Mazda3 wysprzęglik

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez mlodyldz » 30 mar 2015, 20:18

Witam,
Mam następujący problem, otóż przy szybkim wciśnięciu pedału sprzęgła do oporu i zabraniu nogi pedał na chwilę, tj. sekundę może mniej zostaje w podłodze po czym wraca, nie stwarza to problemów przy normalnej jeździe, ale gdy na przykład mamy ochotę depnąć to szybka zmiana biegów przy wysokich obrotach kończy się tak jakby strzałem ze sprzęgła, np. gdy chcę szybko zebrać się ze świateł to przy zmianie z 1 na 2 lub 2 na 3 bardzo często się zdarza, że bieg już na miejscu gaz w podłodze a sprzęgło nie zdążyło wrócić...poza tym mam wrażenie, że biegi ciut haczą, zwłaszcza z 1 na 2 lub przy redukcjach ale raczej jak auto zimne jak chwilę pojeździ to jest lepiej. Planuję wymienić olej w skrzyni i skłaniam się ku wysprzęglikowi co o tym myślicie?
a i czy po wymianie wysprzęglika zmieni się charakterystyka pedału sprzęgła? bo ta jest jak najbardziej ok to znaczy pasuje mi kiedy sprzęgło bierze itp.
Forumowicz

Od: 2 lis 2010, 22:25
Auto: była: Mazda 323f BJ '99 1.8 16v 114km, Mazda 3 BK '06 2.0 LF, Ford Focus MK3 FL 1.5 EcoBoost '18 ST-Line 182KM RaceRed
jest: Ford Focus MK4 ST '20 RaceRed