Drgania przy ruszaniu Mazda 3 2004 1.6 Pb sedan

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez gege85 » 9 lis 2012, 13:47

Witam,
Założyłem nowy temat gdyż po przeczytaniu forum nie znalazłem takiego który w pełni odzwierciedlał mój problem.

Od listopada 2011 jestem właścicielem Mazdy 3 2004 1.6 benzyna sedan obecnie 92 tyś km. Kupiłem auto po rodzinie sprowadzone z Niemiec w 2010r z przebiegiem 80 tys. km

No i się zaczęło :)
mianowicie podczas ruszania odczuwalne było nieduże uderzenie na sprzęgle podczas puszczania pedału sprzęgła a dochodziło z okolic przedniego prawego koła. Najbardziej odczuwalne było na 1 i 2 biegu. Do tego biegi „haczą” przy i wrzucaniu 1,2, i 3 (najgorzej zmiana 1 na 2- bywa czasem że trzeba na dwa razy z przesprzęgleniem). 1 bieg mogę wbić dopiero po zatrzymaniu auta, nawet przy minimalnym ruchu kół nie da się wbić 1 biegu a w porównaniu z inna M3 wiem że taka możliwość powinna być. Więc wizyta u mechanika. Diagnoza: „prawa półoś do wymiany + pewnie sprzęgło” że cała półoś + sprzęgło to dość droga impreza zasięgnąłem opinii innego mechanika. Powiedział że na te objawy można by zacząć od tańszych rzeczy. Powiedział że na pewno jest luz na łożysku prawej półosi i można zacząć od jego wymiany a jeśli chodzi o biegi to na razie wymiana oleju. Jako że nikt nic nie robił przy aucie wymieniłem wszystkie płyny eksploatacyjne. Dziwna rzeczą było to że spuszczono prawie 4litry oleju ze skrzyni a powinno tam być ok. 3.1[l] <co?>

Również wymienione zostało także łożysko prawej podpory półosi. Biegi nieznacznie polepszyły się a uderzenie na sprzęgle zniknęło ale niestety tylko na około 2tygodnie. Potem wszystko było jak przedtem i jak się okazało to nie jest wina łożyska tylko jest za luźna podpora półosi (oprawa łożyska – otwór na łożysko jest za duży, wyrobił się)
Jako, że mechanik powiedział że z tym można jeździec więc dałem sobie spokój. Ale niestety od pewnego czasu zauważyłem że te drgania nasilają się. Teraz przy ruszaniu przy dużym obciążeniu (np. na wzniesieniu lub 4-5 osób w aucie) drgania na przedniej osi można porównać z uślizgiem przednich kół przy ruszaniu na mokrym asfalcie (takie podskakiwanie przodu jakby się miło jajowate o nie okrągłe koła z przodu),
I tu pytanie i prośba do użytkowników M3 (szczególni z Krakowa) czy ktoś miał podobne problemy, może wie jakie są tego przyczyny zna się na tym, może oglądnie to...

Mam swoje przemyślenia na ten temat jeśli się mylę przyjmę wszystkie uwagi i sugestie... mianowicie:

1- jeśli chodzi o biegi to chyba rzeczywiście może byś to sprzęgło. Ktoś je przypalił biegi ciężko chodziły próbował to ratować nadmierną ilością oleju w skrzyni a teraz po prostu sprzęgło się kończy mimo że bierze +/– w połowie wysokości ale czytałem na forum że takie przypadki się zdarzały

2- a luz na podporze było już klejone nie pomogło, myślałem o tym żeby wymienić samą podporę ale nie występuje ona jako osobna część tylko razem z półosią, więc może używka tylko czy to jest rozbieralne??? i czy nie trafi się jeszcze bardziej zużyty element.

Jeśli Ktoś ma jakieś własne przemyślenia doświadczenia pomysły chętnie poczytam...
Forumowicz

Od: 16 lis 2011, 21:01
Auto: Mazda 3 2004 sedan 1.6 Pb

Postprzez radzi89 » 9 lis 2012, 15:41

Sam napisales najlepsza diagnoze – polos do wymiany. Jedyna alternatywa to regeneracja lecz nie jest ro dluhotrwale rozwiazanie. Co do skrzyni obawiam sie, ze to moze byc cos powazniejszego niz tylko sprzeglo...
Rafal
Forumowicz

Od: 5 cze 2009, 11:45
Auto: BMW E30
BMW i4M50
Porsche 911 4S – 996.2
Defender Urban V8

Postprzez tradeitdamn » 9 lis 2012, 21:48

co do zacinania się biegów to w hondach jest to klasyczna przypadłość. z tego co widzę na obrazku to system jest ten sam. w civicach VII gen zazwyczaj pomaga regulacja linek (ew wymiana)

Obrazek
Przez miasto jak samoloteeeeeeem...
Forumowicz

Od: 29 paź 2010, 22:39

Postprzez gege85 » 11 lis 2012, 12:13

Co do skrzyni obawiam sie, ze to moze byc cos powazniejszego niz tylko sprzeglo...

radzi89 możesz rozwinąć temat

Dopisano 27 lut 2013, 09:40:

tradeitdamn dzięki za obrazek. regulacja pomogła i o dziwo dostęp jest prostszy niż się wydaje (jakby nie mazda hahaha ). Byłem w ASO na Conrada. Problem drgań rozwiązany półoś-> luz na wielowypuście, można z tym jeździć ale chyba wymienię. wyciek płynu chłodniczego też się znalazł. Przy montażu gazu nie dokręcili dokładnie opaski.
Forumowicz

Od: 16 lis 2011, 21:01
Auto: Mazda 3 2004 sedan 1.6 Pb

Postprzez d155 » 16 maja 2013, 19:45

Mam podobny problem jak gege85. Diagnoza wyrobiona obudowa łożyska podpory półosi. W związku z tym mam pytanie do którego roku produkcji półoś prawa w maździe 3 była taka sama. Czy np będzie pasować od samochodu wyprodukowanego w 2007 roku. Czy półosie w benzynie i w dieselu są takie same?
Początkujący

Od: 16 maja 2013, 19:18
Auto: mazda3, BK, Z6(1.6), HB'03.