Brak napędu na przednie koła
1, 2
Czesc,
Ale sie zdenerwowalem wlasnie. Stoje na swiatlach, dalem 3500 obrotow, puszczam sprzeglo i "lup" (odglos taki).
Samochod w ogole nie rusza. Ani z jedynki, ani z dwojki. Wydaje przy tym dziwne raczej ciche dzwieki, gdy puszczam sprzeglo (glosniejsze przy dwojce).
Nie czulem tez swadu palonego sprzegla.
Nie pali sie kontrolka engine check, samochod odpala, silnik pracuje, biegi wchodza, ale nie ma przeniesienia napedu.
Kur*** :/
Prosze podpowiedzcie cos, od czego zaczac, co sprawdzic.
Mazda 3 1.6 diesel
Ale sie zdenerwowalem wlasnie. Stoje na swiatlach, dalem 3500 obrotow, puszczam sprzeglo i "lup" (odglos taki).
Samochod w ogole nie rusza. Ani z jedynki, ani z dwojki. Wydaje przy tym dziwne raczej ciche dzwieki, gdy puszczam sprzeglo (glosniejsze przy dwojce).
Nie czulem tez swadu palonego sprzegla.
Nie pali sie kontrolka engine check, samochod odpala, silnik pracuje, biegi wchodza, ale nie ma przeniesienia napedu.
Kur*** :/
Prosze podpowiedzcie cos, od czego zaczac, co sprawdzic.
Mazda 3 1.6 diesel
-
Gość
wspołczuje, tylko jaki byl cel ruszac z takiej predkosci obrotowej? Przy tej wartosci disel jest na pograniczu przekroczenia swojego maxymalnego momentu ( podczas jazdy a TY wystartowales z takich obrotow). Czuje ze jesli to nie pierwszy raz tak ruszales to mogles sie mocno przyczynic do tej awarii.
Sadze ze uszkodziles sprzegło a aby sie przekonac co dokladnie potrzebna bedzie wizyta na warsztacie, samemu ciezko bedzie okreslic konkretne uszkodzenia
Sadze ze uszkodziles sprzegło a aby sie przekonac co dokladnie potrzebna bedzie wizyta na warsztacie, samemu ciezko bedzie okreslic konkretne uszkodzenia
MARCOS26
- Od: 9 sie 2008, 17:56
- Auto: MAZDA 6 2002r. 1,8 sedan LPG
Wooooooo....
Ja To swojego przy ruszaniu oszczędzam dopiero na 2 biegu daje po garach, i to nie do 3,5tysi!!! Nawet przy rozgrzanym silniku! Radziłbym poczytać na Forum wątek o uzytkowaniu diesli! 

disel do 3500 sie kreci maxymalnie potem sie meczy i nie ma osiagow wiec jak startowac z tej predkosci obrotowej skoro ze startu chcesz przyspieszac a silnik juz nie ma na czym bo to krance jego mozliwosci efektywnej. Przy rozgrzanym silniku to moglo sie na szczescie tylko tak skonczyc jak u kolegio ale na zimnym konsekwencje moga byc tragiczne w skutkach zarowno dla silnika jak i dla kieszeni.
MARCOS26
- Od: 9 sie 2008, 17:56
- Auto: MAZDA 6 2002r. 1,8 sedan LPG
Jak biegi wchodza po wcisnieciu sprzegla, a bez sprzegla nie to radzej skrzynia i sprzeglo powinno byc ok. mialem tak kiedys w zastavie 1100p
lata temu i poszedl przegub – poloska sie krecila, ale samochod stal w miejscu.
Nowy zoom zoom,stare uczucia 
- Od: 27 lut 2005, 12:11
- Auto: Mazda 3 sport 2.0
Witam
Mam taki problem, dzisiaj kręciłem "bączki" na śniegu ale bez większych szaleństw i w pewnym momencie straciłem napęd na przednie koła. Myślałem że się zakopałem i poprosiłem kogoś żeby mnie pchnął, ale ten ktoś zauważył że mimo że włączam pierwszy bieg i dodaje gazu koła stoją w miejscu i w ogóle się nie kręcą... Co to może być, czy ktoś spotkał się już z takim zjawiskiem
Bardzo proszę o pomoc
Mam taki problem, dzisiaj kręciłem "bączki" na śniegu ale bez większych szaleństw i w pewnym momencie straciłem napęd na przednie koła. Myślałem że się zakopałem i poprosiłem kogoś żeby mnie pchnął, ale ten ktoś zauważył że mimo że włączam pierwszy bieg i dodaje gazu koła stoją w miejscu i w ogóle się nie kręcą... Co to może być, czy ktoś spotkał się już z takim zjawiskiem
Bardzo proszę o pomoc
- Od: 21 lis 2010, 15:14
- Auto: Mazda 3 2006r/po lifcie
1.6 DiTD z FAP
Rybol77 napisał(a):Urwałeś półoś?
Chyba by go na lawecie wywieźli ?
Jak dodajesz gaz to masz takie odgłosy jakby terkotanie? Nie wywaliło Ci błędu jakiegoś? Czy coś się dzieje jak kręcisz kierownicą? Może DSC/TCS zwariowało ?
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
Biegi wchodzą bez problemu, sprzęgło też... nic nie stuka
Stało się to kiedy w momencie na maxa obróconych kołach w prawo przy prędkości ok 20km/h dałem gazu. W tedy już padł i nie ruszył dalej...
Kolega w pracy powiedział że prawdopodobnie przegub zerwałem
Podobno coś takiego
http://allegro.pl/przegub-mazda-3-bk-1- ... 51587.html
Stało się to kiedy w momencie na maxa obróconych kołach w prawo przy prędkości ok 20km/h dałem gazu. W tedy już padł i nie ruszył dalej...
Kolega w pracy powiedział że prawdopodobnie przegub zerwałem
Podobno coś takiego

- Od: 21 lis 2010, 15:14
- Auto: Mazda 3 2006r/po lifcie
1.6 DiTD z FAP
1, 2