dziwne hurgotanie w zakresie 2500-3000 obrotów

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez niven » 6 mar 2009, 23:29

a było tak pięknie.... :/

dziwny dźwięk , hurgotanie zaczyna się w zakresie 2500 a kończy 3000 a nawet 4000 obrotów przy wciśniętym sprzęgle, byłem w dwóch ASO samochód został przejrzany na wylot ale ani jedno ani drugie ASO nie ma pojęcia co to może być.samochód ma 6000km na liczniku

może ktoś z was się spotkał z takim dźwiękiem , przypadkiem w Mazdzie 3 2.0 z 2008r.
Ostatnio edytowano 7 mar 2009, 13:12 przez niven, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Od: 28 mar 2008, 16:15
Auto: Mazde 3 A+ 2,0 Czarna Strzała

Postprzez Tasos » 9 mar 2009, 15:01

Witam, posiadam mazdziorke 3 BK 2litry i mialem to samo, znaczy mam nadal..
To hurgotanie to połos prawa wpada w wibracje, zregenerowalem ja, wydalem 500zl
ale to ine pomoglo, to skrzynia, tego sie ine oplaca naprawiac, jakies lozysko w skrzyni sie wytarlo i wibruje...
skrzynie sa skladane fabrycznie wiec albo lepiej kupic uzywana od anglika, albo nowa, naprawa nic nie da, chyba ze wymienisz wszytkie czesci w skrzyni + sprzeglo = koszta okropne..
moja rada, jezdzic do momentu az sie rozsypie, i powie Ci to kazdy mechanik, albo sluchaj radia,,, przykre , ale dalem sobie spokuj z tym i juz jezdze ponad rok z takimi objawami...
w serwisie tez bylem ale to durnie i piwedzieli mi ze docisk na sprzegle...hiihihsprzeglo jests git...
rada, wjedz na kanal i niech ktos wcisnie na postoju pedal gazu na 2500 -3000obr z wlaczonym sprzeglem, a ty pod spodem zlap reka za połoś prawa badz lewa, raczej prawa jest zrobiona z 2ch czesci, polosi wew. i zew. sadze ze na kielichu laczacym obie te czesic bedzie duzy luz i uslyszysz wubracje.
regeneracja polosi pomogla, ale wibracje przeniosly sie do skrzyni i klapa...
wiec zobacz sam i sprawdz... powodzenia...
Tasos

Postprzez Tasos » 9 mar 2009, 15:03

sorka za pismo, ale pisalem w pospiechu, pozdrawiam.... :)
Tasos

Postprzez zio » 12 mar 2009, 21:52

u mnie jest tak, ze czasami na biegu jalowym slychac halas sprzegla- halas jest bardzo cichy. W wielu sahmochadach tak jest – po wcisnieciu sprzegla halas ustepuje. Dodatkowo halas ten wystepuje tyko jak pojezdze troche ostrzej :). Zakladam, ze to normalne objawy.

Nie wiem dlaczego podejzewacie polos – skoro pols krecie w tylko w czasie jady?
Nowy zoom zoom,stare uczucia :)
Forumowicz

Od: 27 lut 2005, 12:11
Auto: Mazda 3 sport 2.0

Postprzez Krisek » 12 mar 2009, 22:01

Umnie w automacie ..... 2.3 jak zwolnie zredukuje bieg I przyspieszam jest bulgotanie ... i jak by niemial mocy i zachwile koniec ... I przyspiesza ok ... normalnie przyspiszanie 1 2 3 4 jest ok ...

Mazda byla w 4 ASO z duzym doswiadczeniem
Wymieniona Automatyczna Skrzynia
Flex Pipe + Katalizator

Mazda Service Line – nic nie wymyslila tez ....

Nie rozwiazali problemu ... I tak jezdze juz 10100KM

Pozdrowka
Forumowicz

Od: 20 sty 2008, 07:24

Postprzez Tasos » 13 mar 2009, 08:52

wiadoma rzecz, skrzynia nie pracuje przy wcisnietym sprzegle, polos sie ine kreci dopuki ine ruszysz, ale sa wibracje ktore przekazuje silnik na krzynie potem skrzynia na polos, u mnie zregenerowano polosie i wibracje slychac teraz w skrzyni, mechanicy mowia ze jest w skrzyni jakies lozysko, ale skrzyni sie ine naprawia, bo jak zaloze nowe lozysko, to zacznie hurgotac cos innego, wszystko sie dociera rownomiernie. Powinno sie wymieniac wszytko w skrzyni, skrzynie skaladane sa w fabryce maszynowo, wymiana jednego elementu spowoduje drgania, spoowoduje drgania , luzy innego elementu skrzyni, wiec najlepeij kupic nowa skrzynie, albo uzywke, najlepiej od angola... Ale jak kazdy twierdzi nalezy jezdzic dopuki sie ine rozsypie, ja jzu przejechalem na takim jurgotaniu w skrzyni ponad 20 tys km... Reasumujac naprawa poolosi, przyniosla efekt ze nie wibruje az tak glosno, bo polos jest na zewnatrz...Pozdrawiam....
Tasos