Problem ze wspomaganiem kierownicy po zmianie kół

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez marius_m » 26 kwi 2011, 17:03

Witam wszystkich forumowiczów jako że jest to moje pierwsze pytanie na forum :)
Czy ma jakikolwiek związek zmiany kół w Mazdzie z układem wspomagania kierownicy?

Niedawno w mojej Mazdzie 3 2.0 Top Sport wymieniłem koła z felgami 17" na koła 16"
Po wymianie okazało się, że zaczął szwankować układ wspomagania. Po odpaleniu silnika włączała się kontrolka i dopiero po jakimś czasie ( ok. 40sek) układ się załączał i kontrolka gasła. Później układ nie załączał się już w ogóle. Dolałem płynu do wspomagania ( brakowało ok 200ml do max) i teraz jest tak, że układ załącza się po ok 40sek od uruchomienia silnika.
Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek informacje przyczyny takiego zjawiska i radę. Czy mogło to być spowodowane zmianą kół ( i dlaczego) czy to tylko zbieg okoliczności.
marius_m

Postprzez marius_m » 26 kwi 2011, 20:39

Podejrzewam małą nieszczelność, gdyż zauważyłem nieznaczny ubytek niedawno uzupełnianego płynu.
Ciekawe tylko dlaczego objawy wystąpiły akurat po zmianie kół...
marius_m

Postprzez kayo » 6 maja 2011, 00:44

mam zbliżony problem z tym, u mnie w odwrotnym kierunku.
wymieniłem z zimówek (15tki) na letnie (16tki) i auto zaczęło ściągać w lewo. na węższych (zimowych) problem nie występował.
felgi sprawdzałem dwa razy (wyważenie + sprawdzenie czy nie jest pokrzywiona). mam na nich przejechane około 20tysięcy i opony (pirelli p7) nie są zbyt zużyte.
zbieżność ustawiałem jesienią (po wymianie amortyzatorów) i nie miałem z tym problemu.
Forumowicz

Od: 29 maja 2008, 23:45
Auto: Mazda 3 hatchback, 2.0 BM, automat

Postprzez BlackM3 » 8 maja 2011, 16:38

Może opony zmienili Ci nie parami, tylko wymieszali prawą i lewą z dwóch różnych osi. Miałem taką historię w kilku autach. Pomogła zamiana opon z jednej strony samochodu – przód na tył, tył na przód. Jeśli dalej będą problemy, pozostaje mimo wszystko zbieżność.
Medium – Bozon Records Tour
7.12.2013 KRAKÓW klub Meta – koncert
http://www.youtube.com/watch?v=XHoUZqdku8E
Forumowicz

Od: 26 sie 2008, 14:01
Auto: Mazda 3, BK, Y6 (1.6 CiTD / PSA)

Postprzez Blumek » 8 maja 2011, 20:39

marius_m napisał(a):brakowało ok 200ml do max

To sporo, wydaje mi się że masz pompę do wymiany a to nie tania sprawa. Powiedz jakie miałeś oponki na 17-stkach a jakie na 16-stkach. Zmiana kół, i usterka to raczej zbieg okoliczności.
Madzia Forever :)
Forumowicz

Od: 5 lut 2007, 23:44
Auto: BYŁA M3 BK HB 1.6 Benzyna 2005/BYŁA 323 BG 1.3 Teraz nie ma nic :(