, mimo tego że był ręczny zwolniony.

Dźwięki w rzeczywistości nie są aż takie głośne jak mogłoby się to wydawać po zobaczeniu filmu.
Czy to możliwe, żeby taki dźwięk wydawało łożysko? Jakieś sugestie co do części? Jeśli tak, to jak szybko należałoby ją wymienić?

Pozdrawiam, Girdian
Początkujący

Od: 14 paź 2013, 16:26
Auto: Mazda 3 BK 1.6 Y6 2007 109 KM HB

Postprzez Girdian » 14 paź 2014, 20:19

Wymieniłem dzisiaj łożysko wraz z piastą, zamontowano część GSP 9400106, problem zniknął :)

Dodatkowo dostałem wiadomość od mirekxc, który zasugerował możliwe rozwiązanie problemu, mi ono nie pomogło, może komuś uda się dzięki temu zaoszczędzić kilka złotych:
No mi udało się problem rozwiązać, mam nadzieję, że nie tymczasowo...
Zdjąłem zacisk i tarczę, chciałem sprawdzić, czy na samej piaście też będą takie dźwięki. Okazało się, że są, jednak ciut inne (prawdopodobnie łożysko do wymiany lub – mam nadzieje – do przesmarowania). Składając zadbałem, żeby wszystko przesmarować i żeby klocki poruszały się bez oporów (klocki wymagały doszlifowania, to nowy nabytek i nie wiem, czy jakiś magik wcześniej tam czegoś nie dospawał, żeby za bardzo nie latały). Po tych zabiegach wszystko chodzi cichutko.
Początkujący

Od: 14 paź 2013, 16:26
Auto: Mazda 3 BK 1.6 Y6 2007 109 KM HB