Akumulator – wymiana, obudowa, opinie i porady

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez makmarc » 5 sty 2015, 21:35

listopad 2010, a sam aku zapewne siakiś aftermarketowy czy coś, jedź do tego sklepu przy Biawarze lub na Wysockiego, nie pamiętam nazwy, ale najpierw sprawdź co chcesz konkretnie na allegro, inne ceny niż na półce w sklepie, ja kupiłem w październiku aku, na sklepie 305zł, allegro 225zł i dał od ręki.
makmarc
 

Postprzez macvas » 6 sty 2015, 14:25

Dzięki Marcin. Chyba też się zdecyduję na tą VARTĘ Blue Dynamic. U mnie będzie model e23.
Pytanie laika brzmi: W sprzedaży jest dostępny model z biegunem "lewy+" lub "prawy+" Jak mam zorientować punkt odniesienia? To jest względem nalepki znamionowej? W BK jest minus bliżej podszybia, czyli tak jakby plus był po prawej stronie? Dobrze to rozkminiłem koledzy?

EDIT:
już znalazłem odpowiedź na piątej stronie wątku:
Do M3 1.6 Diesel (109 KM) idealnie pasuje Akumulator 70Ah 630A Varta Blue E23 (prawy plus).


Czyli jesteśmy w domku – no i cenowo też jest ok!
Maciek
Avatar użytkownika
Przedstawiciel Podlasia
 
Od: 17 sie 2013, 19:33
Posty: 2270 (24/111)
Skąd: Białystok / Wysokie Mazowieckie
Auto: JEST
Mazda6 GJ Sky-G 2.5 '14 SkyPassion
BYŁA
Mazda3 1.6 BK MZ-CD '05

Postprzez lukaszjakubowski » 12 sty 2015, 14:44

Witam,
chciałbym podzielić się swoim doświadczeniem ze zmianą akumulatora.
Większość konfiguratorów oraz jedno ASO do którego dzwoniłem poleca 70A 570Ah . Jedno ASO zaoferowało mi zamiennik Yuasa 60A.
Ostatecznie zakupiłem Yuasa 70A 570Ah YBX3068. Wymiary dokładnie takie same jak oryginał.
Pozdrawiam
lukaszjakubowski
 

Postprzez Arturr0 » 19 sty 2015, 22:37

Orientuje się ktoś może, jakie parametry powinien mieć akumulator do M3 z USA – silnik benzyna 2,3L ?
Dodam, ze obecnie siedzi Panasonic o symbolach T-6 KJ01 18520A i nie ma żadnych innych symboli, oprócz daty produkcji – 12.2006 – wyglada na to, że ten aku jest w moim samochodzie od nowości ;P .
Ale coś ostatnio przy minusowej temeraturze pojawiły się problemy przy odpalaniu, więc pora na zmianę.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 24 cze 2010, 21:43
Posty: 336 (1/1)
Skąd: Piła
Auto: Mazda 3 BK 2,3 USA 2007r.
moja była 323F BJ 1,6 2002r.

Postprzez oldwin » 20 sty 2015, 13:19

w zeszłym roku też wymieniałem jeszcze oryginalny.. z katalogu wyszło ze 60Ah i taki włożyłem. Dokładnie taki: Centra Futura +P CA602 60Ah
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 4 gru 2013, 14:55
Posty: 136 (1/5)
Skąd: Białystok
Auto: Subaru Legacy VI 2.5 H4 2017 CVT+LPG (Qbox Plus, AC R01 Red, AC W03)
Mazda 3BL (sedan) US 2.0 AT 2010+LPG (QBox, Zavoli N, Barracudy pojedyncze)
gdyby wymieniać co było to by strony nie starczyło

Postprzez radzix27 » 20 sty 2015, 14:19

W mojej M3 mam VARTA BLUE dynamic D47 60Ah 540A – nie mam z nim żadnych problemów (odpukać <cisza> )
Skrzynia manualna.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 wrz 2014, 07:38
Posty: 288 (21/12)
Skąd: Brzóza
Auto: Mazda 3 BK Sedan, Z6 1.6, 2004

Postprzez Arturr0 » 20 sty 2015, 23:53

oldwin napisał(a):w zeszłym roku też wymieniałem jeszcze oryginalny.. z katalogu wyszło ze 60Ah i taki włożyłem. Dokładnie taki: Centra Futura +P CA602 60Ah


Dzięki za podpowiedź, a pasował idealnie do komory bez zadnych przeróbek?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 24 cze 2010, 21:43
Posty: 336 (1/1)
Skąd: Piła
Auto: Mazda 3 BK 2,3 USA 2007r.
moja była 323F BJ 1,6 2002r.

Postprzez Soku » 21 sty 2015, 08:58

Dzisiaj po teście akumulatora wyszedł mi taki wynik:

aku.jpg


Rzeczywiście muszę szybko wymieniać?
Forumowicz
 
Od: 7 mar 2013, 14:30
Posty: 45
Skąd: UK
Auto: Mazda 3 SE-L Nav '16 2.0
Mazda 3 TS2 '07 1.6

Postprzez marcin255 » 21 sty 2015, 09:06

Arturr0 napisał(a):Dzięki za podpowiedź, a pasował idealnie do komory bez zadnych przeróbek?

jest za niski , do Mazdy wysokość to 225

BOSCH SILVER S4 024 – 60Ah 540A P+
Wymiary [DxSxW] 232x173x225


CA602 Centra Futura 60Ah 600A P+
Wymiary [DxSxW] 242x175x175
KIA Cee'd 1.6 T-GDI GT Red

Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 28 gru 2008, 22:14
Posty: 5291 (26/43)
Skąd: Wrocław
Auto: Była 323F BA
87 KM -122 Nm
Mazda 3-2.0 LF
166 KM -209
Jest KIA CEE’D GT
204 KM -265 Nm up
225 KM -330 Nm

Postprzez buczos » 21 sty 2015, 09:11

marcin255 napisał(a):do Mazdy wysokość to 225

z tych o wysokości 225 jest jeszcze:
TOPLA Top Japan 60ah 450a P+,
wymiary 230x172x200/220 (LxWxH).
Obrazek
Kamil
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 29 wrz 2007, 15:20
Posty: 3443 (23/39)
Skąd: Rzeszów
Auto: Laguna 3 GT
Peugeot 107
Było: Mazda 3 Sedan BK Top Sport
Protege5, 323F BA

Postprzez widmo82 » 21 sty 2015, 10:15

Co do testerów akumulatorów to już to pisałem gdzieś i powtórzę: testery elektroniczne bardzo łatwo ulegają rozkalibrowaniu. Pozwolę się zacytować sprzed kilku stron
widmo82 napisał(a):Mam kumpla z czasów studenckich i teraz pracuje w serwisie Bosch. Pojechałem rok temu na pomiar przed zimą i przy pierwszym teście wyszło: wymiana! Zaśmiał się i poszedł po inny tester: dobry:) Oba dopiero co wróciły z kalibracji i oba po moim teście tam miały wrócić jeszcze raz. Pojechałem do bardzo znanego sklepu w Radomiu gdzie ich miernik wykazał bardzo słabe parametry i zalecano zakup nowego. Po kilku dniach wróciły testery do Boscha, kolejny test: dobry. Zima momentami pokazała swoje i nie pamiętam problemów. Miejmy nadzieję że wzmocnienie przez ładowanie w ten weekend również zapewni bezproblemowa jazdę.

Aku przetrwał kolejną zimę i z tego co wiem to nadal jest oryginał u kolejnego właściciela (8lat od rejestracji i prawie 9 od produkcji!!) a niektóre testery zalecały wymianę. Mniej wiecej mozna to porownac do kalibrowania alkomatów :)
Moderator "3BK" -Paweł
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 26 paź 2008, 09:23
Posty: 3598 (81/142)
Skąd: Radom
Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008

Postprzez Soku » 21 sty 2015, 11:15

Czyli mam nie wymieniać i czeka jak zacznie padać zamykanie szyb itp.? :>
Forumowicz
 
Od: 7 mar 2013, 14:30
Posty: 45
Skąd: UK
Auto: Mazda 3 SE-L Nav '16 2.0
Mazda 3 TS2 '07 1.6

Postprzez widmo82 » 21 sty 2015, 12:23

Nie, podładować prostownikiem zgodnie z instrukcją na 15stronie i po kilku dniach podjechac na pomiar w inne miejsce :)
Moderator "3BK" -Paweł
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 26 paź 2008, 09:23
Posty: 3598 (81/142)
Skąd: Radom
Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008

Postprzez Soku » 21 sty 2015, 18:46

widmo82 napisał(a):Nie, podładować prostownikiem zgodnie z instrukcją na 15stronie i po kilku dniach podjechac na pomiar w inne miejsce :)


Nie mam prostownika i nie mam od kogo pożyczyć. Nie opłaca mi się go kupować tylko na jedno ładowanie. Już wolę chyba włożyć nowy akumulator.
Forumowicz
 
Od: 7 mar 2013, 14:30
Posty: 45
Skąd: UK
Auto: Mazda 3 SE-L Nav '16 2.0
Mazda 3 TS2 '07 1.6

Postprzez kalesoon » 21 sty 2015, 22:34

Soku napisał(a):
widmo82 napisał(a):Nie, podładować prostownikiem zgodnie z instrukcją na 15stronie i po kilku dniach podjechac na pomiar w inne miejsce :)


Nie mam prostownika i nie mam od kogo pożyczyć. Nie opłaca mi się go kupować tylko na jedno ładowanie. Już wolę chyba włożyć nowy akumulator.


Najprostrzy prostownik kupisz już za 30-40 zł, bardziej wiarygodne konstrukcje w okolicy 100-150zł. Cenę akumulatora znajdziesz sobie sam, moim zdaniem prostownik powinien być w domu, bo dzięki niemu można dbać regularnie o akumulator – szczególnie jak auto nie jeździ w trasy, gdzie aku ma szansę się podładować.
Forumowicz
 
Od: 8 mar 2012, 19:50
Posty: 499 (7/8)
Skąd: Rzeszów
Auto: Mazda 3 Kintaro 2.0 150KM LF (BK)
była: 626 2.0 115KM FS (GF)

Postprzez Soku » 27 sty 2015, 12:00

Ostatnio edytowano 27 sty 2015, 12:25 przez Soku, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz
 
Od: 7 mar 2013, 14:30
Posty: 45
Skąd: UK
Auto: Mazda 3 SE-L Nav '16 2.0
Mazda 3 TS2 '07 1.6

Postprzez marcin255 » 27 sty 2015, 12:25

wychodzi po numerach , że ten sam
KIA Cee'd 1.6 T-GDI GT Red

Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 28 gru 2008, 22:14
Posty: 5291 (26/43)
Skąd: Wrocław
Auto: Była 323F BA
87 KM -122 Nm
Mazda 3-2.0 LF
166 KM -209
Jest KIA CEE’D GT
204 KM -265 Nm up
225 KM -330 Nm

Postprzez Soku » 27 sty 2015, 12:26

marcin255 napisał(a):wychodzi po numerach , że ten sam


A rozmiarowo będzie pasował?
Forumowicz
 
Od: 7 mar 2013, 14:30
Posty: 45
Skąd: UK
Auto: Mazda 3 SE-L Nav '16 2.0
Mazda 3 TS2 '07 1.6

Postprzez marcin255 » 27 sty 2015, 13:01

prawy + i wysokość 225 powinno być dobrze , choć 60 Ah do 1.6
KIA Cee'd 1.6 T-GDI GT Red

Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 28 gru 2008, 22:14
Posty: 5291 (26/43)
Skąd: Wrocław
Auto: Była 323F BA
87 KM -122 Nm
Mazda 3-2.0 LF
166 KM -209
Jest KIA CEE’D GT
204 KM -265 Nm up
225 KM -330 Nm

Postprzez Soku » 27 sty 2015, 13:53

Ogólnie to jestem nieźle skołowany, bo wyszukiwarki na wszystkich brytyjskich stronach podają rozmiar 075. Bez sensu. Już nie wiem, czy 075 lub 005. :)
Forumowicz
 
Od: 7 mar 2013, 14:30
Posty: 45
Skąd: UK
Auto: Mazda 3 SE-L Nav '16 2.0
Mazda 3 TS2 '07 1.6

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości

Moderator

Moderatorzy 3 / 323