Hej,
Od miesiąca jestem posiadaczem Mazdy 3 i mam problem z klimatyzacją.
Klima po odpaleniu auta normalnie działa (mówię tutaj o zimnym silniku), tylko po to, żeby wyłączyć się jakieś 3 minuty później.
Wygląda na to, że problem polega na tym, że silnik dobija do określonej temperatury i wtedy klima przechodzi w tryb zwykłego nawiewu, pomimo włączonego przycisku A/C.
Szukałem trochę po forum i znalazłem tyle – viewtopic.php?f=393&t=181234
Czy jest możliwość, że przyczyną tego problemu jest coś innego, niż to, co było opisane w tym temacie?
Pozdrawiam
Mazda 3 2.0 – wyłączająca się klimatyzacja
Strona 1 z 1
klima chodzi cyklicznie , sprężarka nie pracuje non stop
Czyli to jest całkowicie normalne, tak?
Wczoraj zrobiłem trasę około 150 km i klima działała tylko na początku. Później nie załączyła się ani razu.
Wczoraj zrobiłem trasę około 150 km i klima działała tylko na początku. Później nie załączyła się ani razu.
-
poznanczyk
W samochodach jest takie zabezpieczenie, że jeżeli silnik zacznie się przegrzewać, to wyłącza klimatyzację żeby go odciążyć. Może być kilka przyczyn tego co dzieje się u ciebie.
Walnięty czujnik temperatury,
Silnik faktycznie się przegrzewa,
Walnięty termostat,
Albo nie działający wentylator chłodnicy. W momencie włączenia sprężarki klimy powinien też się włączyć.
Walnięty czujnik temperatury,
Silnik faktycznie się przegrzewa,
Walnięty termostat,
Albo nie działający wentylator chłodnicy. W momencie włączenia sprężarki klimy powinien też się włączyć.
- Od: 28 cze 2017, 14:03
Strona 1 z 1