Mazda 3 BK Zawieszenie – problemy, pytanie, sugestie
Teoretycznie to to samo co w Focusie II
Wg katalogu IC ta tuleja jest identyczna dla Mazdy 3, Focusa II i Volvo S40. Co by się zgadzało bo są na tej samej płycie.
Ja wymieniłbym samą gumę – Za TEDGUMa wg katalogu zapłacisz 20zł ...
Wg katalogu IC ta tuleja jest identyczna dla Mazdy 3, Focusa II i Volvo S40. Co by się zgadzało bo są na tej samej płycie.
Ja wymieniłbym samą gumę – Za TEDGUMa wg katalogu zapłacisz 20zł ...
Witam
Czy ktoś z was spotkał się z piskami, które wychodzą z tylniego zawieszenia podczas jazdy po nierównej drodze.
Jeśli tak to prosze o podpowiedź gdzie nasmarować by znikneły te piski.
Chodzi mi o model Mazda 3 1.4 2005r
z góry dzieki
Robak
Łączę z Mazda 3 BK Zawieszenie – problemy, pytanie, sugestie.
Czy ktoś z was spotkał się z piskami, które wychodzą z tylniego zawieszenia podczas jazdy po nierównej drodze.
Jeśli tak to prosze o podpowiedź gdzie nasmarować by znikneły te piski.
Chodzi mi o model Mazda 3 1.4 2005r
z góry dzieki
Robak
Łączę z Mazda 3 BK Zawieszenie – problemy, pytanie, sugestie.
- Od: 27 cze 2010, 16:37
- Auto: Mazda 3 , 1.4 Kat – 2005r
tez mi piszczy i nie jestem pewien czy to zawieszenie (nie na kazdej dziurze, nawet jak recznie naciskam to czasem piszczy czasem nie) – w kazdym razie jest to strasznie upierdliwe i tez sie zastanawiam co z tym zrobic
- Od: 30 wrz 2009, 17:52
- Auto: Mazda 3 1,6 MZ-CD 2005 lift
Ja tez mialem delikatne skrzypienie. Nie wiem jak nazywa sie czesc, ktora okazala sie byc winna lecz postaram sie ja opisac. Patrzac od tylu naszego autka widac jakby dwa wystajace "laczniki?" po oby stronach na tyle autka.
Nie wiem jak to nazwac. Takie metalowe cos;D z gumowa otoczka. Psuje ono plaskie podwozie autka wiec latwo zauwazyc. Popsikalem czernidlem do opon i mam spokoj
Nie wiem jak to nazwac. Takie metalowe cos;D z gumowa otoczka. Psuje ono plaskie podwozie autka wiec latwo zauwazyc. Popsikalem czernidlem do opon i mam spokoj
Psikanie WD40 wiele nie pomoże za jakiś czas znowu piszczenie powróci. Proponuje dla zweryfikowania problemu popsikać ewentualnie posmarować smarem krótki wahacz w tylnym zawieszeniu jeśli przestanie piszczeć tylko wymienić i po problemie. Cena wahacza 40-70zl.
- Od: 23 sty 2009, 21:53
Chłopaki dzięki za podpowiedzi.
W sobotę będę działać przy autku i dam znać jak wyszło.
Dobrze że jest taki klub i tacy klubowicze którzy służą pomocą.
Dzięki .
A tak na marginesie Mazda 3 to fajne autko i świetnie sie trzyma drogi (bije komfortem na głowę Almerę)
pozdrawiam
Robak
W sobotę będę działać przy autku i dam znać jak wyszło.
Dobrze że jest taki klub i tacy klubowicze którzy służą pomocą.
Dzięki .
A tak na marginesie Mazda 3 to fajne autko i świetnie sie trzyma drogi (bije komfortem na głowę Almerę)
pozdrawiam
Robak
- Od: 27 cze 2010, 16:37
- Auto: Mazda 3 , 1.4 Kat – 2005r
Wymienilem ostatnio u siebie krotkie wahacze z tylu- oryginalne chyba okolo 140zl sztuka.
WD40 odpada bo samo w sobie wyplukuje smar
potrzeba cos tlustego a akurat czernidlo bylo pod reka 
WD40 odpada bo samo w sobie wyplukuje smar
uszaty nie wiem czy to sa wlasnie te krotkie wahacze , ale na to psikalem i to u mnie piszczalo 
To o czym mówisz to łączniki stabilizatora. Generalnie potrafi to to faktycznie wydawać pełne spektrum dźwięków od popiskiwania poprzez pukania aż do napi...lania
Ja niedawno wymieniłem sobie obydwa (mimo że mam przejechane 20 tysiaków) bo prawy coś marudził lekko.
emilio
- Od: 18 maja 2009, 18:16
- Auto: speed3 '08
Wymieniałem kiedyś na Tokico w mojej starej 323fGT, polecam, to dobre amortyzatory.
Teraz też szykuję się do wymiany kompletu w M3 i chyba kupię KYB, no bo przecież nie Monroe
Ale gdybym znalazł Tokico to też bym brał jak w dym, bo faktycznie nieco tańsze. A może ktoś wie gdzie trafić w dobrej cenie Tokico do M3 2.0 2006 (przed liftem) ?
Teraz też szykuję się do wymiany kompletu w M3 i chyba kupię KYB, no bo przecież nie Monroe

Ale gdybym znalazł Tokico to też bym brał jak w dym, bo faktycznie nieco tańsze. A może ktoś wie gdzie trafić w dobrej cenie Tokico do M3 2.0 2006 (przed liftem) ?
Mazda 3 2.0 manual '2006
_______
www.eventstudio.pl
_______
www.eventstudio.pl
- Od: 28 maja 2005, 15:05
- Auto: Mazda 3 2.0 2006 benzyna manual
Ja ze swojej strony moge polecic Bilstein`a. Osobiscie nie trafilem jeszcze nigdy na lepsze amortyzatory...
Witam...Co może być przyczyną drżenia kierownicy podczas hamowania, szczególnie podczas hamowania przy większych prędkościach np. od 120 km/h do 50 km/h? Daje się również oprócz drżenia kierownicy odczuć wyraźne wibracje w aucie... Czy winne są tarcze, klocki czy też jeszcze coś innego? W czasie normalnej jazdy nie mam żadnych problemów, tylko podczas hamowania.
- Od: 6 cze 2010, 14:12
- Auto: w poszukiwaniu modelu BL
Krzywe tarcze hamulcowe.