Mazda3 1.6 benzyna Z6 – pompa wspomagania
Strona 1 z 1
Witam serdecznie posiadam mazdę 3 1.6 z 2004 rok i ostatnio przy wymianie łożyska na napinaczu paska wielorowkowego zaobserwowałem że z pod pompy wisi kropelka. są jakieś nieszczelności nie sprawdzałem tego dokładnie bo może to być jakiś simering lub niestety pompa do wymiany. Moje pytanie brzmi czy ktoś wymieniał na nową pompę i ile taka kosztuje bo na allegro same używki lub ewentualnie czy można pompę regenerować i jaki koszt takiej regeneracji. Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi
- Od: 6 mar 2013, 08:51
- Auto: Mazda 3 1,6 105km hatchback rok produkcji 2004 model 2004
Witam ponownie zainteresowanych .pompe mam już wymienioną na nową więc został mi stara.Okazało sie że uszczelniacz od koła tam gdzie jest pasek puścił małe piwo bo mozna wymienić tylko mam pytanie jak odkręcić koło bo chyba nie od tyłu pompy. bo wtedy musiiał bym ja rozebrac na części .Cyba że to jest jakiś wcisk koła chociaż wątpie w to. ma ktoś jakis pomysł.
Zapewne koło jest na stożku, lub ciasno nabite na wałek. Sciągacz jedynie Ci zostaje.
http://allegro.pl/srubowy-sciagacz-do-l ... 66745.html
coś takiego lub na prostych ramionach. Można próbować podgrzać koło i wybijać na imadle, ale jest ryzyko skrzywienia koła.
Edit:
Jeżeli pompa jest identyczna jak na rysunku, to widać że wałek jest na stałe na kole, więc możliwość ze ściagaczem odpada. Trzeba rozebrać. Nie jest do wcale trudne. Trzeba uważać na łopatki rotora, żeby nie pogubić. Przy składaniu tak samo włożyć rotor i cylinder.
nr.11 to pewnie seger, lub zabezpieczenie które trzyma cały pakiet w korpusie pompy.

coś takiego lub na prostych ramionach. Można próbować podgrzać koło i wybijać na imadle, ale jest ryzyko skrzywienia koła.
Edit:
Jeżeli pompa jest identyczna jak na rysunku, to widać że wałek jest na stałe na kole, więc możliwość ze ściagaczem odpada. Trzeba rozebrać. Nie jest do wcale trudne. Trzeba uważać na łopatki rotora, żeby nie pogubić. Przy składaniu tak samo włożyć rotor i cylinder.
nr.11 to pewnie seger, lub zabezpieczenie które trzyma cały pakiet w korpusie pompy.
pompa jest od tego samochodu na 100 %. tylko zastanawia mnie jedno ze na niektórych pompach jest widoczne przy kole otwór pod imbus a na niektórych nie ale z tego co mówisz czeka mnie rozbiórka
)
Zapewne koło pompy jest nabite na wałek,na gorąco, albo przy pomocy ciekłym azotem. Przy wszelkich pompach nie ma prawa być żadnego luzu wzdłużnego i poprzecznego na głównym wale, czy pracuje na panewce, czy łożysku. Rozbierz pompę. Jeżeli robisz to pierwszy raz, zrób sobie zdjęcia. Nie pogub części, używaj plastikowego młotka, i łopatki wirnika mogą być na małych sprężynkach które odpychają je do gładzi cylindra od rotora. Też nie pogub
i zwróć uwagę jak są założone, bo mogą nie być symetryczne. Nowy uszczelniacz posmaruj delikatnie na zewnętrznym brzegu dookoła wazeliną techniczną lub olejem i spróbuj wcisnąć palcami w gniazdo, lub wkretakiem w specjalnych miejscach w simeringu. Powodzenia
Myślę że gdyby koło z wałkiem dało się rozdzielić, było to narysowane na rysunku złożeniowym.
Myślę że gdyby koło z wałkiem dało się rozdzielić, było to narysowane na rysunku złożeniowym.
Witam
Kapie mi z popy wspomagania i kupiłbym uzywana ale widze ze podaja numery tych pomp na aukcjach i nie wiem czy moze byc obojetne jaka czy musi byc taka sama.
Tutaj sa przykłady obecnych aukcji
http://allegro.pl/pompa-wspomagania-1-6 ... 92422.html
http://allegro.pl/pompa-wspomagania-maz ... 08006.html
http://allegro.pl/mazda-3-bk-1-4-16v-03 ... 70429.html
Nie wiem moze sie myle ale chyba beda pasowac jak pisze np 2003 – 2008 1,6 B
Pozdrawiam
Kapie mi z popy wspomagania i kupiłbym uzywana ale widze ze podaja numery tych pomp na aukcjach i nie wiem czy moze byc obojetne jaka czy musi byc taka sama.
Tutaj sa przykłady obecnych aukcji

Nie wiem moze sie myle ale chyba beda pasowac jak pisze np 2003 – 2008 1,6 B
Pozdrawiam
- Od: 27 mar 2013, 22:11
- Auto: Mazda 3 1,6 benzyna 2004r.
Strona 1 z 1