Zwracam się do Was koledzy z następującym problemem: w mojej Madzi 3 (moje oczko w głowie) nastąpiło pęknięcie przedniej szyby po uderzeniu kamieniem spod koła innego samochodu. Pęknięcie ma długość 15-20 cm i występuje po prawej stronie samochodu, w 2/3 wysokości szyby. Pierwsze co zrobiłem to telefon do Mazdy Pro-Moto Katowice i zapytanie o wycenę. Po VINie wygląda to następująco: części (szyba, zestaw montażowy, klej) 1303zł + robocizna 477zł. Nie jest to mało, więc pytam Was o alternatywy jakie mam w tym przypadku: klejenie, wymiana w jakimś innym (dobrym) warsztacie, samodzielna wymiana (!) ? Interesuje mnie jedynie wykonanie na najwyższym poziomie, robota jak fabryczna. Wspominam o tym po wcześniejszych doświadczeniach z wyciąganiem szyby w innym samochodzie u jednego "Pana Kazia" z okolicy. Nigdy więcej...
Bardzo proszę o pomoc.
Edit:
Dodam, że obecna szyba to Saint-Gobain Sekurit. Chyba najlepszą opcją byłaby wymiana na taką samą.
Jest jeszcze kwestia wewnętrznego lusterka i wskaźnika zapięcia siedzeń – te elementy zostaną zdemontowane ze szyby, czy nowa szyba będzie miała uchwyt na lusterko? Co w takim razie ze wskaźnikiem?
Poniżej zdjęcia uszkodzenia: