Migotanie zegarów + problem z brzęczykiem świateł
1, 2
Witam wszytkich. Od niedawna stałem się właścicielem Mazdy 3 1.6 benzyna wersja sedan z 2006 roku. Samochodzik kupilem leciutko poobijany tak więc oddalem go do renowacji. Zostały zdemontowane maska i oba blotniki przednie + akumulator + osłona bezpieczników. Kilka dni temu będąc u blacharza zauważyłem że po podpięciu akulumatora i wyjęciu kluczyka ze stacyjki, przy otwartych drzwiach podświetlenie zegarów miga a brzęczyk, który zwykle odzywa sie przy włączonym oświetleniu i otwartych drzwiach brzęczy tak jakby mial jakieś zwarcie, nie ciągłym sygnałem a przerywanym i moje pytanie, co się mogło stac?? po sprowadzeniu samochodu takowego problemu nie miałem, ponadto chciałem dodac że cały silnik jest pokryty pyłem ze szpachli, a do tego były demontowane przewody masowe od skrzynki z bezpiecznikami. Czy to może mieć jakiś związek z problemem? Podpiąłem inny akumulator i problem się nie zmienił. Próbowałem podpiąć sam prostownik zamiast akumulatora i wtedy brzęczyk zaczął brzęczek ciągłym dźwiękiem(mimo tego iż światła byly wyłączone a kluczyk wyjęty ze stacyjki) a zegary świecić. Co się moglo stac??
- Od: 14 lip 2009, 22:27
- Auto: Mazda 3 1.6 sedan 2006r
Nie wolno robić takiej operacji, że zamiast aku dajesz prostownik
! możesz w ten sposób ubić elektronikę w aucie. Oba naraz tak ale nie osobno.
Skoro były odłączane masy to może gdzieś tam tkwi problem, że coś nie dokładnie styka na tych złączach, może zostały też zapylone a później na ten pył to zostało skręcone.

Skoro były odłączane masy to może gdzieś tam tkwi problem, że coś nie dokładnie styka na tych złączach, może zostały też zapylone a później na ten pył to zostało skręcone.
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
kontakt 503304123
Brodiii napisał(a): Kilka dni temu będąc u blacharza zauważyłem że po podpięciu akulumatora i wyjęciu kluczyka ze stacyjki, przy otwartych drzwiach podświetlenie zegarów miga a brzęczyk, który zwykle odzywa sie przy włączonym oświetleniu i otwartych drzwiach brzęczy tak jakby mial jakieś zwarcie, nie ciągłym sygnałem a przerywanym i moje pytanie, co się mogło stac?? po sprowadzeniu samochodu takowego problemu nie miałem, ponadto chciałem dodac że cały silnik jest pokryty pyłem ze szpachli, a do tego były demontowane przewody masowe od skrzynki z bezpiecznikami. Czy to może mieć jakiś związek z problemem? Podpiąłem inny akumulator i problem się nie zmienił. Próbowałem podpiąć sam prostownik zamiast akumulatora i wtedy brzęczyk zaczął brzęczek ciągłym dźwiękiem(mimo tego iż światła byly wyłączone a kluczyk wyjęty ze stacyjki) a zegary świecić. Co się moglo stac??
Mam podobny problem z migającymi zegarami i brzęczykiem, jednak u mnie po włączeniu silnika i przejechaniu kilku kilometrów problem znika. Jeśli zacznę coś majstrować na postoju przy elektryce (silnik wyłączony) ,np włączę na dłuższą chwilę głośno radio czy światła – problem się pojawia ponownie. Akumulator jest zamieniony na nowy.
Moja madzia była uderzona w przód, ma wymienioną maskę ,przedni pas i lewy błotnik .
Zapisałem się na wizytę do serwisu, ale akurat wszystkie objawy ustąpiły i mam się zgłosić przy kolejnej awarii.
- Od: 21 maja 2009, 23:51
- Auto: mazda 3 1,6 benzyna 2003 Hb
U mnie problem nie znika po wymianie akumulatora, co dziwne, w trakcie ladowania akumulatora prostownikiem i wyłączonym zapłonie kontrolki przestają migać a świecą się ciągłym światłem. Wyciągnałem skrzynke bezpiecznikow tą ktora jest w kabinie, wyczyściłem i z powrotem włożyłem do środka, efekt? brzęczyk od świateł przestaje działać, a kontrolki migają nadal ( oczywiście przy odłączonym prostoniku od akumulatora) Kolega twierdzi że przyczyną jest nie zamknięty układ elektryczny, i że problem powinien zniknąć po podłączeniu całej elektryki. Nie przeszkadza to w jeździe. Po uruchomieniu silnika wszystko chodzi bez zarzutu ( zapewne dzięki alternatorowi). Póki co nie wiem co zrobic dalej.
Odpowiem Ci co ja zrobię jak mi się sytuacja powtórzy i nie zniknie po jeździe. Po prostu umówię się w salonie mazdy na al. Kraśnickich w Lublinie (mieszkam w tym regionie) i podłączymy Madzię do kompa.
Koszt tego zabiegu to 120 zł, myślę że warto zapłacić niż żeby gdzieś samochód miał odmówić posłuszeństwa lub co gorsza miał spłonąć, tfu, tfu, tfu. Tak jak pisałem powyżej byłem już tam raz ,ale wszystko się naprawiło samo i fachowcy kazali mi obserwować co będzie się działo dalej. Miałem zaparowany jeden z reflektorów i tam się spodziewali coś znaleźć, radzili też w wypadku działania tego brzęczyka odpiąć całkowicie ten reflektor na kostce i sprawdzić jaki to daje efekt. Tymczasem zaparowanie zniknęło , awaria się zdarzyła , ale też szybko sama ustąpiła i czekam do następnego razu. (może już jednak nie nastąpi
)
Koszt tego zabiegu to 120 zł, myślę że warto zapłacić niż żeby gdzieś samochód miał odmówić posłuszeństwa lub co gorsza miał spłonąć, tfu, tfu, tfu. Tak jak pisałem powyżej byłem już tam raz ,ale wszystko się naprawiło samo i fachowcy kazali mi obserwować co będzie się działo dalej. Miałem zaparowany jeden z reflektorów i tam się spodziewali coś znaleźć, radzili też w wypadku działania tego brzęczyka odpiąć całkowicie ten reflektor na kostce i sprawdzić jaki to daje efekt. Tymczasem zaparowanie zniknęło , awaria się zdarzyła , ale też szybko sama ustąpiła i czekam do następnego razu. (może już jednak nie nastąpi
Do Brodiii
Jakie masz napięcie na aku bez prostownika ?
Jakie z prostownikiem ?
Jakie przy pracującym silniku ?
Jakie masz napięcie na aku bez prostownika ?
Jakie z prostownikiem ?
Jakie przy pracującym silniku ?
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
kontakt 503304123
kontakt 503304123
kontakt 503304123
kontakt 503304123
mam podobny problem u siebie pisalem juz o tym w opiniach o 3. Stawiam na ta skrzynke bezpiecznikow ale jakos nigdy nie mam czasu tam poszperac .... Z poczatku myslalem ze po prostu mam pecha i juz ale widze ze wiecej osob ma to samo
WINNING BLUE MICA
- Od: 8 kwi 2008, 11:35
- Auto: Mazda 3 BK LF było....
Hmm to może dziwne ale odbierając samochód z naprawy dalej głupiała elektryka, dojechałem do domu ( 2 kilometry dalej), podpiąłem jedną z wtyczek/kostek( której wpiąc po wczesniejszym demontażu wpiąc zapomniałem) i wszystko mu przeszło, chodzi normalnie
:):) koniec brzęczenia i mogotania aż miło
Reasumując wychodzi na to, że problemem jest ta właśnie wtyczka, jej przedmuchanie i ewentualne psiknięcie w środku jakimś środkiem typu " kontakt" pomogło. Wtyczka ta jest odpowiedzialna zadziałania zarówno brzęczykam świateł jak i zegarów z tego co zauwayłem.
Reasumując wychodzi na to, że problemem jest ta właśnie wtyczka, jej przedmuchanie i ewentualne psiknięcie w środku jakimś środkiem typu " kontakt" pomogło. Wtyczka ta jest odpowiedzialna zadziałania zarówno brzęczykam świateł jak i zegarów z tego co zauwayłem.
Reasumując wychodzi na to, że problemem jest ta właśnie wtyczka, jej przedmuchanie i ewentualne psiknięcie w środku jakimś środkiem typu " kontakt" pomogło. Wtyczka ta jest odpowiedzialna zadziałania zarówno brzęczykam świateł jak i zegarów z tego co zauwayłem.[/quote]
Brodii jeśli pewna ta wtyczka to bardzo proszę zamieść jej zdjęcie – nigdy nie wiadomo co człeka spotka. Dzięki z góry
Brodii jeśli pewna ta wtyczka to bardzo proszę zamieść jej zdjęcie – nigdy nie wiadomo co człeka spotka. Dzięki z góry
Brodiii dzieki
dzsiaj zerkne u siebie mam nadzieje ze bedzie dobrze
EDIT
Wypialem ta zielona (trzeba ja wyjac calkowicie), włożylem i jest dobrze
Wczesniej przy stuknieciu drzwiami czy podłokietniekiem badz w kierownice "pipczyk" sie wlaczal. Zrobilem probe (dobrze ze poduszka nie strzelila
) i nic sie nie dzieje
Tyle nerwow, rozladowanych aku itp a to taka [tiiit]. W serwisie mowili cos o wymianie czujnika zespolonego itp
Brodiii jestes wielki
EDIT
Wypialem ta zielona (trzeba ja wyjac calkowicie), włożylem i jest dobrze
Wczesniej przy stuknieciu drzwiami czy podłokietniekiem badz w kierownice "pipczyk" sie wlaczal. Zrobilem probe (dobrze ze poduszka nie strzelila
Tyle nerwow, rozladowanych aku itp a to taka [tiiit]. W serwisie mowili cos o wymianie czujnika zespolonego itp
Brodiii jestes wielki
WINNING BLUE MICA
- Od: 8 kwi 2008, 11:35
- Auto: Mazda 3 BK LF było....
hehe sam straciłem nad ta cholera kupe czasu. Troche kurzu lub innego dziadostwa dostanie się do skrzynki i juz elektryka głupieje
DeadlY tak dla pewności psiknij w tą wtyczkę WD40 i więcej problemu nie powinno sprawiać. Pozdrawiam
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
witajcie, mam mazdę 3 2004rok od miesiąca i dziś pojawił się problem z migotaniem podświetlenia zegarów i piszczenie brzęczka, koledzy gdziemogę znaleźć owe wtyczki???
-----
znalazłem, rozączyłem ziloną i tę obok potem niebieską przedmuchałem WD-40 i nic :–(, spróbuję jutro sprężonym powietrzem hmm a może to wina samej wtyczki??
Edytujemy swoje posty i nie piszemy jednego pod drugim w celu podbicia tematu! Proszę sie zapoznać z regulaminem!
-----
znalazłem, rozączyłem ziloną i tę obok potem niebieską przedmuchałem WD-40 i nic :–(, spróbuję jutro sprężonym powietrzem hmm a może to wina samej wtyczki??
Edytujemy swoje posty i nie piszemy jednego pod drugim w celu podbicia tematu! Proszę sie zapoznać z regulaminem!
- Od: 30 kwi 2013, 21:39
- Auto: Mazda 3 BK
1.6 16v
2004
wersja :Active
Witajcie, kolejna rzecz jaką zaobserwowałem.........
jak pisałem mam problem z migotaniem zegarów i brzęczkiem przy wychodzeniu z samochodu, zgodnie z Waszymi instrukcjami przeczyściłem wszystkie wtyczki i bezpieczniki problem pozostał. ale........
jak tylko przed wysiadaniem przełącze światła p/mgielne jako włączone problem znika, więc jakieś zwarcie??? co o tym sądzicie? w czym szukac przyczyny?
Dziś byłem u elektryka samochowodego wykrył dwa błędy U1900 oraz B2212 wykasował i wszystko działa koniec z brzęczeniem i miganiem podświetlenia zegarów.
Podobno jakaś mniana napięcia była przekazywana teraz wróciło do normy :–)
jak pisałem mam problem z migotaniem zegarów i brzęczkiem przy wychodzeniu z samochodu, zgodnie z Waszymi instrukcjami przeczyściłem wszystkie wtyczki i bezpieczniki problem pozostał. ale........
jak tylko przed wysiadaniem przełącze światła p/mgielne jako włączone problem znika, więc jakieś zwarcie??? co o tym sądzicie? w czym szukac przyczyny?
Dziś byłem u elektryka samochowodego wykrył dwa błędy U1900 oraz B2212 wykasował i wszystko działa koniec z brzęczeniem i miganiem podświetlenia zegarów.
Podobno jakaś mniana napięcia była przekazywana teraz wróciło do normy :–)
1.6 16v
2004
Witam serdecznie.
Problem dotknął i mojego maleństwa. Mam do was małe pytanie, bardzo trywialne:)
Jak wyjąć tę wtyczkę (zieloną) czy jest tam jakiś "dynks", który należy wcisnąć?
Już zdążyłem urwać taki mały kawałek z tyłu, który trzyma(ł) przewody.
Jak tak dalej będę naprawiał, to już nic nie zostanie;)
Z góry dziękuję za odpowiedź.
pozdrawiam
Problem dotknął i mojego maleństwa. Mam do was małe pytanie, bardzo trywialne:)
Jak wyjąć tę wtyczkę (zieloną) czy jest tam jakiś "dynks", który należy wcisnąć?
Już zdążyłem urwać taki mały kawałek z tyłu, który trzyma(ł) przewody.
Jak tak dalej będę naprawiał, to już nic nie zostanie;)
Z góry dziękuję za odpowiedź.
pozdrawiam
-
nefu
witaj, masz u gory wtyczki czarne "ucho"które przekladasz do przodu i wtyczka pozostaje luźna wyciągasz czyścisz wkladasz spowrotem i zatrzeskujesz spowrotem tyle że do tylu
-----------------------------------------------
pozdrawiam:
Bartex
pozdrawiam:
Bartex
1.6 16v
2004
1, 2