Kontrolka Otwartych Drzwi – Różne problemy i pytania
Jako nowo zarejestrowany, nie znając jeszcze do końca zasad obowiązujący na forum, chciałbym poprosić o pomoc. Uważnie przeczytałem masę tematów i nic podobnego nie znalazłem. W mojej "Madzi" 3 z 2005r nie gaśnie kontrolka niezamkniętych drzwi, mimo że je starannie je zamykam. Nie da rady również ich zamknąć z pilota centralnego zamka (bez alarmu) jak i nie można zamknąć wszystkich drzwi przyciskiem przy klamce od strony kierowcy. Pozostałe 3 drzwi można zamknąć od wewnątrz, a otworzyć pilotem, przy pomocy którego po otworzeniu drzwi samochód zamruga światłami kierunkowskazów. Przy próbie zamknięcia samochodu z pilota, światła nie mrugają, a z okolic drzwi słychać odgłos zamykania po którym natychmiast słychać odgłos odmykania. Początkowo myślałem, że któryś z czujników przy drzwiach przymarzł, ale takiego nie potrafię znaleść w miejscach gdzie je mają inne samochody. O CO TU CHODZI ?
Proszę pomóżcie, bo autko stoi pod blokiem niezamknięte i nie wiem czy szukać pomocy i gdzie, czy czekać do wiosny ?
-
marstaw1
Nie da się zamknąć samochodu z pilota jeśli którekolwiek drzwi nie są dokładnie zamknięte. Dotyczy to również bagażnika. Próbowałeś zamknąć się wewnątrz samochodu i zamknąć drzwi z palca?
Czujniki są chyba wbudowane w zamki.
Czujniki są chyba wbudowane w zamki.
A grzebałes w skrzynce po kostkach pod schowkiem??mialem ten sam problem ,stalo sie to po wymianie filtra kabinowego. po dlugich mekach i wpinaniach kostek nie pomagalo.komputer tez nie kasowal bledu kontrolki otwartych drzwi ani centralnego zamka.postanowilem jeszcze raz zerknac na ta skrzynke i jak sie okazalo trzeba wypiac jedna(ta waska kostke)ale kiedy kluczyk jest przekrecony i swieca kontrolki.wowczas slychac taki "pstryk"w drzwiach jakby sie kodowaly:)i po problemie:) wszystko wrocilo do normy.ASO chcialo 400 zl za naprawe!!!....
- Od: 10 gru 2009, 11:02
- Auto: mazda 3 1.6CiTD 2005r
Na bank coś ze skrzynką – wymieniałeś filtr kabinowy? Miałem to samo po przeglądzie w Matsuoce w Łodzi , oni sami nie umieli tego naprawić , dopiero w Bydgoszczy u Jocza bez problemu w godzinkę załatwili sprawę.
Pozdrawiam
Ronnie71
Pozdrawiam
Ronnie71
Bez Mazdy nie ma jazdy!!!
- Od: 23 sie 2009, 21:30
- Auto: Mazda 3 1,6 CiTD 2005 r
a sproboj docisnac kazde drzwi. Moze ktorys z czujnikow sie nie dociska? Ja tak mialem w drugim autku. Pojawilo sie to rowniez z dnia na dzien tej zimy. Problem rozwiazalo przesuniecie rygla drzwi o doslownie milimetr...
Poprawiłem temat Twojego wątku na zgodny z FAQ forum, dodając informacje o modelu, wersji silnikowej i roczniku. Następnym razem stosuj się proszę do zaleceń, by inni Forumowicze łatwiej identyfikowali Twoje problemy
W innym wypadku po 24h od publikacji wątek wyląduje w Koszu.
Dziękuję za porady. Jest mi bardzo miło i dziękuję Wam za te sugestie. Ten problem z "niezamkniętymi drzwiami" pojawił się niespodziewanie "z nikąd". Przed jego pojawieniem się nie wymieniałem filtrów p-pyłkowych, nie grzebałem (jeszcze) w kostkach pod schowkiem pasażera. USZATY – bagażnik zamknęłem, dz., ROBERTpi – zamykałem drzwi od wewnątrz "z palca", z wyjątkiem drzwi od strony kierowcy, pozostałe się zamykały. Po ich zamknięciu, gdy ostatnie zamykałem z "palca" drzwi od kierowcy, to nie chciały się zamknąć i jednocześnie otwierały się pozostałe zamki.dz.
Najbardziej pasuje mi podpowiedź RADZI89. Obecnie mrozy odpuściły i usterka zniknęła, centralny zamek działa, choć raz dał o sobie znać. Podczas kulkunasto minutowej jeździe po mieście, zabierając pasażera, po jego zamknięciu drzwi, nie zgasła kontrolka otwartych drzwi i nie wyłączyło się oświetlenie wewnętrzne, następnie po kilku kilometrach wszystko wróciło do normy. Stąd podpowiedź RADZI89 wydaje mi się najbardziej trafna w tym przypadku i RADZI89, jeśli mnie czytasz, to proszę opisz dokładniej co mam rozumieć "przesunięcie rygla drzwi o niecały milimetr", a dokładniej który element mam uważać za rygiel, w którą stronę go przesuwać, zanim narobię nowych szkód
. Pozdrawiam wszystkich.
Najbardziej pasuje mi podpowiedź RADZI89. Obecnie mrozy odpuściły i usterka zniknęła, centralny zamek działa, choć raz dał o sobie znać. Podczas kulkunasto minutowej jeździe po mieście, zabierając pasażera, po jego zamknięciu drzwi, nie zgasła kontrolka otwartych drzwi i nie wyłączyło się oświetlenie wewnętrzne, następnie po kilku kilometrach wszystko wróciło do normy. Stąd podpowiedź RADZI89 wydaje mi się najbardziej trafna w tym przypadku i RADZI89, jeśli mnie czytasz, to proszę opisz dokładniej co mam rozumieć "przesunięcie rygla drzwi o niecały milimetr", a dokładniej który element mam uważać za rygiel, w którą stronę go przesuwać, zanim narobię nowych szkód
-
marstaw1
Hej marstaw1. Chodzi o taka metalowa czesc, ktora jest przykrecona do karoserii autka. Wlasnie w tym miejscu zamek drzwi zaskakuje i zamyka autko. Musze sprawdzic jak to jest rozwiazane w Mazdzie i dam znac. Generalnie ta czesc nalezy przesunac w kierunku "do środka" auta. Na logike 
Jadąc dwa dni temu do Szczecina zaczęła mi mrugać kontrolka otwartych drzwi.
Jedyna reguła jaką zauważyłem to wskazówka prędkościomierza w okolicach 160 km/h. Wtedy mruga nieregularnie raz na 5 – 10 sek. Czasem zaświeci się dłużej na 1-2 sek. Zatrzymałem się, otworzyłem wszystkie drzwi i tylną klapę i zamknąłem je. Centralny zamyka bez problemu lecz podczas jazdy j.w. znów błyska.
Dodam, że tydzień temu na przeglądzie zimowym komputer nie wykazał żadnych błędów.
Jakieś propozycje oprócz "jedź wolniej" ?
Łączę z tematem: Kontrolka Otwartych Drzwi – Różne problemy i pytania
Pozdrawiam lukaszm
Jedyna reguła jaką zauważyłem to wskazówka prędkościomierza w okolicach 160 km/h. Wtedy mruga nieregularnie raz na 5 – 10 sek. Czasem zaświeci się dłużej na 1-2 sek. Zatrzymałem się, otworzyłem wszystkie drzwi i tylną klapę i zamknąłem je. Centralny zamyka bez problemu lecz podczas jazdy j.w. znów błyska.
Dodam, że tydzień temu na przeglądzie zimowym komputer nie wykazał żadnych błędów.
Jakieś propozycje oprócz "jedź wolniej" ?
Pozdrawiam lukaszm
Nigdy przy mniejszych prędkościach to nie wystąpiło ? Dziwna byłaby taka zależność. Nigdy się nie spotkałem z czymś takim... Jedynie w Jeep`ie na zakrętach mi się zapalało światło
ale wystarczyło przesunąć lekko rygiel drzwi 
Dziś rozmawiałem z firmą, która instalowała mi AL.
Powiedzieli, że może być to problem z podłączeniem elektryki. ( wątpię w to )
W poniedziałek jadę , żeby mi to sprawdzili.
A tak przy okazji pojadę sobie na S późnym wieczorkiem i docisnę.
Powiedzieli, że może być to problem z podłączeniem elektryki. ( wątpię w to )
W poniedziałek jadę , żeby mi to sprawdzili.
A tak przy okazji pojadę sobie na S późnym wieczorkiem i docisnę.
Witam,
mam kłopot, przy zamkniętych drzwiach pali się kontrolka od otwartych drzwi, co za tym idzie światło wewnętrzne również się pali. proszę o pomoc
Pozdrawiam lukaszm
mam kłopot, przy zamkniętych drzwiach pali się kontrolka od otwartych drzwi, co za tym idzie światło wewnętrzne również się pali. proszę o pomoc
Pozdrawiam lukaszm
-
iog
iog napisał(a):Witam,
Czujniki w drzwiach sprawdź.
If you’re in control, you’re not going fast enough.
czy one znajdują się w zamkach, zapadkach, bo na drzwiach nic niem jak w innych autach np. gumowe wciskane czujniki
-
iog
iog napisał(a):czy one znajdują się w zamkach, zapadkach, bo na drzwiach nic niem jak w innych autach np. gumowe wciskane czujniki
Musisz mieć gdzieś na drzwiach bądź ramie drzwi. Obejrzyj dokładnie.
If you’re in control, you’re not going fast enough.
nie wiem gdzie są te czujniki
EDIT
zaraz sprawdze
EDIT
sorry że wątpie w twoje słowa ale naprawdę nie ma żadnych czujników w drzwiach, chyba że ukryte w w środku w drzwiach..... gdzie one mogą byc
?
EDIT
proszę o pomoc w powyższym
EDIT
zaraz sprawdze
EDIT
sorry że wątpie w twoje słowa ale naprawdę nie ma żadnych czujników w drzwiach, chyba że ukryte w w środku w drzwiach..... gdzie one mogą byc
EDIT
proszę o pomoc w powyższym
-
iog
iog – regulamin zabrania pisania posta pod postem.