Pilne wyjaśnienie kwesti pracy wycieraczek bez czujnika deszczu

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Bull_Byk » 15 kwi 2014, 00:46

Witam,

Prosze o wyjaśnienie bo ja serio sie juz poddalem a przeszukalem juz chyba wszystko zeby uzyskac niby prosta informacje

Jak w mazdzie 3 bez czujnika deszczu dziala wycieraczka?

Jest tam 5 polożeń:
1 – jednorazowe zadziałanie wycieraczek
2 – wycieraczki wyłączone
3 – tryb interval (INT) – praca przerywana wycieraczek
4 – praca ciągła
5 – szybka praca

Mam pytanie do tych co mają i używają – jak dokladnie działa tryb 3 – interval

Nigdzie nie udalo mi sie tej informacji znalezc!!! :(

Jesli dobrze rozumuje pracuje ona w jakis odstepach czasu – tylko wlasnie jakich? Raz na 10 sekund lub czesciej lub rzadziej, a moze da sie to jakos regulowac? To samo pytanie dotyczy wycieraczki tylniej tez jest tam tryb Interval.

Jest to dla mnie o tyle pilne i istotne ze nie wiem juz czy szukac na sile auta z czujnikiem deszczu czy bez czujnika tez da rade. Niestety przy pogodzie gdy opady nie sa intensywne ciagle machanie wajcha moze byc meczace :/

Prosze o szybka odpowiedz!
Początkujący

Od: 2 kwi 2014, 09:51
Auto: Mazda 3 BK 2.0 Aero

Postprzez akostarek » 15 kwi 2014, 20:12

Jeśli bardzo tego potrzebujesz to nagram Ci filmik jak to działa...
Interwały są tak dobrane że spokojnie da się jeździć w mżawce i ulewie...
Dopiero jak się stoi albo krąży powoli po mieście i kropi to można ręcznie raz na jakiś czas włączyć.
Forumowicz

Od: 31 sty 2011, 11:57
Auto: Mazda3 BK Y6 '05

Postprzez Bull_Byk » 15 kwi 2014, 20:28

akostarek ja mysle ze jakbys to nagral to bylbys 1 osoba w calym necie ktora to zrobila, doslownie nigdzie nie moge znalezc na ten temat informacji :( youtube przegladam w te i w te.

Mam rozumiec z twojej wypowiedzi, ze ten interwal jest zmienny i zalezny chociazby od predkosci samochodu czy jak?

Chyba ze miales po prostu na mysli ze jak stoimy to po prostu na tyle malo deszczu spada na szybe ze mozna to zrobic recznie a jak jest mzawka i sie jedzie to interval w zupelnosci nie pracuje zbyt rzadko/czesto?
Początkujący

Postprzez akostarek » 15 kwi 2014, 21:09

Za tirem 4, potem 3

na 5 interwał jest coś koło 1 sekundy
Forumowicz

Od: 31 sty 2011, 11:57
Auto: Mazda3 BK Y6 '05

Postprzez Bull_Byk » 15 kwi 2014, 22:04

Czyli nalezy rozumiec ze interval to po prostu co ok 5-6 sekund robi machniecie, wydaje sie ze jest to akceptowalny czas rzeczywiscie :)
Początkujący

Postprzez Finveg » 3 kwi 2017, 12:32

Cześć,

dot. Mazda 3 2004 2.0 beznyna

Potrzebuję pomocy w następującej kwestii – moje wycieraczki przednie nie działają w trybie INTerval. W kazdym innym położeniu wycieraczki działają jak należy ale niestety w trybie z przerwami nie ma ruchu. Raczej czujnik deszczu też nie działa bo w trybie AUTO też nie hulają – czy to może być przyczyna?

Korzystając z okazji – [jaki?] spryskiwacz szyb też mi szwankuję:( Gdzie z Waszego doświadczenia tkwi przyczyna, hmm?

Będę nieziemsko wdzięczny za pomoc:)

pozdrawiam
Finveg
Początkujący

Od: 15 lis 2016, 15:39
Auto: MAzda 3 2004 2.0 PB+LPG

Postprzez some1 » 3 kwi 2017, 13:39

To masz czujnik deszczu czy nie? Bo jeśli masz czujnik, to nie masz trybu Interval, tylko automatyczny.

Tylny spryskiwacz nie działa, jeśli jest niski poziom płynu, od tego bym zaczął.
Forumowicz

Od: 4 lip 2010, 17:47
Auto: Mazda 3 BK 2.0 LF TOP '07

Postprzez Finveg » 4 kwi 2017, 11:33

some1 napisał(a):To masz czujnik deszczu czy nie? Bo jeśli masz czujnik, to nie masz trybu Interval, tylko automatyczny.

Tylny spryskiwacz nie działa, jeśli jest niski poziom płynu, od tego bym zaczął.

Dzięki za odp. Mam czujnik bo na manetce jest AUTO 9mam nadzieje że dobrze rozumuje)> po ustawieniu w tym trybie niestety nic się nie dzieje – co może być przyczyną usterki?

Z płynem do spryskiwacza zaleje na maxi zobaczymy co się stanie:D
Początkujący

Od: 15 lis 2016, 15:39
Auto: MAzda 3 2004 2.0 PB+LPG

Postprzez some1 » 4 kwi 2017, 12:31

Praca wycieraczek w trybie auto to temat rzeka. Po pierwsze ustaw czułość pokrętłem na maksymalną. Czujnik deszczu jest na szybie przedniej na wysokości lusterka wstecznego (ciemniejszy prostokąt), więc spróbuj to miejsce ochlapać wodą albo zasłonić ręką i zobaczyć czy wycieraczki ruszą.
Forumowicz

Od: 4 lip 2010, 17:47
Auto: Mazda 3 BK 2.0 LF TOP '07