Cześć,
piszę w sprawie zagadnienia związanego z komputerem pokładowym w mojej Mazdzie 3.
Aktualne spalanie ma lekkie opóźnienie reakcji (dajcie znać czy ten model tak po prostu ma), ale gdy puszczam nogę z gazu i przez dłuższy czas jadę nie gazując spalanie spada mi do max 1,5l/100. Spalanie powinno wskazywać przecież w tym momencie 0l. Dodam że klimatyzacja jest wyłączona w tym czasie. Natomiast gdy auto się kula i wrzucę na 'luz' to spalanie wskazuje poniżej 1l/100. Wychodzi, że auto tocząc się mniej pali na biegu jałowym niż na wyższym biegu bez dodawania gazu. Czy to normalne w tym aucie czy mam źle działający komputer?
Zerowe spalanie na komputerze pokładowym
Strona 1 z 1
Na postoju nic nie pokazuje, kreski tylko. Hamując silnikiem będzie pokazywać wartości bliskie zeru, ale nie od razu.
Soltom napisał(a):Cześć,
piszę w sprawie zagadnienia związanego z komputerem pokładowym w mojej Mazdzie 3.
Aktualne spalanie ma lekkie opóźnienie reakcji (dajcie znać czy ten model tak po prostu ma), ale gdy puszczam nogę z gazu i przez dłuższy czas jadę nie gazując spalanie spada mi do max 1,5l/100. Spalanie powinno wskazywać przecież w tym momencie 0l. Dodam że klimatyzacja jest wyłączona w tym czasie. Natomiast gdy auto się kula i wrzucę na 'luz' to spalanie wskazuje poniżej 1l/100. Wychodzi, że auto tocząc się mniej pali na biegu jałowym niż na wyższym biegu bez dodawania gazu. Czy to normalne w tym aucie czy mam źle działający komputer?
U mnie dokładnie tak samo i też mnie to zdziwiło po przesiadce z Focusa MK1 gdzie komputer odświeżał spalenie chwilowoe co sekundę albo częściej a hamuląc silnikiem pokazywał 0. Mazda tak ma po prsotu
Dzięki za filmik. U mnie niestety tak się nie pokazuje. Ani razu na moim komputerze nie miałem wartości 0.0.
Wiecie jak to naprawić? Czy bym musiał jechać do jakiegoś elektryka, żeby to skorygować? Trochę szkoda kasy, bo to w sumie pierdoła (chodź bym wolał znać realne spalanie), dlatego lepiej by było samemu się z tym uporać.

Wejdź w test zegarów bodajże i tam sobie możesz ustawić korekcje spalania +/– względem jakiejś wartości. Może masz dodane, żeby się zgadzało z dystrybutorem bardziej i wtedy Ci nie pokazuje 0.0 tylko 0.0+to co jest dodane? Taki strzał 
Strona 1 z 1