mam problem ze zmieniarką w swojej niedawno kupionej maździe. Czytałem różne poradniki, schematy itp i jak dla mnie, zmieniarka jest zepsuta.
Opis problemu: Na radiu mam napisane 6cd przy przycisku LOAD. Więc powinna to być zmieniarka na 6cd. Niestety nie przyjmuje nawet jednej płyty, na przycisk LOAD – brak jakiejkolwiek reakcji. Na CD – pokazuje że nie ma płyty w zmieniarce. Media – nie reaguje. Stwierdziłem, że wyjmę radio i zobaczę czy zmieniarka jest w ogóle podłączona. Wymontowałem całe radio, wygląda na to, że faktycznie jest tam zmieniarka na 6cd, ale brakuje w ogóle w kablach, kabla którym się zmieniarkę podłącza... Radio działa, wyświetlacz też, zmieniarka nie. Poniżej fotki z demontażu, wejść i kabli:

Na trzeciej fotce zaznaczyłem port, do którego brakuje kabla. W ogóle go nie ma za radiem, tak jakby fabrycznie nie był dorobiony.
Stwierdziłem, że zmieniarka cd mi mało potrzebna jest, więc kupiłem xcarlink (zmieniarka usb,sd,aux) do mazdy 3 bk. Jedyne co to wystarczy właśnie podłączyć xcarlink kablem do tego portu zaznaczonego na trzeciej fotce. Niestety radio totalnie nie reaguje na zamontowany xcarlink, niby powinno się go uruchamiać za pomocą wciśnięcia CD i przytrzymania chwilę, albo FM/AM 2-3 sekundy i potem CD. Nic się nie dzieje.
No i tu jest problem: czy wynika to z braku tego kabla, mimo że przecież zmieniarkę podłączam bezpośrednio pod radio i powinno hulać ? Czy zmieniarka jest po prostu skopana i lepiej zainwestować sobie w nową? Znalazłem dość tanio na allegro, moja jest w pięknym stanie wizualnym, więc przedni panel pewnie z mojej sobie zamontuje a wymienię tylko bebechy:

Co radzicie? Kupić nową zmieniarkę i tam zamontować xcarlink czy pojechać do specjalisty?