CezaR83 napisał(a):Nie sugerowałbym sie opiniami na poziomie "gościa obróciło na mokrym rondzie latem"
Nie wiem jak przejezdzał przez to rondo z jaką predkością jakim obciążeniem itp i zwalanie winy na opony w takich wypadkach musiałoby być pokryte testami i wnioskami przeprowadzonymi przez specjalistów – takie moje zdanie.
Rondo w Katowicach, bez obciązenia, a jechał z prędkością koło 50km/h – tak mówi protokół spisany przez Policjantów, którzy go od razu zdybali – zakręciło gościa, więc musiał coś przeskrobać albo pijany.
Jednak nic z tych rzeczy. Dostał tylko za niedostosowanie prędkości do warunków.
Ja, na końcówkach moich Semperitów (mam 2mm ponad TWI) śmigałem po mokrym rondzie nieco

szybciej, a nigdy mi tyłka nie zarzuciło.
Poza tym, częściowo masz rację, lecz ja widziałem te oponki już po zdjęciu z felg, i powiem Ci, że jak na ok 15kkm przebiegu to zużyte były masakrycznie, o wyząbkowaniu już nie wspomnę.
Użytkownika tegoż samochodu znam od lat, doskonale wiem jak jeździ, i mając tę wiedzę, to nie mam pojęcia jakim cudem zużył tak szybko te opony. Ot, co.
Co ciekawe, na zimówkach (Fulda KM2) jeździł teraz 4 sezon i jeszcze będzie jeździł piąty – bo stan bieżnika na to pozwala.