Mazda 3 BK – Wariujący system audio

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez tb.nate » 23 wrz 2015, 19:54

Witam serdecznie,
Mam od przeszło tygodnia problem z systemem audio w samochodzie... :|

W aucie jest oryginalny system audio (BOSE ze zmieniarką na 6CD).
Auto stało nieużywane przez około 2 tygodnie (byłem za granicą). Kiedy wróciłem i ruszyłem, automatycznie wczytała się płyta CD, która po chwili przestała grać... Zacięła się. Widziałem, w którym momencie jakiego utworu się zatrzymała. Nie mogłem zmienić wybranej płyty, wyciągnąć / załadować nowej. Mogłem przełączyć się na radio lub inne źródło dźwięku. Wciskałem wszystkie klawisze, ale nic nie działało. Wyłączyłem i włączyłem silnik, ale to nie pomogło. Nie miałem czasu się tym bawić, więc włączyłem radio i zostawiłem problem na później.

Pół godziny później miałem postój – wysiadłem z auta, silnik był wyłączony przez około 5 minut. Wsiadłem z powrotem, odpaliłem, a problem sam się rozwiązał – płyta się wczytała, muzyka leciała tak, jak powinna... Mogę znowu normalnie obsługiwać CD.

Problem polega na tym, że teraz samoczynnie raz na jakiś czas zmienia się źródło dźwięku z CD na radio... Muzyki słucham dość głośno, a przeskok na huk z radia to nic przyjemnego. No i wcześniej tego problemu nie było.

Czy jest możliwe, żebym napieprzając po klawiszach, gdy płyta nie była odczytywana, jakoś zaprogramował automatycznie zmianę źródła dźwięku? Lub żebym zawiesił system?

Czy jest możliwość wyresetowania radia? Jak mogę naprawić ten problem?

Z góry dzięki z odpowiedzi! :)
tb.nate