Wysprzęglik Mazda 3 BK diesel

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez zylka85 » 1 sie 2016, 09:16

Witam.
W zeszłym tygodniu oddałem mazdę (2006 r.) do mechanika na wymianę sprzęgła i dwumasy (przejechane 220 tyś.)
Kupiłem zestaw LUKa:
http://allegro.pl/kolo-dwumasowe-sprzeglo-mazda-3-1-6di-mzr-109-116-i6242254604.html
Po demontażu starych części mechanik do mnie zadzwonił i powiedział, że jest problem bo części nie pasują, a dokładnie to wysprzęglik, który ma całkowicie inne mocowanie przewodów i nie ma możliwości nawet nagięcia tych przewodów, ponieważ są za sztywne.
Samochód na podnośniku, gość od części na allegro na urlopie telefonu nie odbiera.
wziąłem stary wysprzęglik z demontażu i pojechałem do InterCars poszukać wysprzęglika. Mówią, ze mają , wyciągają SACHSa i okazuje sie, że identyczne mocowania przewodów jak w LUKu. Innych nie mają. Wszystkie takie same.
Na allegro czy w googlach również nie znalazłem takiego jak oryginalnie miałem w Mazdzie.
Ostatecznie kupiłem SACHSa, który miał tą samą średnicę rurki, dzięki czemu udało się przełożyć ze starego wysprzęglika tą część z mocowaniem przewodów. Z LUKiem nie było tej możliwośći, ponieważ LUK miał mniejszą średnicę tej rurki.
Tym sposobem wydałem 350 zł więcej i mam wysprzęglik LUKa, którego oddać pewnie mi się nie uda, ponieważ pochodził z zestawu, a nie był kupowany oddzielnie.
Czy ktoś z Was spotkał się z tym problemem?
Obrazek
Obrazek
Forumowicz

Od: 16 lut 2012, 10:13
Auto: Mazda 3 BK Y6 '06 Active

Postprzez iparts » 1 sie 2016, 10:50

Dosyć dziwnie, ponieważ faktycznie są z różnymi średnicami otworu te wysprzęgliki http://www.iparts.pl/auto-czesci/wysprz ... 00237.html Masz może numery z tego starego wysprzęglika? Do co części która Ci pozostała, spróbuj porozumieć się ze sprzedawcą i może uda Ci się oddać sam wysprzęglik, jeżeli jednak nie może znajdzie się kupiec na niego.
Obrazek
Firma

Od: 5 sie 2014, 13:50
Auto: CX-9 TB 3.7L 277KM

Postprzez zylka85 » 1 sie 2016, 11:02

iparts napisał(a):Dosyć dziwnie, ponieważ faktycznie są z różnymi średnicami otworu te wysprzęgliki http://www.iparts.pl/auto-czesci/wysprz ... 00237.html Masz może numery z tego starego wysprzęglika? Do co części która Ci pozostała, spróbuj porozumieć się ze sprzedawcą i może uda Ci się oddać sam wysprzęglik, jeżeli jednak nie może znajdzie się kupiec na niego.

Niestety nie zabrałem starych części, jednak podskoczę do nich później. Być może nie zdążyli wyrzucić ich od piątku.
Forumowicz

Od: 16 lut 2012, 10:13
Auto: Mazda 3 BK Y6 '06 Active

Postprzez macvas » 1 sie 2016, 11:35

To faktycznie intrygująca historia, zwłaszcza że jeśli dobrze mnie poinformowano to, to co firmuje sobą SACHS to ten sam part's co szedł na pierwszy montaż i powinno wszystko pasować. Może polift otrzymywał już inny zestaw?
Obrazek
Maciek
Przedstawiciel Podlasia

Od: 17 sie 2013, 20:33
Auto: JEST
Mazda6 GJ Sky-G 2.5 '14 SkyPassion
BYŁA
Mazda3 1.6 BK MZ-CD '05