Mazda3 (BK) – Opony zimowe (dyskusja)
witam, mam dylemat :
Mam wersję 2.0 BK, i pytanie czy kupić stalówki 16' + opony zimowe, czy zostawić oryginalne felgi 17' i kupić na nie opony 205/50/r17
??? czy przy takich parametrach opony zimowej nie będzie problemu z prowadzeniem, szybszym zużywaniem zawieszenia itp 
Mam wersję 2.0 BK, i pytanie czy kupić stalówki 16' + opony zimowe, czy zostawić oryginalne felgi 17' i kupić na nie opony 205/50/r17
- Od: 1 cze 2012, 17:03
- Auto: Mazda BK 2004r, Top Sport 2.0 PB, 150PS
Jest to na tyle indywidualna kwestia, że powiem szczerze "jak wolisz" 
Ja osobiście lubię mieć dwa komplety kompletnych kół, ale na pewno nie kupiłbym felgi stalowej, aluminiowe są lepsze i w podobnych cenach.
Ja osobiście lubię mieć dwa komplety kompletnych kół, ale na pewno nie kupiłbym felgi stalowej, aluminiowe są lepsze i w podobnych cenach.
some1 napisał(a):Sprawdź jeszcze ile kosztują zimówki 17" w tym rozmiarze
dużo...ale i tak taniej wyjdzie niż kupno nowych felg i opon,
zimówki 17 używki za ok 700zł mam do kupienia
dobra opona nowa 17" ok 650zł za 1 sztukę porażka
- Od: 1 cze 2012, 17:03
- Auto: Mazda BK 2004r, Top Sport 2.0 PB, 150PS
peza napisał(a):some1 napisał(a):Sprawdź jeszcze ile kosztują zimówki 17" w tym rozmiarze
dużo...ale i tak taniej wyjdzie niż kupno nowych felg i opon,
zimówki 17 używki za ok 700zł mam do kupienia
dobra opona nowa 17" ok 650zł za 1 sztukę porażka
Za 550 złotych już można kupić 205/50/17
peza w zeszlym tygodniu tanio i szybko zakupilem w motointegrator.pl, odbior osobisty, opony 24h po zamowieniu mialem w domu. Opony ktore kupilem byly tam 20% tansze niz w popularnych sklepach internetowych, ale to mogl byc tylko szczesliwy przypadek.
No i felgi zamówione, konkretnie to: http://www.interopony.pl/15073-PLATIN-P ... ry%5D.y=15
To wszystko wina radziego, ja przecież wcale nie chciałem kupić nowych felg na zimę. Tak będę sobie powtarzał
Teraz pytanie. Z tego co wiem do tych felg nie dodają nakrętek, jako że pasują te fabryczne. Mnie natomiast średnio się widzi fabryczny chrom w połączeniu z czarnym matem, nawet trochę szkoda ich na sól tej ziemi. Mam też komplet czarnych nakrętek przelotowych do felg stalowych (coś w stylu
http://allegro.pl/nakretki-do-felg-stal-toyota-mazda-kia-mitsubishi-i2706716818.html)
Ale właśnie, wszędzie piszą że one są do felg stalowych. Czy w związku z tym są jakieś przeciwskazania przed stosowaniem ich z felgami alu?
P.S.
Jak ogarnę temat zmiany kół, czyli pewnie w przyszłym tygodniu, będzie do sprzedania tanio komplet felg stalowych 16" do Mazdy 3
To wszystko wina radziego, ja przecież wcale nie chciałem kupić nowych felg na zimę. Tak będę sobie powtarzał
Teraz pytanie. Z tego co wiem do tych felg nie dodają nakrętek, jako że pasują te fabryczne. Mnie natomiast średnio się widzi fabryczny chrom w połączeniu z czarnym matem, nawet trochę szkoda ich na sól tej ziemi. Mam też komplet czarnych nakrętek przelotowych do felg stalowych (coś w stylu

Ale właśnie, wszędzie piszą że one są do felg stalowych. Czy w związku z tym są jakieś przeciwskazania przed stosowaniem ich z felgami alu?
P.S.
Jak ogarnę temat zmiany kół, czyli pewnie w przyszłym tygodniu, będzie do sprzedania tanio komplet felg stalowych 16" do Mazdy 3
Ja z kompletem felg dostałem wszystko, śruby, pierścienie i wentyle 
Dzięki, tak coś mi się wydawało, że człowiek, z którym rozmawiam przez telefon nie jest do końca zorientowany. Zobaczymy co przyjdzie, jak bez nakrętek to będziemy wiedzieć jakiego sklepu unikać. 
Zamówiłem właściwy rozmiar (6.50x16 ET48 5/114,3), tylko link źle się wkleił.
Zamówiłem właściwy rozmiar (6.50x16 ET48 5/114,3), tylko link źle się wkleił.
tomek-waw napisał(a):Przeleć serwisy internetowe, oni maja najtaniej.
oponeo.pl
opony.pl
netcar.pl
itd...
Tak tylko informacyjne:
Oponeo.pl
Opony.pl
Opony.com.pl, to wszystko Oponeo.
Mazda 6 2.0 GY MZR-CD 143KM 2007r. Parrot 9200 + Yanosik + Connect 2 BT
8szt. 6,5x16" 205/55 R16 Continental TS830P SEAL + Dunlop SP Sport 9000

some1 napisał(a):Ale właśnie, wszędzie piszą że one są do felg stalowych. Czy w związku z tym są jakieś przeciwskazania przed stosowaniem ich z felgami alu?
Tak.
W zasadzie jest tak, że jak spojrzysz na nakrętkę do stalówek, od strony stożka, zobaczysz sześciokąt. Taka nakrętka ma krótki stożek, i jak przykręcisz nią felgę aluminiową, krótki stożek będzie mocno "pracował" w miękkim aluminium, a "sześciokąt" nakrętki będzie się "wżerał" i wyrabiał otwór. Śruby mogą się luzować itd. Poza tym musisz sprawdzić, czy do felg Platin, wejdzie oryginalny klucz od Mazdy 21.
Do tych felg alu. Powinieneś dostać nakrętki z długim stożkiem. Jak spojrzysz na taką nakrętkę od strony stożka, zobaczysz koło. Duża powierzchnia stożka nie będzie tak "pracować" w feldze i nie będzie wyrabiać otworów.
Mogą to być takie nakrętki: http://www.stylauto.pl/index.php?page=part&id=38399 (większość nakrętek od felg nieoryginalnych jest na klucz 19).
Czemu nakrętki do org. alu Mazdy się nie nadają?
Nakrętki do alu. Mazdy i Subaru mają krótki stożek, (tak jak nakrętki do stalówek), przy czym w felgach alu. ten stożek też jest krótki, a felgi zrobione z dobrego aluminium (więc otwory się nie wyrabiają).
Wg mnie powinni Ci dobre nakrętki dołączyć do felg.
Mam nadzieję, że za bardzo nie nagmatwałem
Mazda 6 2.0 GY MZR-CD 143KM 2007r. Parrot 9200 + Yanosik + Connect 2 BT