Mazda 3 miga kontrolka DPF
Strona 1 z 1
Witam, posiadam Mazde BK 2.0 MZR CD 143km 2007r. Od razu na wstępie dodam iż w mojej Mazdzie został usunięty filtr cząsteczek stałych DPF ze względu rozsypania a regeneracja była nie opłacalna. Usunięcie DPF wykonał mechanik ponad rok temu od tego czasu nie było żadnego problemu aż do dziś. Rano odpaliłem auto zatankowalem dolałem trochę oleju bo było troszkę mało i po przejechaniu ok 50 km zaczęła mi migać na żółto kontrolka DPF. Jak to możliwe? Dlaczego miga? Mój mechanik zrobił mi z mazda tak jak sam to ujął jakby była wyprodukowana bez DPF. Więc jaki jest problem?
- Od: 26 lip 2016, 10:38
- Auto: Mazda 3 BK 2.0 Diesel MZR CD hatchback 2007r.
Co miał Ci powiedzieć mechanik, że coś spaprał? Może mu się tak tylko wydaje, że tak zrobił. Jedź do niego i niech sprawdza. Usunięcie tego wcale nie jest takie proste. Robi się to fizycznie i na poziomie oprogramowania.
Sam byłem ostatnio u mechanika i akurat przyjechał gość z usuniętym DPF kilka miesięcy wcześniej i okazało się, że komputer jednak dalej go widzi...
Sam byłem ostatnio u mechanika i akurat przyjechał gość z usuniętym DPF kilka miesięcy wcześniej i okazało się, że komputer jednak dalej go widzi...
No tak masz rację tylko chce się dowiedzieć czy to na pewno wina DPF i ewentualnej winie mechanika przy robocie? Bo słyszałem komentarze że migający DPF w Mazdzie wcale nie musi oznaczac problemu z DPF oznacza też nie usunięta inspekcje olejowa czy coś tam...
- Od: 26 lip 2016, 10:38
- Auto: Mazda 3 BK 2.0 Diesel MZR CD hatchback 2007r.
to może od tej inspekcji trzeba zacząć 
kasował ktoś po wymianie oleju
kasował ktoś po wymianie oleju
Strona 1 z 1