Cienkący amortyzator
cichy napisał(a):Dokładnie tam zamówiłem.
Dzięki narazie za porady. Jak założę i pojeżdżę trochę to dam znać jak się sprawują.
ok to daj znać bo ja ok sierpnia będę wymieniał przód ponieważ skuteczność rok temu wyszła na poziomie 65%-70%lewy do prawego a przy przeglądzie teraz to nie wiem jak będzie, chociaż właściwości jezdne są nadal bardzo dobre
-----------------------------------------------
pozdrawiam:
Bartex
pozdrawiam:
Bartex
- Od: 30 kwi 2013, 21:39
- Auto: Mazda 3 BK
1.6 16v
2004
wersja :Active
Orginaly sa bagatela robione w Polsce ..
Made in Poland ( FoMoco )
Ja zalozylem Kabyab tyl Made In Japan
przod sa 2 wersje Made in Spain ( Hiszpania ) I made in China .... ( Chiny )
( Fabryka Hiszpanska zostala przeniesiona do Chin )
Mialem 2 wersje Chinskie Podobaja Mi Sie Bardziej ...
wymiana jest bardzo prosta .. ale ostatnim razem dalem ciala I wyszedl mi drive shaft ktory uderzyl o rame i teraz klika ...
Jutro bende go wymienial ...
przy wymienie polecam nasmarowac "Strout Mount" te trujkaty ktore .. zakladasz na amora i pozniej przykrecasz do auta ..
je sie rozklada w srodku jest 36 kulek i 2 metalowe ringi ....
delikatnie otworzyc zeby kulki sie nie wyspaly...
wszystko odluscic ( spray do czysczenia hamulcow )
dokladnie wszystko smarem zapkowac zlozyc ... I bedzie skrecanie niebo I ziemia
Ja zalozylem Kabyab tyl Made In Japan
przod sa 2 wersje Made in Spain ( Hiszpania ) I made in China .... ( Chiny )
( Fabryka Hiszpanska zostala przeniesiona do Chin )
Mialem 2 wersje Chinskie Podobaja Mi Sie Bardziej ...
wymiana jest bardzo prosta .. ale ostatnim razem dalem ciala I wyszedl mi drive shaft ktory uderzyl o rame i teraz klika ...
Jutro bende go wymienial ...
przy wymienie polecam nasmarowac "Strout Mount" te trujkaty ktore .. zakladasz na amora i pozniej przykrecasz do auta ..
je sie rozklada w srodku jest 36 kulek i 2 metalowe ringi ....
delikatnie otworzyc zeby kulki sie nie wyspaly...
wszystko odluscic ( spray do czysczenia hamulcow )
dokladnie wszystko smarem zapkowac zlozyc ... I bedzie skrecanie niebo I ziemia
Błagam, pomóżcie! Tydzień temu na badaniu technicznym amorki oryginalne wykazały 82% , tylko prawy przód wykazał.... 9%... wylał. Nie wiem jak ja jeżdziłem,nic nie stukał,nie ważne. Problem w tym,że po wymianie przodu na KAYABE (zakupione w Intercars 310 zł/sztukę) po kilku dniach zaczęło coś delikatnie popukiwać z lewej strony.Najdziwniejsze jest to,że byłem u dwóch różnych diagnostów zawieszenia i nie mam żadnych luzów,wszystkie tuleje drążki końcówki itp.są ok.Całe zawieszenie jest sprawne i jeździ się świetnie.Mechanicy twierdzą by jeździć nie przejmować się.Ale jak tu wytrzymać delikatne pukanie,którego wcześniej nie było? Nie jest to stuk metaliczny.Otworzyłem maskę,przejrzałem różne plastiki,mocowanie akumulatora ale wszystko jest ok.Może macie jakieś pomysły? Amortyzator do reklamacji?
- Od: 26 kwi 2009, 22:40
- Auto: Mazda 3 1.4
może byc amor z tego co wiem to może tak pukac uszkodzony , ja wymieniłem kayaby z przodu i spokój tylko moje były po 205 zł. 
Tylko czy ktoś uwzględni reklamację podczas gdy wykazuje on 82% skuteczności?Na słuch? On po prostu głucho puka.Nie sądzę,że tak ma pracować nowy sprawny amortyzator.Wymyśliłem jeszcze,że może gdzieś przy mocowaniu na tych łożyskach w gnieździe ale nie wiem.Co sądzicie?
- Od: 26 kwi 2009, 22:40
- Auto: Mazda 3 1.4
Szczerze powiedziawszy to u mnie tez coś tak puka od dłuższego czasu. U mnie słychać to tylko na większych dołkach. Ostatnio wpadłem na pomysł, że może to być drążek stabilizatora, ale nie na łącznikach, tylko w mocowaniach, ale jeszcze tego nie sprawdzałem.
Szczerze mówiąc to nie przejmuje się tym zbytnio, ale w najbliższym czasie będę na diagnostyce, to się znowu temu przyjrzę dokładnie.
Jakbyś coś znalazł to też napisz. Może wspólnymi siłami coś zdziałamy
Szczerze mówiąc to nie przejmuje się tym zbytnio, ale w najbliższym czasie będę na diagnostyce, to się znowu temu przyjrzę dokładnie.
Jakbyś coś znalazł to też napisz. Może wspólnymi siłami coś zdziałamy
- Od: 29 gru 2008, 20:28
- Auto: M3 1.6MZ-CD 2005
Głuche stukanie w zawieszeniu... Sprawa u mnie się ciągnie od dawna, wpakowałem juz sporo kasy w calą zawieche z tylu, od gumek na stabilizatorze, poprzez łączniki, tuleje i na amorkach skonczywszy. Zawieszenie rozprute na części, wszystko przebadana... i najprawdopodobniej to kwestia amortyzatora. Najciekawsze jest że taka przypadlość moze dotyczyc nawet nówek Bilsteina – i tu reklamacja kumpla nie została uwzględniona. Kiepska sprawa i wiem jakie to wkurzające.
- Od: 26 maja 2010, 20:22
- Auto: 1995 Mazda 323S 1,5
Mam podobna przypadlosc. Wymienilem przednie amorki – bo prawy ciekl. Zamowilem caly komplet amortyzatorow Bilsteina B6. Dotarly tylko przednie... Od paru tygodni cos mi wali w tylnej prawej czesci zawieszenia.Dzwiek jakby uderzal metal o metal. Myslalem, ze to laczniki stabilizatora. Sprawdzilem organoleptycznie – nie ma zadnych luzow. Wczoraj wjechalem na kanal i sprawdzilismy jeszcze raz tym razem z mechanikiem. Okazalo sie, ze tym razem mam wyciek w tylnym amorku. Z jednej strony to dobra wiadomosc – nie bedzie dodatkowych kosztow, z drugiej jednak strony – Bilstein robi sobie jaja z klientow i kaze czekac na dostawe do poczatku lipca. Powiem szczerze, ze jezdze z dusza na ramieniu 
- Od: 8 lut 2010, 15:01
- Auto: M3 MPS BK 2007
Chciałem się podłączyć pod temat i poprosić o radę w kwestii zakupu amortyzatorów na przód. Który z wymienionych jest Waszym zdaniem najbardziej godny polecenia?
Linki:
1.
http://allegro.pl/item1088130795_amorty ... przod.html
2.
http://allegro.pl/item1120713276_amorty ... d_hit.html
3.
http://allegro.pl/item1095092625_amorty ... d_gaz.html
4.
http://allegro.pl/item1147166747_amorty ... onroe.html
Sam chyba jestem jakoś nastawiony na nr 4 (Monroe), ale chciałbym się jeszcze Was poradzić. Z góry dzięki.
Linki:
1.

2.

3.

4.

Sam chyba jestem jakoś nastawiony na nr 4 (Monroe), ale chciałbym się jeszcze Was poradzić. Z góry dzięki.
Bilsteiny to ja akurat polecam, a na swoje czekalem 4 dni
Nie trafilem na lepsze amorki a juz troche ich przerobilem 
Z tego co keidys czytalem to Monreo nie sa najlepsze ale sprawdz to bo reki uciac sobie nie dam:)
Z tego co keidys czytalem to Monreo nie sa najlepsze ale sprawdz to bo reki uciac sobie nie dam:)
Dzięki koledzy za opinie. Jeśli chodzi o Bilstein to czy takie są godne polecenia?
Link:
http://allegro.pl/item1149992709_amorty ... a_3_p.html
Link:

To model standardowy bez uwtardzenia. Mysle, ze powinien byc ok 
Ewentualnie jesli chcsz delikatnie poprawic prowadzenie kup Bilsteiny B6 .
Ewentualnie jesli chcsz delikatnie poprawic prowadzenie kup Bilsteiny B6 .
cichy napisał(a):Dokładnie tam zamówiłem.
Dzięki narazie za porady. Jak założę i pojeżdżę trochę to dam znać jak się sprawują.
Sorki za tak długie "sprawdzanie",
Więc jeśli to komuś pomoże w wyborze, to ja nie mam żadnych zastrzeżeń. Autko prowadzi się znakomicie, nic nie puka, (przynajmniej nic nowego), na automatach na diagnostyce też żadnych problemów panowie mechanicy nie stwierdzili. Co do wybierania nierówności to nie zauważyłem różnicy w porównaniu do fabrycznych (nie mówię, że są takie dobre jak zużyte oryginały, bo mój lewy przed zmianą miał 83% sprawności, więc nie był zużyty prawie w ogóle), czyli jak na nasze polskie warunki trochę za twarde, ale nie kupuje się mazdy, żeby wozić jajka na targ
Dodatkowo za kayaba'mi przemawia fakt iż mają 2 letnią gwarancję, a te co założyli by mi w serwisie mazdy miałyby tylko rok gwarancji. Zresztą pan z serwisu mazdy ze Świdnika też polecał mi kayabę, tylko u nich było trochę drożej.
Reasumując osobiście do normalnej jazdy po naszych drogach polecam
Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za rady
- Od: 29 gru 2008, 20:28
- Auto: M3 1.6MZ-CD 2005
szykuje się do wymiany przednich amortyzatorów w M3
chce kupić Amortyzatory Kayaby ( KYB334700 prawy i KYB334701 lewy), ceny na Alegro za 1 szt. 200-250 PLN, cena w Inter Cars (IC) 356 PLN
skąd takie różnice pomiędzy Sklepami na Allegro a IC ? czy istnieje zagrożenie, że te z Allegro są jakieś podrabiane ?....chyba raczej mało prawdopodobne
Mechanik poradził też aby razem z Amortyzatorami wymienić:
– Poduszki Amortyzatora ( tzw. górne mocowanie Amortyzatora) – w IC za 1 szt. 56 PLN
– Odboje – w IC za 1 szt. 94 PLN
– Łożyska górnego mocowania Amortyzatora – w IC za 1 szt. 55 PLN
powyższych rzeczy nie znalazłem na Allegro, jest szansa kupić gdzieś to taniej, skoro na samych Amortyzatorach pomiędzy Allegro a IC jest różnica 60 %
sumując te wszystkie koszty robi się 1150 PLN wg. IC + jeszcze do tego robocizna dla mechanika
chce kupić Amortyzatory Kayaby ( KYB334700 prawy i KYB334701 lewy), ceny na Alegro za 1 szt. 200-250 PLN, cena w Inter Cars (IC) 356 PLN
skąd takie różnice pomiędzy Sklepami na Allegro a IC ? czy istnieje zagrożenie, że te z Allegro są jakieś podrabiane ?....chyba raczej mało prawdopodobne
Mechanik poradził też aby razem z Amortyzatorami wymienić:
– Poduszki Amortyzatora ( tzw. górne mocowanie Amortyzatora) – w IC za 1 szt. 56 PLN
– Odboje – w IC za 1 szt. 94 PLN
– Łożyska górnego mocowania Amortyzatora – w IC za 1 szt. 55 PLN
powyższych rzeczy nie znalazłem na Allegro, jest szansa kupić gdzieś to taniej, skoro na samych Amortyzatorach pomiędzy Allegro a IC jest różnica 60 %

- Od: 6 cze 2010, 21:37
- Auto: Mazda 3 1,6b 2004