Mazda3 (BK) – Opony zimowe (dyskusja)
Witam
auto kupiłem z 16 aluminiowymi, jak znoszą polską zimę ?
na jednej już zauważyłem purchel.
na zimę myślę o stalowych 15.
zimowe opony w rozmiarze 15 też są znacznie tańsze.
na forum wyczytałem iż 15 są zalecane na zimę i kilka osób tak śmiga.
proszę o wypowiedzi
Pozdrawiam
auto kupiłem z 16 aluminiowymi, jak znoszą polską zimę ?
na jednej już zauważyłem purchel.
na zimę myślę o stalowych 15.
zimowe opony w rozmiarze 15 też są znacznie tańsze.
na forum wyczytałem iż 15 są zalecane na zimę i kilka osób tak śmiga.
proszę o wypowiedzi
Pozdrawiam
cena przyzwoitej opony zimowej 15" teraz to około 250zł (np. Continental ContiWinterContact TS830 195/65 R15 91 T).
za 16" dobra guma to wydatek od 350-400 w góre. a za chwile bedzie drozej bo sie za chwile zacznie sezon po wakacjach. w hondzie pomykałem zawsze na takim samym rozmiarze lato/zima i dawało rade.
wbrew obiegowym opiniom mniejsza szerokosc = wiekszy nacisk nie ma tu az takiego duzego znaczenia 205 i 195 to naprawde nieduza roznica. za to przewaga 15" to wyzszy profil. na nieodsniezonych drogach jak przywalisz w cos to moze nie pogniesz felgi
ja biore za zime 15" i sugeruja to samo. zresztą nie ma opcji – cena 16" trochę miażdży wiec wygrywa 15" z powodu $$$
no chyba ze chcesz Dębica Frigo 2 205/55 R16 91 T za 270zł/szt – ja niekoniecznie
za 16" dobra guma to wydatek od 350-400 w góre. a za chwile bedzie drozej bo sie za chwile zacznie sezon po wakacjach. w hondzie pomykałem zawsze na takim samym rozmiarze lato/zima i dawało rade.
wbrew obiegowym opiniom mniejsza szerokosc = wiekszy nacisk nie ma tu az takiego duzego znaczenia 205 i 195 to naprawde nieduza roznica. za to przewaga 15" to wyzszy profil. na nieodsniezonych drogach jak przywalisz w cos to moze nie pogniesz felgi
ja biore za zime 15" i sugeruja to samo. zresztą nie ma opcji – cena 16" trochę miażdży wiec wygrywa 15" z powodu $$$
no chyba ze chcesz Dębica Frigo 2 205/55 R16 91 T za 270zł/szt – ja niekoniecznie
Przez miasto jak samoloteeeeeeem...
Nasunęło mi się pytanie odnośnie kół na zimę – czy na zaciski z tarczami 300mm w ogóle wchodzą 15"? Pytam czysto z ciekawości, bo i tak pewnie kupię oryginalne felgi 16" na zimę, raz że ze względów estetycznych, a dwa, że jeździłem już na 195/65/15 i nie podobało mi się. :–)
Wicher napisał(a):Nasunęło mi się pytanie odnośnie kół na zimę – czy na zaciski z tarczami 300mm w ogóle wchodzą 15"? Pytam czysto z ciekawości, bo i tak pewnie kupię oryginalne felgi 16" na zimę, raz że ze względów estetycznych, a dwa, że jeździłem już na 195/65/15 i nie podobało mi się. :–)
Nie ma takiej opcji – nie wejda , minimum 16"
ja mam w
wrażenia estetyczne w zimie gdzie auto jest uwalone od soli i błota pośniegowego. w kazdym moim aucie przy wyborze rozmiaru kół i opon zawsze liczyła sie przyczepność a nie wygląd. pozatym nie bardzo rozumiem co sie moze nie podobac w jezdzie na 15". ogolnie wiadomo ze im nizszy profil opony tym niższy komfort na nierównej nawierzchni. a w zimie nierówności nie brakuje

Przez miasto jak samoloteeeeeeem...
A co myślicie o 17 na zime? ostatnio podczas mycia samochodu zauważyłem na oponach napis M+S więc mam okazało się że kupiłem auto z oponami zimowymi. Da się jakoś jeździć na 17 w Polsce?
- Od: 24 lut 2011, 16:10
- Auto: Mazda 3, 2.0 150 KM USA-spec
tradeitdamn – Jeśli zależy ci na przyczepności, to sam przeczysz swojej teorii. Szersza opona = lepsza przyczepność w zimie, krótsza droga hamowania. Węższa (15") = lepsza na podjazdach, wydostawaniu się z śniegowych pułapek 
Ostatnio edytowano 1 sie 2011, 23:51 przez fixerq, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 22 cze 2008, 16:35
- Auto: Była: 323f BA, m3 Top Sport...
Jest: BMW e90
tradeitdamn napisał(a):no chyba ze chcesz Dębica Frigo 2 205/55 R16 91 T za 270zł/szt – ja niekoniecznie
Powiem tak odnośnie tego co kolega napisał: wole Dębice Frigo 2 w rozmiarze 195/65 R15 jak Goodyear UG7 195/65 R15 te drugie nadają się tylko do jazdy w tył, a nie do przodu, nic nie mówiąc o hamowaniu, ew do lekkich aut.
Po za tym temat doboru opon jest naprawdę obszerny na tym forum.
Madzia Forever :)
- Od: 5 lut 2007, 23:44
- Auto: BYŁA M3 BK HB 1.6 Benzyna 2005/BYŁA 323 BG 1.3 Teraz nie ma nic :(
Ja mam 17" na zime i jesem bardzo zadowolony , a mowienie o dziurach itd to moim zdaniem tylko dopasowywanie sobie teorii do wlasnych preferencji. 17" to zadna ekstrawagancja – to juz nie te czasy gdy 15" bylo szalem. Co do samej jazdy jest bardzo przywzwoita. Dziury omijam i robilbym to na kazdych felgach czy to 15 czy 18. W MPS na zime mam 18" i tez bardzo dobrze sie spisuja.
Jak widac – kazdy ma to co lubi
Jak widac – kazdy ma to co lubi
fixerq napisał(a):Jeśli zależy ci na przyczepności, to sam przeczysz swojej teorii. Szersza opona = lepsza przyczepność w zimie
Głupoty gadasz kolego.
Ostatnio edytowano 2 sie 2011, 00:02 przez Blumek, łącznie edytowano 1 raz
jz19 napisał(a):A takie troszkę inne pytanie jakie opony polecacie na zimę?
Nie chodzi mi o to które są naprawdę dobre i w rozsądnej cenie
i jeszcze jedno pytanie jaki jest rozstaw szpilek w ''3''?
Jeszcze raz powtarzam TEMAT OPON JEST OBSZERNY i k. mać se poszukajcie, i Admini i modzi mogli by pupę ruszyć. Sorry może już mnie poniosło.
Witam
decyzja zapadła na zimę stalowe 15
proszę o podanie dokładnych parametrów felgi i tych stalowych nakrętek
mam jeszcze jedno pytanie czy przy zmianie felg z 16 na 15
licznik nie będzie przekłamywał
pozdrawiam
decyzja zapadła na zimę stalowe 15
proszę o podanie dokładnych parametrów felgi i tych stalowych nakrętek
mam jeszcze jedno pytanie czy przy zmianie felg z 16 na 15
licznik nie będzie przekłamywał
pozdrawiam
krzysM3BK napisał(a):proszę o podanie dokładnych parametrów felgi i tych stalowych nakrętek
Tylko tyle czy coś jeszcze podać ?
Kolega podał ci linki , wszystko w nich jest a Ty swoje.
np.viewtopic.php?f=114&t=81454