Mazda3 (BK) – felgi/opony, dobór – (jakie wchodzą bez problemu)
Witajcie, mam do sprzedania 17 calówki od Mazdy Top Sport z 2004 r z nowymi sportowymi oponami, możliwość zamienienia za 16calowe również od mazdy 3, felgi i opony w stanie bardzo dobrym do obejrzenia i sprawdzenia u każdego wulkanizatora! Cena z oponami 2.000zł (lub zamiana) Kraków 505493390. Pozdrawiam
- Od: 14 maja 2010, 10:31
- Auto: Mazda 3 2.0 Top Sport
arjot, widzę, że poza czerwoną M3 Z6 '04 mamy też wspólny zawód, który poniekąd tłumaczy, czemu byłem na spocie tylko raz – na torwarze, wyskoczyłem na chwilę z roboty po drugiej stronie Łazienkowskiej
Widziałem wtedy M3 Cezara, nawet jakieś wspólne zdjęcie bym może wygrzebał.
Wracając do tematu felg, coraz bliżej mi do 17". Po pierwsze taki rozmiar był pakowany fabrycznie do M3, więc nie ma obaw o jakieś tarcie czy inne niespodzianki. Po drugie – opony są jednak trochę tańsze (chociaż do 16" im jeszcze sporo brakuje). Po trzecie, jako budowlaniec, trochę się jednak boję tych osiemnastek wiedząc, gdzie czasami musiałem wjechać
Także ropsson, sprawdź PW i pokaż co masz, że tak powiem
edit:
Sprawdziłem. Coś mi się *%$#*@%& z tym 55...

Wracając do tematu felg, coraz bliżej mi do 17". Po pierwsze taki rozmiar był pakowany fabrycznie do M3, więc nie ma obaw o jakieś tarcie czy inne niespodzianki. Po drugie – opony są jednak trochę tańsze (chociaż do 16" im jeszcze sporo brakuje). Po trzecie, jako budowlaniec, trochę się jednak boję tych osiemnastek wiedząc, gdzie czasami musiałem wjechać
Także ropsson, sprawdź PW i pokaż co masz, że tak powiem
edit:
Sprawdziłem. Coś mi się *%$#*@%& z tym 55...

- Od: 30 lip 2009, 20:35
- Auto: czerwona BK Z6 '04
18'' tez wystepowaly w Mazdzie 3 ale wrsji MPS, cena opon prawie taka sama, kupowalem do obu Mazd takie same oponki i roznica miedzy 18 a, 17 wyniosla chyba 35 zl sztuka 
Jednak sam za optymalny wybor uznaje 17"
Jednak sam za optymalny wybor uznaje 17"
MPS kola 18 sa fajne do Normalnej 3 ...
Ja osobiscie Mialem RX8 kola ...
Obcieralem z przodu przy pelnym skreceniu kierwonicy o plastik nadkola ...
Ale ja bylem opuszczony o prawie 1.4" nie pamietam jak bylo przed opuszczeniem
Opony 225 40 18 wiec licznik nie oszukiwal praktycznie wogule ...
Komfort ? ponownie ja bylem opuszczony ... ale lubialem jak autko sie prowadzi ... nawet po dziurach ...
Ale 17" sa dobrym kompromisem pomiedzy waga rozmiarem komfortem
Ja osobiscie Mialem RX8 kola ...
Obcieralem z przodu przy pelnym skreceniu kierwonicy o plastik nadkola ...
Ale ja bylem opuszczony o prawie 1.4" nie pamietam jak bylo przed opuszczeniem
Opony 225 40 18 wiec licznik nie oszukiwal praktycznie wogule ...
Komfort ? ponownie ja bylem opuszczony ... ale lubialem jak autko sie prowadzi ... nawet po dziurach ...
Ale 17" sa dobrym kompromisem pomiedzy waga rozmiarem komfortem
Krisek napisał(a):Ale 17" sa dobrym kompromisem pomiedzy waga rozmiarem komfortem
Możesz rozszerzyć tą wypowiedz? Szczególniej chodzi mi o słowo "waga"
Madzia Forever :)
- Od: 5 lut 2007, 23:44
- Auto: BYŁA M3 BK HB 1.6 Benzyna 2005/BYŁA 323 BG 1.3 Teraz nie ma nic :(
Blumek napisał(a):Krisek napisał(a):Ale 17" sa dobrym kompromisem pomiedzy waga rozmiarem komfortem
Możesz rozszerzyć tą wypowiedz? Szczególniej chodzi mi o słowo "waga"
Waga felgi wplywa na prowadzenie auta i zachowanie jego zawieszenie. Jest to masa nieresorowana wiec przy ciezszych felgach zawieszenie szybciej sie zuzywa itd nie wspominajac o osiagach i hamowaniu
Pozdrawiam, Rafal
Witam
koledzy mają to wiedzą czy felgi stalowe 16" toyota awensis || rozmiar 5x114,3x60 ET 45 będą pasowały do mojej trójki. Pytam bo potrzebuję do zimówek, a wiem że rozmiar felg do mazdy 3 to 6,5x16 rozstaw 5x114,3x67 ET 50 ale nie bardzo wiem czy te od awensisa będa pasowały. Generalnie ludzie piszą, że są ok i da się zamontować – co o tym myślicie.
koledzy mają to wiedzą czy felgi stalowe 16" toyota awensis || rozmiar 5x114,3x60 ET 45 będą pasowały do mojej trójki. Pytam bo potrzebuję do zimówek, a wiem że rozmiar felg do mazdy 3 to 6,5x16 rozstaw 5x114,3x67 ET 50 ale nie bardzo wiem czy te od awensisa będa pasowały. Generalnie ludzie piszą, że są ok i da się zamontować – co o tym myślicie.
- Od: 21 lip 2011, 10:40
- Auto: Mazda3 1.6
kobas26 napisał(a):Witam
Cos mi sie wydaje ze temat felg juz byl poruszany jesli chodzi o BK. Wspomniane przez Ciebie felgi, nie będą pasowały do mazdy. Otwór centrujący 60 w toyocie jest mniejszy z tego co podałes wiec felga nie wejdzie na piaste mazdy 67.
Witam kupilem felgi po okazyjnej cenie
http://www.felgi.pl/ogloszenie/sprzedam ... -5-mazda-3
mam pytanie czy moge zalozyc opony 205/50/17 na te felgi
http://www.felgi.pl/ogloszenie/sprzedam ... -5-mazda-3
mam pytanie czy moge zalozyc opony 205/50/17 na te felgi
- Od: 3 kwi 2009, 22:11
- Auto: Mazda 3 TS 2006
Mazda 5 sport 2.0 benzyna
Felgi mają szerokość podaną w calach, na 6,5" powinieneś bez problemu założyć 205, znam kilka osób, co by na to dużo węższe opony naciągało 
najlepiej spytaj wulkanizatora.
edit, w katalogu znalazłem, że wersje TOP mają standardowo 6,5J x 17 / 205/50
najlepiej spytaj wulkanizatora.
edit, w katalogu znalazłem, że wersje TOP mają standardowo 6,5J x 17 / 205/50
Nawet bardzo okazyjna cena. Obcierki itd można spokojnie zlikwidować poprzez wypiaskowanie i polakierowanie, sprawdz dobrze zanim założysz czy nie są skrzywione, bo przy takich cenach to się zdarza.
Witajcie, mam nietypowy problem.
Wiem, że sporo Trójek opisanych na forum jeździ na oryginalnych siedemnastkach, takich jak te:

Potrzebne mi są ich dokładne wymiary, tj. szerokość felgi, średnica piasty, odsadzenie i średnica otworu śruby. Nie mogę zmierzyć zmierzyć swoich, bo przechowuję je jakieś 300 km od miejsca gdzie aktualnie mieszkam. Gdyby ktoś dysponował taymi wymiarami albo mógł zmierzyć felgi na swojej Madzi to byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdro,
Schumi03
Wiem, że sporo Trójek opisanych na forum jeździ na oryginalnych siedemnastkach, takich jak te:

Potrzebne mi są ich dokładne wymiary, tj. szerokość felgi, średnica piasty, odsadzenie i średnica otworu śruby. Nie mogę zmierzyć zmierzyć swoich, bo przechowuję je jakieś 300 km od miejsca gdzie aktualnie mieszkam. Gdyby ktoś dysponował taymi wymiarami albo mógł zmierzyć felgi na swojej Madzi to byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdro,
Schumi03
- Od: 4 wrz 2010, 19:50
- Auto: Mazda 3 BK 2.0 MZR
Alloy wheel 17"
6,5J x 17", design 102 (OE design)
5 pcs. of wheel nut B002-37-160A required for installation of each wheel
Part Number: 8AB6-37-600
http://phwt.mazda.pl/pl/pl/M3P/2/Access ... 05d7d5ebaf
ET bodajże 40 ,mocowanie 5x114,3 -śr. otw. 67
6,5J x 17", design 102 (OE design)
5 pcs. of wheel nut B002-37-160A required for installation of each wheel