Stukanie z tyłu lewego koła

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez Tepez » 24 kwi 2015, 13:29

Witam mazdowicze, mam pewien problem... Ostatnio zaobserwowałem stukanie podczas jazdy po nierównościach, myślałem, że to odstająca listwa, dziś chciałem ją dokręcić, okazało się, że wyżarte przez rdze i nie dokręcę, ale to nie stukało, kazałem przejechać się dziewczynie pod garażami, gdzie są nierówności i chciałem nasłuchiwać, to jakiś dźwięk z tyłu lewego koła. Schylałem się, ruszałem, stukałem w maskę, w wydech, ale cisza. Co to może być?
Kupiłem samochód w zeszłym roku we wrześniu, mam gwarancje 12 miesięcy na części, jeżeli coś się zrypało, to mam nadzieję, że to podlega gwarancji, a nie powiedzą mi, że to zwykłe zużycie.
Ubezpieczenie jest komisowe, dopłacane do auta.

Amory? Albo coś się odkręciło, albo coś do wymiany... Za pół godziny jadę do wulkanizatora wymienić opony na letnie, może coś przy kole jest niedokręcone. Jak nadal będzie stukać, to jadę do mechanika, ale najpierw chciałbym porad od Was.

Dla przypomnienia jest to Mazda 3, BK, 2004r, benzyna.
Początkujący

Od: 9 wrz 2014, 13:11
Auto: Mazda 3 1,4 benzyna 2004 (BK) 85KM

Postprzez oldwin » 24 kwi 2015, 13:57

na początek sprawdzenie łączników stabilizatora i przednich tulei tylnego wahacza (tzw. cukierki)
Forumowicz

Od: 4 gru 2013, 15:55
Auto: Subaru Legacy VI 2.5 H4 2017 CVT+LPG (Qbox Plus, AC R01 Red, AC W03)
Mazda 3BL (sedan) US 2.0 AT 2010+LPG (QBox, Zavoli N, Barracudy pojedyncze)
gdyby wymieniać co było to by strony nie starczyło

Postprzez Tepez » 25 kwi 2015, 08:00

Spoko, to wszystko u mechanika musiałbym sprawdzić.
Czego się jeszcze wczoraj u wulkanizatora dowiedziałem..., to że muszę wymienić zawieszenie, bo przednie koła mi "chodzą", coś na tyle mi stuka (być może troszkę mniej po wymianie i wyważeniu opon, może to coś z hamulcami? bo po rozebraniu koła dużo się posypało z tarcz i jakby zza tarcz). Wiem też z zeszłego roku, że mam do wymiany tarcze, klocki..., jeszcze jak dojdą do tego amortyzatory to już masakra.
Jakby ktoś mógł, kto zna cennik mniej więcej do mojego samochodu jeżeli chodzi o:
-dobre hamulce np. bosch czy coś innego w tym tarcze i klocki oraz te "ściski" klocków, bo też brzydkie są
-zawieszenie do mazdy
-amortyzatory, najlepiej 4x

I wolałbym kupić te części nowe, nie używane, które za rok się rozsypią...
Wiem, że kiedyś patrzyłem na allegro na nówki hamulce boscha, to coś koło 800zł bodajże komplety + 200zł robocizna u mechanika lub 900zł hamulce ale 100zł robocizna , już nie pamiętam ale wiem ze równy 1000zł powinienem mieć.

Musze w tym roku to autko troszkę odpicować, bo zaczyna się sypać :(

Dopisano 25 kwi 2015, 08:56:

Zapomniałem dodać jedną rzecz. Mam wykupioną na rok gwarancję na samochód z komisu, są tam głównie części mechaniczne. Czy jak mam taki problem teraz z zawieszeniem czy też z innymi rzeczami, mogę reklamować?
Początkujący

Od: 9 wrz 2014, 13:11
Auto: Mazda 3 1,4 benzyna 2004 (BK) 85KM

Postprzez Gamboa » 25 kwi 2015, 10:36

tak. powinni gwarancję uznać ale to poczytaj na google
Forumowicz

Od: 13 wrz 2014, 20:13
Auto: Mazda3 2.0 Pb 2005
150 PS