brak podswietlenia licznika predkosci i panela od radia
Strona 1 z 1
witam, mam problem a raczej moja zona bo mnie nie ma w Polsce. w mazdzie 3 po wlaczeniu swiatel mijania gasnie podświetlenie zegara i caly panel od radia. może ktoś miał taki przypadek lub cos slyszal to proszę o pomoc czego szukac. pozdrawiam
Ostatnio edytowano 30 lis 2013, 20:37 przez tomekibasia, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 29 lis 2013, 20:29
- Auto: mazda 3 1.6 diesel
mazda 5 2.3 benzyna
Podłączam się pod posta.
U mnie podświetlenie również się nie zapala ale to jest sporadyczne. Czasem wystarczy dwa trzy razy wyłączyć stacyjkę i wszystko wraca do normy. Nieraz działa bez zarzutu dłuższy czas.
Czasem kilkukrotne gaszenie i zapalanie postojowych rozwiązuje problem.
Czy to potencjometr podświetlenia deski nie wiem bo to samo dzieje się gdy ustawię na maxa jasno i gdy jest bardzo przyciemnione.
U mnie podświetlenie również się nie zapala ale to jest sporadyczne. Czasem wystarczy dwa trzy razy wyłączyć stacyjkę i wszystko wraca do normy. Nieraz działa bez zarzutu dłuższy czas.
Czasem kilkukrotne gaszenie i zapalanie postojowych rozwiązuje problem.
Czy to potencjometr podświetlenia deski nie wiem bo to samo dzieje się gdy ustawię na maxa jasno i gdy jest bardzo przyciemnione.
- Od: 1 gru 2013, 21:31
- Auto: Mazda 3 1.6 CiTD 2005
Witam kolege. nie mam możliwości osobiście sprawdzić co się dzieje dokładnie z tym poswietleniem ale z tego co mi zona mowi to jest taki sam przypadek jak u Ciebie. jak wroce w styczniu do domu to jeszcze napisze na ten temat, może ktoś się odezwie do tego czasu i podpowie jaka jest przyczyna. jak na razie to pozostaje zonie cieszyc się autem i zima 
mazda 5 2.3 benzyna
Panowie sprawdzie żarówkę w schowku bo ona daję różne objawy z oświetleniem jak jest spalona lub załozona jakaś inna niz powinna byc, jest juz temat poruszany na forum na ten temat poszukac 
OK, dzięki poszukam i sprawdze ta zarowke. może problem zniknie 
mazda 5 2.3 benzyna
Jednak moja radość była przedwczesna. Dziś wysiadłem z auta i nie mogłem go zamknąć nie reagował na pilota. Wsiadłem do auta przekręciłem stacyjkę próbowałem zapalić światła. Światła się zapaliły ale deska już nie. Wymieniłem żarówkę w schowku 3 dni temu – ta się również nie zapaliła. Przekręciłem światłami kilka razy po którymś razie zaskoczyło. żarówka w schowki się zapaliła. Jeszcze kilka prób i znów się nie zapala podświetlenie. Z bezradności zastosowałem metodę "przed użyciem wstrząsnąć" – delikatnie popukałem w kierownicę i o dziwo światełko zaskoczyło. I tak kilka razy jeszcze – za każdym razem reagowało dopiero po puknięciu.
No to zagadka ... co jest uszkodzone że dopiero walnięcie w kierownicę zapala podświetlenie deski rozdzielczej ?
Wyczytałem w innym wątku że pokrętła wysokości świateł i jasności deski mają podświetlenie, u mnie nie świecą się. Tam są chyba malutkie żaróweczki. Czy to że są spalone również może robić takie niespodzianki?
Co to jest ten moduł komfortu i gdzie go szukać ? Jak sprawdzić czy jest sprawny?
No to zagadka ... co jest uszkodzone że dopiero walnięcie w kierownicę zapala podświetlenie deski rozdzielczej ?
Wyczytałem w innym wątku że pokrętła wysokości świateł i jasności deski mają podświetlenie, u mnie nie świecą się. Tam są chyba malutkie żaróweczki. Czy to że są spalone również może robić takie niespodzianki?
Co to jest ten moduł komfortu i gdzie go szukać ? Jak sprawdzić czy jest sprawny?
- Od: 1 gru 2013, 21:31
- Auto: Mazda 3 1.6 CiTD 2005
Trochę inny problem ale możesz jeszcze spróbować wyjąć i włożyć ponownie bezpiecznik wspomniany w tym temacie:
viewtopic.php?f=470&t=130261&p=2190400#p2190400
A może pomoże.. pzdr
viewtopic.php?f=470&t=130261&p=2190400#p2190400
A może pomoże.. pzdr
Hej,
Odświeżenie tematu. Powiedz mi, czy wymieniałeś żarówki od pozycjonownaia świateł i jasności podświetlenia zegarów?
W mojej mazdziarze również miga podświetlenie zegarów, nie święci mi również żarówka w schowku, oraz podświetlenie klimatyzacji panela środkowego oraz pozycjonowanie świateł. Chce to wszytko zrobić razem żeby nie bylo innych problemów.
Rozwiązałes swój problem?
Odświeżenie tematu. Powiedz mi, czy wymieniałeś żarówki od pozycjonownaia świateł i jasności podświetlenia zegarów?
W mojej mazdziarze również miga podświetlenie zegarów, nie święci mi również żarówka w schowku, oraz podświetlenie klimatyzacji panela środkowego oraz pozycjonowanie świateł. Chce to wszytko zrobić razem żeby nie bylo innych problemów.
Rozwiązałes swój problem?
-
Dvd3K
Strona 1 z 1