Mazda 3 BK benzyna – problemy z pompą paliwową – wymiana

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez blaze007 » 23 lip 2016, 09:41

Ahoj

Od jakiegoś czasu pompa paliwa zaczęła szwankować.
Przy kilkukrotnej nieudanej próbie uruchomienia samochodu olśniło mnie, ponieważ po przekręceniu kluczyków nie usłyszałem pracy pompy.
Problem zdiagnozowany a więc wybrałem się na tylną kanapę, zdjąłem siedzenie, odkręciłem osłonę i przez pół godziny uskuteczniałem szamańskie sztuczki by uruchomić samochód ( zdejmowanie konektora, obstukiwanie pompy, prośby, przekleństwa etc.) wreszcie załapała. Tylko, że problem co jakiś czas powraca – ostatnio zauważyłem nawet, że konektor jest z jednej strony osmolony więc problem może być i po stronie elektryki. (więc może najpierw trzeba wybrać się do elektryka?)
Tyle tytułem wstępu...

Problem akurat dotyczy silnika 2.0l LF ale robiąc małe rozeznanie w temacie okazuje się, że jest jeden typ pompy do modeli 1.4; 1.6; 2.0; pod co podchodzą oczywiście jeszcze Fordy C-Max oraz Focus II.
Używki na alledrogo chodzą po 50-100zł, nówka w intercars boscha kosztuje 1100 zł, zamiennik na allegro ok 230 zł... (http://allegro.pl/kompletna-pompa-paliwa-ford-focus-ii-1-4-1-6-2-0-i6009341012.html)

[u]Teraz zasadnicze pytanie – jaka jest procedura wymiany takiej pompy krok po kroku?/u]
Sprawa była by banalnie prosta jeśli <uklon> zaprojektowaliby większy otwór od strony kabiny... a tak wydaje mi się, że jedyną opcją jest zdejmowanie zbiornika...

HELP :>
Forumowicz

Od: 12 wrz 2012, 20:22
Auto: Mazda 3 BK LF 2007 2.0 150KM!
ciut wcześniej
MAZDA 323F BG 1991 1.6 88KM

Postprzez zap » 27 lip 2016, 14:22

Procedury krok po kroku nie podam, ale masz rację: jedyną opcją wymiany pompy jest niestety demontaż zbiornika.
Apropo w wyniku nadgorliwości mechanika mam nadmiarowo oryginalną i sprawną pompę paliwa do BK 2.0 benzyna rocznik 2007.
Początkujący

Od: 13 sty 2014, 20:13
Auto: Mazda 3 Kintaro 2.0 150KM LF (BK)
2007r