Tył zawieszenie
Strona 1 z 1
Witam ostatnio zauważyłem że w madzi coś nie tak. Najeżdżając na progi zwalniające i przejeżdżając tylnymi kołami coś mi skrzypi w prawym tyle. Gdy zrobiłem postój od razu sprawdziłem i uginając samochód z tej strony dochodzi dźwięk skrzypienia jakby od amortyzatora. Ktoś się może spotkał z takim czymś ?
- Od: 4 wrz 2012, 22:19
- Auto: Mazda 3, 1.6 r.04
Dabi napisał(a):Hmm.. jeżeli okazałoby się iż tak jest, droga naprawa i części ?
Mazda ma nie inne zawieszenie jak od forda focusa drugiej generacji . Przykładowo sam wymieniałem wahacze poprzeczne tył dolne. Koszt 142 zł sztuka razem z tulejami . Szukaj podzespołów w fordzie bo mazda to nic innego na zawieszeniu jak ford.
- Od: 15 lis 2012, 23:51
- Auto: mazda 3 sedan 1.6 Z6 BK 2005r
Cześć,
Skrzypieć może też tuleja tylnego wahacza wzdłużnego, tzw. "cukierek". Guma tej tulei parcieje i skrzypi podczas przejeżdżania przez progi.
wacz tylny wzdłużny wraz z tuleją:
Skrzypieć może też tuleja tylnego wahacza wzdłużnego, tzw. "cukierek". Guma tej tulei parcieje i skrzypi podczas przejeżdżania przez progi.
wacz tylny wzdłużny wraz z tuleją:
- Od: 20 kwi 2009, 12:36
- Auto: Mazda3 BK 2.0 LF17 TOP SPORT Aero '04
była: Mazda323F BJ 1.5 ZL-DE '99
Problem skrzypienia nie leży po stronie lizaków na wahaczu wzdłużnym a po stronie gum trzymających drążek stabilizacyjny przy podwoziu i to one skrzypią nie lizak . Zanim zabierzesz się za wymianę lizaków proponuje najpierw wymienić gumy stabilizatora. Ja tez myślałem że problem leży po stronie lizaków wymieniłem je i dodatkowo przez to musiałem wymienić 2 wahacze poprzeczne bo zerwały się zapieczone tuleje wewnętrzna na wahaczu i trzeba było ciąć wahacz niestety. Przez to więcej pracy było no i koszta większe.
- Od: 15 lis 2012, 23:51
- Auto: mazda 3 sedan 1.6 Z6 BK 2005r
Strona 1 z 1