Mazda 3 BK Zawieszenie – problemy, pytanie, sugestie
W okolicach 2,1 będzie ok. Tak jest średnio w większości aut i odchylenie od normy musiałoby być spore aby auto pływało. Może amortyzatory ? Mogą to też być łączniki stabilizatora lub jakieś tuleje wahacza.
hm, sprawdzę te ciśnienie, co do zawieszenia to tak jak pisałem ,w sobotę byłem w warsztacie gdzie maja stację diagnostyczną, kumpel mi ją przewałkował na wszystkich maszynach i nic nie znalazł, mówi że jest ok, a mi się wydaje że coś jest nie tak, dziwne żeby tył tak skakał na nierównościach. może inny typ amorków, albo jechać do serwisu mazdy, tyle że tam za sam wjazd skasują porządnie.
- Od: 10 gru 2011, 18:09
- Auto: Mazda 3, 1,6 benz sedan 2006r
adasko_m1 napisał(a):raczej się nie wydaje, jechałem teraz skoda fabią tą samą trasą i ladnie jedzie , bez podskoków, a ta moja madzia skacze , a własciwie tył skacze. trzeba będzie chyba jednak jechać do serwisu.
Może zapas Ci skacze.
Skoro amorki masz dobre to nie widzę przyczyny dla której miałoby auto skakać.
nie bardzo mam możliwośc, chyba że w komisach upoluję, zapas to mam dojazdówkę przykręcona, a zreszta widać w lusterku wstecznym że tył skacze,( tu odrazu uprzedzę, ze lusterko jest dobrze umocowane i nie skacze). Dzięki za podpowiedzi. pojade do serwisu, albo do komisu sprzedac mazdę
szkoda by było, fajne auto ogólnie , ładne i zewnątrz i w środku.
- Od: 10 gru 2011, 18:09
- Auto: Mazda 3, 1,6 benz sedan 2006r
adasko_m1 napisał(a):nie bardzo mam możliwośc, chyba że w komisach upoluję, zapas to mam dojazdówkę przykręcona, a zreszta widać w lusterku wstecznym że tył skacze,( tu odrazu uprzedzę, ze lusterko jest dobrze umocowane i nie skacze). Dzięki za podpowiedzi. pojade do serwisu, albo do komisu sprzedac mazdęszkoda by było, fajne auto ogólnie , ładne i zewnątrz i w środku.
Z jakiej dzielnicy jesteś ?
Może podjedź na spot 06.03.2012 do CH Bemowo, to sprawdzimy.
viewtopic.php?f=69&t=29867&start=11600
Nie zauwazyłem tematu wcześniej, co prawda mnie nie było na ostatnim spocie, ale na następnego się wybieram, więc jakbyś chciał zobaczyć jak to wygląda w sedanie u mnie to nie ma problemu, obserwuj temat o spotkaniach regionalnych i wpadaj.
Siemka, dziś moja M dostała diagnozę: do wymiany tylne tuleje wahaczy przód, tylne krótkie poprzeczne wahacze, tuleje zaw. tył tzw. "cukierki".. serwis (dość duży) krzyknął za to 1200 z robocizną LOL! czy ktoś z Was mógł by pomóc i napisać jakie zamienniki w tym przypadku zastosować i gdzie kupić?
trochę mi sie słabo zrobiło jak usłyszałem ile i za co tym bardziej, że dziś Mazda dostała nowy pasek wieloklinowy, rolki napinacz i łożysko kompresora klimy.. nie było to tanie cuzamen z wymianą 
FTJ napisał(a):do wymiany tylne tuleje wahaczy przód
W zeszłym roku wymieniałem – niecałe 400 zł z robocizną.
Jutro jadę do mechanika, bo coś mi z tyłu stuka, i podejrzewam, że tym razem tuleje, ale kół tylnych, więc kolejne 400 zł...
Słyszał ktoś o "świerszczeniu" w przedniej prawej części auta pod czas ruszania ? Normalnie, kiedy ruszam, z prawej strony dochodzą mi dźwięki, jak był świerszcz świerszczał. Trochę możę dziwne porównanie, ale pierwszej takie skojarzenie! Nie wiem co to jest, i słysze że się to nasila.
Witam, czytam o tych waszych naprawach i aż mi się gorąco zrobiło jak pomyślałam co może być u mnie do wymiany... Dzisiaj usłyszałam w prawym tylnym kole niepokojące stukanie. Dźwięk się nasila przy ruszaniu i hamowaniu przy niskiej prędkości. Pukanie jest podobne do jakiegoś wahadełka, częstotliwość uderzeń wzrasta wraz z prędkością koła. Co to jest?? Przeguby? Wahacze? Tuleje? A może łożysko ? A jeszcze na dodatek jakieś dziwne skrzypienie w przednim zawieszeniu przy cofaniu na wstecznym...
- Od: 10 sie 2011, 20:07
- Auto: Mazda 3 04', Y6 1,6 109kM
Witam,
pytanko dzisiaj przyuważyłem iż samochód z tyłu(prawa strona) jest trochę "siadnięty" czy winę za to może ponosić padnięty amortyzator? Chciałbym wiedzieć jaki byłby koszt ewentualnej wymiany + ewentualnie co może być jeszcze przyczyną. Patrzyłem na sprężyny i wyglądają niby ok. Ogólnie mówiąc się nie znam więc pytam, oraz to jak bardzo się z tym spieszyć.
pytanko dzisiaj przyuważyłem iż samochód z tyłu(prawa strona) jest trochę "siadnięty" czy winę za to może ponosić padnięty amortyzator? Chciałbym wiedzieć jaki byłby koszt ewentualnej wymiany + ewentualnie co może być jeszcze przyczyną. Patrzyłem na sprężyny i wyglądają niby ok. Ogólnie mówiąc się nie znam więc pytam, oraz to jak bardzo się z tym spieszyć.
- Od: 6 mar 2012, 18:57
- Auto: Mazda 3 '04 BK 1.6 Z6 sedan
Albo moje auto mnie nie lubi, albo sam już nie wiem...
od pół roku nie ma miesiąca ba, nawet 2-3 tygodni żebym nie musiał coś w nim wymienić, naprawić..
dziś wymieniłem w "dobrym" warsztacie tuleje wahaczy z przodu – po obu stronach, koszt 400 zł z robocizną. Wyjeżdżam autem z kanału dosłownie 10 metrów odgłos hałasujących "gołębii" w lewym przednim kole, narastający z rosnącą prędkością auta. Mazda z powrotem na podnośnik i sprawdzanie przyczyny bez skutku
po chwili odgłos podczas jazdy jak by metal prężył o metal zgrzyt głośny słyszalny z 50 metrów
! :/ jakieś strzelanie zgrzytanie trzaskanie przy hamowaniu – klocki zaciski tarcze OK. Mechanicy odkręcali, przykręcali sprawdzali ten cały wahacz i nic tam nie widzą złego. Ja obstawiam, że wsadzili jakąś dziwną tuleje nie pasującą? jest taka opcja? Jakoś dojechałem do domu (2 km od warsztatu) i od rana jutro mają szukać i naprawiać jak spartolili dziady
Eh może czas przegonić autko na Autobanie do max km/h bo dawno nie jeździło z większą prędkością
wtedy wszystko się przedmucha, uchucha, przegoni i będzie ok 

Wszystko już jest ok, nie przyznali się co zrobili nie tak – a winę zrzucili na hałasujący klocek hamulcowy obcierający itp... Widziałem, że dokręcali śruby mocujące tuleje w pozycji gdzie auto było na podnośniku – a to błąd, powinno się je dokręcać jak auto stoi na kołach gdyż wahacz w pozycji "naturalnej" auta jest wygięty pod innym kątem niż wisi w powietrzu i gumy tuleji wyginają się i "prasują"
być może to było przyczyną 
Panowie szybkie pytanko gdzie można zrobić test zawieszenia nie wiem czy mam coś do robienia czy okręgowa stacja kontroli pojazdów będzie dobra?
Elementy wyposażenia prawych drzwi przednich i tylnych https://picasaweb.google.com/1062179878 ... rnika2012#
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]

- Od: 21 mar 2008, 21:04
- Auto: Hyundai i40 2.0 2014 kombi
VW Polo 6N 1.0 1999
eks: Mazda3 BK Active 1.6 MZR Z6 2005
eks: Fiat Seicento Young 0.9 1999