Stukanie przy puszczaniu gazu na niskich obrotach

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez Dominooo » 13 sty 2012, 00:29

radzi89 napisał(a):Mi to wyglada na zuzyta poduszke silnika...

Też tak myślałem i już się nastawiłem na wydatek rzędu 500-600zł za poduszkę, ale w ostatniej chwili postanowiłem, że lepiej będzie spróbować dokręcić i to było właściwe :)
Obrazek
Forumowicz

Od: 1 wrz 2010, 05:47
Auto: マツダ 3 Y6 BK '05

Postprzez Nuno » 13 sty 2012, 19:57

Dopiero jutro się przekonam, która z Waszych podpowiedzi może okazać się trafna. Niestety nie posiadam garażu, a dzień w zimie jest zbyt krótki, aby zaglądać do auta na zewnątrz. Ale mimo wszystko prosiłbym jeszcze o ewentualne propozycje lokalizacji problemu które mógłbym odhaczyć podczas oględzin. Jutro planuje podjechać do innego znajomego mechanika, podnieść auto i od początku wszystko sprawdzić.
Zaczne napewno od Waszych podpowiedzi-czyli przede wszystkim od dokręcenia poduszek, ponieważ większość z Was zwraca na nie uwagę. Następnie posprawdzamy wszelkiego rodzaju łączniki w zawieszeniu, czy nie ma jakiś luzów związanych z poluzowaniem śrub, itp.
Z góry dzięki za cenne podpowiedzi.
Nuno
Forumowicz

Od: 12 wrz 2011, 17:44
Auto: Mazda 3 BK Sedan
2.0 LF TOP
2005

Postprzez Nuno » 15 sty 2012, 12:29

Jestem po oględzinach, które niestety nie wniosły nic nowego. Wszystkie poduszki sprawdzone-nie mają żadnych luzów. Zawieszenie też nie budzi zastrzeżeń. Podnieśliśmy samochód i wprowadzając koła w ruch nasłuchiwaliśmy skąd przenoszą się drgania i stuki. Próby słuchowe potwierdziły jedynie lokalizację, czyli prawą stronę w okolicy koła w zakresie obrotów 2,3- 3 tyś. Niestety na wskutek obrotu kół w powietrzu, komputer świrował i cały czas włączał się system ABS oraz DSC i dochodził nieporządany dźwięk tych systemów. Wstępna opinia mechanika, wskazują na łożysko koła prawego, w gorszym przypadku na przegub -ale z kolei uszkodzenie przegubu dyskwalifikuje brak jakich kolwiek dźwięków oznaczajacych zużycie podczas jazdy na skręconych kółkach...
Napiscie proszę, ktoś z Was wymieniał łożysko koła i jak się przed wymianą objawiało ich zużycie. Muszę mieć pewność, przed jego wymianą ponieważ jego koszt to kwota rzędu 350zł.
Z góry dzięki!
Nuno
Forumowicz

2.0 LF TOP
2005

Postprzez marcin255 » 15 sty 2012, 13:59

Nuno napisał(a):Wstępna opinia mechanika, wskazują na łożysko koła prawego,

Ja miałem łożysko ale to był szum nasilający się podczas jazdy po łuku
Ceed GT 1.6T 225KM
Obrazek
T-Roc 2.0 TSI 4motion 190KM
Obrazek
Forumowicz

Od: 28 gru 2008, 23:14
Auto: Była 323F BA
87 KM -122 Nm
Mazda 3-2.0 LF
166 KM -209
KIA CEE’D GT
204 KM -265 Nm up
225 KM -330 Nm
T-Roc 2.0TSI 4motion 190KM 320Nm up.....?

Postprzez radzi89 » 15 sty 2012, 19:06

Nie wiem czy to pocieszy czy zmartwi, ale znam przypadek gdzie awarie poduszki mechanicy stwierdzili dopiero po jej demontazu...
Rafal
Forumowicz

Od: 5 cze 2009, 11:45
Auto: BMW E30
BMW i4M50
Porsche 911 4S – 996.2
Defender Urban V8

Postprzez Nuno » 9 mar 2012, 16:12

Witam
Ciagnę wątek bo niestety w dalszym ciągu nie zamknąłem sprawy stuków podczas przyśpiesznia i hamowania silnikiem :( Na jakiś czas spowodu braku funduszy zmuszony byłem zaprzestać poszukiwań. W dniu wczorajszym byłem u kolejnego mechanika polecanego zresztą na forum (Pan Boczar-Rzeszów, który naprawił dwa MPS z którymi nikt nie mógł sobie w Polsce poradzić). Po wstępnych oględzinach ku mojemu zaskoczeniu stwierdzono niski stan oleju w skrzyni, oraz jego mocne zużycie. Nie wiem, czy stan oleju oraz jego ilość przy stosunkowo małym przebiegu samochodu 70tyś mógłaby mieć wpływ na stuki, tym bardziej, że do pracy skrzyni biegów nie miałem nigdy zastrzeżeń. W każdym razie, po sugesti mechanika zdecydowałem się go wymienić na nowy. Tak jak się spodziewałem wymiana oleju w przekładni nic nowego nie wniosła – stuk jak był, tak jest!!
Choć temat poduszek był już sprawdzany przez innego mechanika, Panowie zdecydowali się je sprawdzić. Przypomne, że stuk jest też słyszalny w trakcie próby ruszenia do przodu i do tyłu na zaciągnietym ręcznym -poszarpywania autem. W wyniku prób poprzez usztywnianie zawieszenia silnika, stwierdzono prawdopodobne zużycie poduszki przy skrzyni. Mechanicy jednak nie potwierdzają tego na 100%. Poduszka nie nosi uszkodzeń zewnętrznych, zużycie może potwierdzić tylko jej wymiana.
Teraz mam do Was pytanie, czy istnieje możliwosć zdiagnozowania jej przed wymianą? :)
Ceny poduszek na internecie bardzo się różnią. Czy w przypadku wymiany poduszki skrzyni warto brać pod uwagę zamiennik? Różnica jest spora – oryginał około 500zł, zamiennik średnio około 130zł. Są nawet tańsze zamienniki, jak na linku poniżej:
http://www.okazje.info.pl/okazja/motoryzacja/srl-poduszka-pod-skrzynie-biegow-mazda-3-10-03-.html
Czy lepiej się nie pchać w zamiennik, bo szybciej ulegnie on zużyciu i nie zapewni on tłumienia drgań na poziomie oryginału.
Proszę o pomoc zwłaszcza tych którzy wymieniali u siebie poduszki.
Z góry dziękuję i pozdrawiam!!
Nuno
Forumowicz

2.0 LF TOP
2005

Postprzez radzi89 » 9 mar 2012, 17:17

Generalnie z zamiennikami różnie bywa.... Nie wiem jak w Maździe i jakich firm są to zamienniki ale z zamiennikami poduszki skrzyni w Jeepie miałem spore problemy. Jedna była zbyt twarda i strasznie przenosiła wibracje druga wręcz przeciwnie była tak miękka, że przez nią były stuki... Musiałem obie zwrócić ( na szczęście zgodził się na to sprzedawca ) i kupiłem oryginał...
Rafal
Forumowicz

Od: 5 cze 2009, 11:45
Auto: BMW E30
BMW i4M50
Porsche 911 4S – 996.2
Defender Urban V8