Montaż czujników ciśnienia powietrza w oponach
Strona 1 z 1
witam. przymierzam się do kupna felg i opon na zime i mam takie pytanie. Bo auto mam wyposażone w czujniki ciśnienia w oponach i czy jest możliwość dostania drugich takich czujników i włożenia ich do drugiego kompletu kół czy trzeba za każdym razem przekładać z felg letnich do zimowych i odwrotnie...
- Od: 18 lis 2009, 14:25
- Auto: MazdaSpeed3
Ja mam też czujniki ciśnienia. Na zimę mam komplet (stalówki) oczywiście bez czujników. Nie ma sensu dokupować kompletu czujników + płacić w serwisie za dorzucenie ich do kompa. Poza tym pamiętaj że czujniki są tylko i wyłącznie montowane do alu. Przekładanie odradzam bo to bardzo często kończy się ich demolką.
emilio
- Od: 18 maja 2009, 18:16
- Auto: speed3 '08
Ze względu na "Twoje" bezpieczeństwo ASO odmawia dezaktywacji systemu, tak samo jak jest w przypadku brzęczka od pasów, więc pozostaje tylko jeździć ze świecącą kontrolką 

W telegraficznym skrócie :
– można zamontować (tylko w alu dodam),
– koszt czujników ok. 1000 zł + koszt serwisu bo muszą Ci zarejestrować w kompie kolejne 4 sztuki
– wyłączyć nie można (jak kogoś to wku..wia to proponuję wydłubać diodę z szafy i pozamiatane
– można zamontować (tylko w alu dodam),
– koszt czujników ok. 1000 zł + koszt serwisu bo muszą Ci zarejestrować w kompie kolejne 4 sztuki
– wyłączyć nie można (jak kogoś to wku..wia to proponuję wydłubać diodę z szafy i pozamiatane
emilio
- Od: 18 maja 2009, 18:16
- Auto: speed3 '08
Witam Wszystkich w Nowym Roku 2012
.Własnie sie dziś zarejestrowałem na Forum Mazdy Sped.Zostalem Szczęsliwym nabywcą Mazdy 3 2.0 aut.i do tego jeszcze 150 kucykow.
.Chcialbym zapytać cz ktoś z Was montował czujniki cis.w kołach,ale tylko na oryginalnych felgach Mazdy
,i czy jest potrzeba podlączania sie do kompa w celu rejestracji nowego zestawu czujników w kolach. Zapomniałem dodać , ze moja Madzia 3 jest wersji amer.BK 12Sedan,mam ją od 2009 roku i jak dotad nie bylo problemow .
.Myśle ,ze wystarczy jak na pierwszy raz tego nudzenia przepraszam i do zobaczenia wkrótce. Wiesiek z Głogowa.
- Od: 1 sty 2012, 23:25
- Auto: Mazda 3 2.0 aut. 150KM sedan wersja amer.
Witamy na forum. Proszę o uzupełnienie profilu, temat poprawię za Ciebie.
Rozumiem, ze w jednych kołach masz już czujniki ciśnienia, tak ? Chcesz dokupić drugi komplet ?
Rozumiem, ze w jednych kołach masz już czujniki ciśnienia, tak ? Chcesz dokupić drugi komplet ?
Osobiście nie sprawdzałem, ale czytałem że wersje amerykańskie pracują na innej częstotliwości. Kupując zestaw czujników należy się upewnić, czy będzie pasował do naszego auta. Jeśli ktoś jest zainteresowany, to mogę sprawdzić oznaczenia w mojej wersji, bo aluski leżą "gołe" w piwnicy czekając na letnie gumki.
Wino, kobiety i śpiew – więcej nie dam rady.
Czujniki chyba tak czy siak trzeba kupic w ASO, a tam dobiora po numerze VIN. Kupilem ostatnio drugi komplet do BL i tam nic nie trzeba wgrywac itp. Montujesz, jedziesz i dziala 
Dzięki bardzo za tak szybką odpowiedz
.wartosci czójnikow znam to 315Mhz dla wersji amer. Jesli ktos by potrzebował to wiem gdzie mozna kupic org.o tej wartosci po 200zl za szt.
.pozdrawiam.Ps.Mysle ,ze to widać ale nie jestem orłem w pisaniu meili ,ale dam sobie jakoś ztym radę.
seba23

- Od: 1 sty 2012, 23:25
- Auto: Mazda 3 2.0 aut. 150KM sedan wersja amer.
Witam
Jesli chodzi o czujniki to znam to ze swojego przypadku.Zostal uszkodzony jeden wentyl tzn metalowa koncówka do napełniania koła powietrzem-podczas próby wymiany okazalo sie ze to cholerstwo jest polaczone z czujnikiem.Koszt wymiany czujnika w ASo to 300 pln szt razem z zaprogramowaniem.Moim zdaniem jest to zbedny gadzet w aucie-ale bede musial wydac 300 na nowy.W zimie jezdze na zwykłych stalówkach i kontrolka sie swieci troche to irytujace ale cóż tylko do sezonu wiosennego.Pozdrawiam
Jesli chodzi o czujniki to znam to ze swojego przypadku.Zostal uszkodzony jeden wentyl tzn metalowa koncówka do napełniania koła powietrzem-podczas próby wymiany okazalo sie ze to cholerstwo jest polaczone z czujnikiem.Koszt wymiany czujnika w ASo to 300 pln szt razem z zaprogramowaniem.Moim zdaniem jest to zbedny gadzet w aucie-ale bede musial wydac 300 na nowy.W zimie jezdze na zwykłych stalówkach i kontrolka sie swieci troche to irytujace ale cóż tylko do sezonu wiosennego.Pozdrawiam
martin_302
- Od: 8 lut 2009, 15:46
- Auto: mazda 3 2007 150km 2,0L
po co ci to.
Przez miasto jak samoloteeeeeeem...
Strona 1 z 1