witajcie:)
mam wiele tematów nie zakończonych, nie zawsze odpowiadam ze wzgl na brak czasu, coś zrobiłem, chcę się teraz podzielić:
szarpanie przy zmianie biegów, szarpanie lekkie przy jednolitej jeździe na 1nce, na postoju autem nie rzucało a poducha i tak pod aku wyjechana, więc nie diagnozujmy tak, tylko gólym okiem, tak najpewniej
1. poduszka pod skrzynią biegów wykręcamy(mimo że dobra) jest na 2ch śróbach, ręką odchylasz silnik i wysówasz poduszkę jak dasz radę tak zrobić bez wielkich oporów to pewnie ta pod aku też wyjechana już, jak nie dasz rady, wykręć mocowanie (3śruby)
2. silikon loctite
3. cała tubka prawie wchodzi, silikon ok30zl no ale cóż... walisz w dziury poduszki zakładając że jest dobra, czekasz aż wyschnie całkowicie i montujesz.
4. patrzymy pod autem centralnie pod aku jest kolejna poduszka, świeć latarką punktową guma ma być cała, jak jest to ok, jak nie – wymieniaj lub ratuj się silikonem – ja np nie dam 300zl za poduszkę jak narazie, zalałem silikonem jak większość znajomych z USA
5. po przeciwnej stronie od góry poduszka olejowa – sucho? to ok, mokro? wymiana
czy pomogło?
Operacja wykonana zdecydowanie płynniej się zmienia biegi, to jeszcze nie to no ale szczegół do szczegółu i w końcu mazda będzie pracować idealnie:)
(została mi jeszcze poducha pod aku do zrobienia)
Mazda3 BK 1.6 benz. szarpie przy zmianie bięgów 1-2 2-3
Strona 1 z 1
- Od: 16 lis 2009, 12:42
- Auto: Mazda3 BK1.6 TS2 '04, Z6/Y6, 237tkm
co się kryje pod nazwą aku = akumulator ? Od kiedy akumulator wymaga poduszki do trzymania?
Elementy wyposażenia prawych drzwi przednich i tylnych https://picasaweb.google.com/1062179878 ... rnika2012#
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]

- Od: 21 mar 2008, 21:04
- Auto: Hyundai i40 2.0 2014 kombi
VW Polo 6N 1.0 1999
eks: Mazda3 BK Active 1.6 MZR Z6 2005
eks: Fiat Seicento Young 0.9 1999
lukaszm napisał(a):co się kryje pod nazwą aku = akumulator ? Od kiedy akumulator wymaga poduszki do trzymania?
poduszka skrzyni znajduje się pod aku-mulatorem;–)

myślałem, że mam ją wyrąbaną ale okazało się, że jest w idealnym stanie, mimo iż ruszanie z 1 czy 2 w korku wywyołuje szarpnięcia (prawie nie da się płynnie ruszyć z małą ilością gazu, ratuję się dłuższym przytrzymanie sprzęgła), jadąc na 1 lub 2 i wciskając sprzęgło słychac jakby silnik był luźny. Mechanik stwierdził, że poduszki sa ok ale chciałbym mimo to spróbować usztywnić tylną ze skrzyni – jak auto wątku.
witam mam pewnien problem ze skrzynnia biegów mianowicie pewnego razu gdy startowałem z 1 szarpneło doś mocno nastepnie nie wchodzi pierwszy i trzeci bieg wszystkie inne wchodza idealnie co może byc przyczyną
prosze o radę lub jakąs sugestie 
- Od: 13 maja 2012, 14:40
- Auto: mazda 3 bk 1.6 benzyna 2005r
damnow19874 napisał(a):lub jakąs sugestie
wymiana skrzyni ?
chyba raczej niet bez przesady
ja obstawiam sychronizator

Wydaje mi się, że synchronizator powodowałby problemy z dwoma sąsiednimi biegami
Diagnoza, koszt części i robocizny pewnie okaże się na tyle duży, że kupno używanej skrzyni nie będzie wcale złym pomysłem.
Może coś z cięgnem ? ale to by raczej padło w momencie zmiany biegu.

Może coś z cięgnem ? ale to by raczej padło w momencie zmiany biegu.
wyglada na to że padł bieg 1 i 3 natomiast wszystkie inne chodża idealnie wymieniłem linki jeden plastik był oberwany zobaczymy co teraz jesli chodzi o sychronizator to cena nie jest duża ale roboty przy tym bd co niemiara ehhh jak bd cos wiedział dam znac
nawiasem mówiąc wymiana linek to prawdziwa mordęga 
Strona 1 z 1