talk_about85 napisał(a):Te listwy na drzwiach bardzo czesto wlasnie tak pekaja ale nigdy nie widzialem zeby ktos to wymienial. Oprocz nieestetycznego wygladu ma to jakis negatywny wplyw?
Tzn. że ja bylem pierwszy?
Zmieniałem jakoś rok temu przed Czaplinkiem, bo też miałem cały komplet spękany. Wymiana nie jest jakoś kosmicznie trudna, ale trzeba uważać, bo to ustrojstwo jest dosyć delikatne i przy wsuwaniu na swoje miejsce można uszkodzić plastikowe elementy trzymające listwę w jednym miejscu (no i jest bodaj jeszcze mała irytująca zaślepka, która lubi odpadać).
Czy spękana listwa ma negatywny wpływ? Moim zdaniem ma. Na zdrowie – mi to nie dawało spać po nocach
A na poważnie. Tam, w tym całym zgarniaczu co prawda jest od spodniej strony taka "gąbka", której zasadniczym zadaniem jest ściąganie i odprowadzanie wody z szyby, ale w okresie jesienno-zimowym, kiedy przez te ubytki dostaje się różnoraki syf i gąbka nim nasiąka, to później przy podnoszeniu i opuszczaniu szyby taki zalegający kamyczek etc. może porysować szkło. Z całą pewnością ktoś to projektował z myślą o zapobieganiu takiej czy innej sytuacji.
Wymieniając fabryczne zgarniacze obejrzałem jak sparciała jest ta "gąbka" i nie żałowałem wydanej kasy. Od czasu do czasu warto to zrobić.