Słabo świecące ksenony. Pomocy!

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez dawid.9s » 8 lut 2017, 00:47

Witam,
kupiłem mazdę 3 lata temu, zrobiłem około 40tyś. km. Na początku ksenony świeciły naprawdę idealnie. Bardzo jasno, linia światła idealne nakreślona. Nie ważne czy sucho czy deszcz, światła zawsze były dobrze widoczne i super oświetlały nawierzchnię.
Od kilku miesięcy zauważyłem że światła świecą coraz gorzej, dużo mniej światła, linia światła jakby rozmazana, niestety podczas deszczu bardzo słabo oświetlają drogę.

Przyglądałem się barwie patrząc na lampę i za wiele nie widać jednak na białej ścianie widać że:
Prawy reflektor daje barwę lekko fioletową.
Lewy niebieskawą jednak mniej światła niż prawy.

Byłem z tym na stacji diagnostycznej, diagnosta stwierdził że lampy ustawione idealnie tylko słabe, sam nie wiedział stwierdził "słabe masz pan te soczewki"....

Pytanie:
Czy objawy są powodem wypalonych żarników ? / Wypalonych odbłyśników ?
Czy ktoś z Was miał podobne objawy ? Co ile wymieniacie żarniki ? Czy ktoś musiał regenerować odbłyśniki? (Przebieg 180 tyś).
Forumowicz

Od: 15 wrz 2013, 16:23
Auto: Mazda 3 (BK) 2005
2.0 MZR Top Sport

Postprzez yomex » 8 lut 2017, 08:44

Wszystkie znaki na niebie wskazują na kończące swój żywot żarniki. Aczkolwiek jeszcze trochę na nich pojeździsz, potem zaczną Ci jeszcze mrugać i dopiero padną.
U mnie oryginały padły przy przebiegu 202 tyś i 9 latach żywota.
Polecam OSRAM D2S XENARC NIGHT BREAKER UNLIMITED, nie są tanie, ale w tym przypadku jakość idzie w parze z ceną.
Forumowicz

Od: 26 cze 2015, 10:34
Auto: Mazda 3 BK 2.0 LF 2006 r. TOP SPORT + LPG

Postprzez dawid.9s » 8 lut 2017, 11:05

Właśnie zauważyłem od kilku tygodni że czasami mrugną ale zawsze jak wyłącza się kierunkowskaz więc myślałem że to wina manetki :D że coś tam się dzieje.
Forumowicz

Od: 15 wrz 2013, 16:23
Auto: Mazda 3 (BK) 2005
2.0 MZR Top Sport

Postprzez yomex » 8 lut 2017, 11:39

Najlepiej by było sprawdzić, podmienić je ze sprawnymi żarnikami żeby mieć pewność, że to kończące się żarniki, a nie coś innego. Jakby coś to mogę Ci podrzucić kontakt do fajnego chłopaka z Katowic, który mi wymieniał i zajmuje się ksenonami.
Forumowicz

Od: 26 cze 2015, 10:34
Auto: Mazda 3 BK 2.0 LF 2006 r. TOP SPORT + LPG