DSC/TSC – mam czy nie mam?

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Marchewa90 » 11 maja 2017, 18:33

Grzebałem sporo na forum i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.

Normalnie byłem pewien że system DSC w mojej madzi nie występuje,
Niedawno zwróciłem uwagę, że na zegarach normalnie posiadam sprawne, działające kontrolki: DSC OFF oraz "auta w poślizgu" Działanie systemu nigdy nie doświadczyłem (bo prawdopodobnie go nie mam) ale zdziwiło mnie gdy zauważyłem przy teście zegarów te właśnie kontrolki.
Nie rozumiem- po co producent umieścił je w aucie niewyposażone w ten system?
właścicielem mazdy jestem dopiero od kilku miesięcy i dopiero się z nią oswajam ;)

PS. nie posiadam guzika DSC OFF przy regulacji światłami, jest tam tylko zaślepka.

z góry dzięki za pomoc chłopaki.
Początkujący

Od: 11 maja 2017, 17:56
Auto: Mazda 3 BK 2005 1.6TD 109KM

Postprzez macvas » 11 maja 2017, 18:58

Nie ma co się dziwić, trzeba się cieszyć. Mniej tego typu elektroniki = większy fun z jazdy.
Mam dokładnie ten sam model, bez dsc – widać już wtedy zoom-zoom Mazda była trochę KoDo – jedność kierowcy z autem <lol>

Jak najbardziej zrozumiałe jest, że wstawiali zegary kompletnie doposażone niezależnie od wersji – po co sobie utrudniać życie na taśmie produkcyjnej i tworzyć ileś tam schematów skoro kontrolki/diody u chińczyków kosztują tyle co nic. Tak samo masz wlutowaną diodę od ksenona tyle, że nie aktywną, bo o tym czy dany element jest na pokładzie i jest aktywny zawiaduje konkretna wersja ECU. <spoko>
Obrazek
Maciek
Przedstawiciel Podlasia

Od: 17 sie 2013, 20:33
Auto: JEST
Mazda6 GJ Sky-G 2.5 '14 SkyPassion
BYŁA
Mazda3 1.6 BK MZ-CD '05

Postprzez Marchewa90 » 11 maja 2017, 19:23

Dzięki za wyjaśnienie <spoko>
Tak przypuszczałem, że zegary montowali wszędzie te same, ale myślałem że co nie potrzebne jest po prostu wyłączone : )
Początkujący

Od: 11 maja 2017, 17:56
Auto: Mazda 3 BK 2005 1.6TD 109KM