Mazda 3 problem z obiegiem zewnętrznym.
Strona 1 z 1
Witam, niedawno kupiłem żonie mazdę 3. Dzisiaj nią jechałem i nie wiem jak można włączyć obieg zewnętrzny powietrza. Czytałem, że są problemy z tymi panelami ale wszystkie funkcje działają, oprócz tego. Przy obecnej pogodzie momentalnie parują szyby na wewnętrznym i trzeba załączać AC. Jak wyłączę AC to załącza się lampka przy obiegu wewnętrznym. Coś robię źle, czy coś jest uszkodzone?
- Od: 7 paź 2007, 15:07
- Auto: Mazda 3 BK 2003r. 1.6
No to guziczkiem przełącz na obieg zewnętrzny i po sprawie. Jak włączasz nawiew na szybę (funkcja ogrzewania szyby) to klima sama zmienia tryb na AC i wewnętrzny obieg.
- Od: 27 lip 2014, 20:41
- Auto: Mazda3 BK Y6 2006 140KM/330Nm Winning Blue
Jeśli masz klimę w trybie auto albo włączasz nadmuch na szybę, to obiegiem wewnętrznym steruje automat. Ale zawsze możesz guzikiem przełączyć. Jeśli dioda na przycisku się pali, to masz obieg zamknięty.
Przy obiegu wewnętrznym w taką pogodę szyby będą parować bardzo szybko i to jest normalne, wilgoć wydychana przez pasażerów trafia z powrotem na szyby. Dlatego o ile pamiętam automat w takiej sytuacji obieg wewnętrzny wyłącza. Za to włącza go latem kiedy kabinę trzeba schłodzić.
Jeżdżę prawie cały czas z klimą na auto i szyby mi nie parują. Może w skrajnych przypadkach.
Przy obiegu wewnętrznym w taką pogodę szyby będą parować bardzo szybko i to jest normalne, wilgoć wydychana przez pasażerów trafia z powrotem na szyby. Dlatego o ile pamiętam automat w takiej sytuacji obieg wewnętrzny wyłącza. Za to włącza go latem kiedy kabinę trzeba schłodzić.
Jeżdżę prawie cały czas z klimą na auto i szyby mi nie parują. Może w skrajnych przypadkach.
Dzięki za odpowiedzi. Problem polega na tym, że na dole mam przycisk "OBIEG WEW. / OBIEG ZEW." i jak go wcisnak to nie zapala się obieg zewnętrzny, tylko ciągle na zewnętrznym chodzi, nie ma żadnej reakcji. Zmienialem pozycje nawiewów, kombinowałem i obieg zewnętrzny nie chce się załączyć, dioda się pali ciągle obok wewnętrznego.
- Od: 7 paź 2007, 15:07
- Auto: Mazda 3 BK 2003r. 1.6
Prawdopodobnie uszkodzeniu uległ sam przycisk. Tutaj znajdziesz instrukcje jak się dobrać do panelu, po rozebraniu może będziesz w stanie stwierdzić co tam się uszkodziło:
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=114&t=147262
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=114&t=147262

Strona 1 z 1