CB Radio w Mazda 3 BK – dyskusja / porady / problemy
1, 2
Witam wszystkich forumowiczów serdecznie.
Piszę po raz pierwszy (jestem od dzisiaj na forum) i pewnie zaraz sie okaże,ze ten wątek został już niejednokrotnie poruszony i zostanę gdzieś przerzucony . Mam problem i prosiłbym żebyście mi pomogli w jego rozwiązaniu.
Kupiłem moje pierwsze radyjko M-Tech Legend II i powiem szczerze szlag mnie trafia gdy nie mogę się dogadać z nikim.Przy przyspieszeniu,a nawet przy tylko odpalonym silniku (wtedy jest lepiej) mam olbrzymie zakłócenia,trzaski,stuki,szumy itp. i nie wiem,jak sobie z tym poradzić.Nawet serwisant sobie z tym nie poradził.Anteny, fakt faktem nie mam jakiejś rewelacyjnej-Tytanium 580DV czyli generalnie krótka ale na pewno jest dobrze zestrojona z radiem i powinno wszystko chodzić idealnie,przynajmniej na krótkich dystansach i na drogach gdzie so drugie auto to ciężarówka.A tak niestety nie jest .Jedynym sposobem,jaki odkryłem jest jazda bez naciskania pedału gazu, zadawanie wtedy pytań i uzyskiwanie odpowiedzi ale ile tak przejadę żeby nie wkurzać kogoś za mną . Czy kogoś spotkała podobna złośliwość rzeczy martwych i jak sobie poradzić z tym problemem.Może znacie jakieś sposoby,fachmanów,którzy poradzą sobie z tą przypadłościa (mam nadzieję,że takowy sposób istnieje).Bardzo dziękuję z góry za wszystkie wpisy i pozdrawiam
Piszę po raz pierwszy (jestem od dzisiaj na forum) i pewnie zaraz sie okaże,ze ten wątek został już niejednokrotnie poruszony i zostanę gdzieś przerzucony . Mam problem i prosiłbym żebyście mi pomogli w jego rozwiązaniu.
Kupiłem moje pierwsze radyjko M-Tech Legend II i powiem szczerze szlag mnie trafia gdy nie mogę się dogadać z nikim.Przy przyspieszeniu,a nawet przy tylko odpalonym silniku (wtedy jest lepiej) mam olbrzymie zakłócenia,trzaski,stuki,szumy itp. i nie wiem,jak sobie z tym poradzić.Nawet serwisant sobie z tym nie poradził.Anteny, fakt faktem nie mam jakiejś rewelacyjnej-Tytanium 580DV czyli generalnie krótka ale na pewno jest dobrze zestrojona z radiem i powinno wszystko chodzić idealnie,przynajmniej na krótkich dystansach i na drogach gdzie so drugie auto to ciężarówka.A tak niestety nie jest .Jedynym sposobem,jaki odkryłem jest jazda bez naciskania pedału gazu, zadawanie wtedy pytań i uzyskiwanie odpowiedzi ale ile tak przejadę żeby nie wkurzać kogoś za mną . Czy kogoś spotkała podobna złośliwość rzeczy martwych i jak sobie poradzić z tym problemem.Może znacie jakieś sposoby,fachmanów,którzy poradzą sobie z tą przypadłościa (mam nadzieję,że takowy sposób istnieje).Bardzo dziękuję z góry za wszystkie wpisy i pozdrawiam
- Od: 6 kwi 2011, 13:57
kiedyś wczytałem się w temat cb i z tego co mi wiadomo, zdarza się że radio nie będzie współpracowało z określonym samochodem (zakłócenia od elektroniki, wspomagania, wycieraczek itp) – oczywiście mowa tu o porządnym radiu z filtrami. pozdrawiam
Nigdy nie rozmawiaj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
- Od: 5 lip 2010, 21:04
- Auto: Mazda 3 1,6 MZ-CD 2005 HB
Nie mowie o filtrach w radiu, moze cos takiego jak filtry na kable, nie wiem z czym jest tutaj problem czy zaklocenia przenosza sie przez przewody napieciowe czy moze przez antene. Dosc wazne jest dobra jakos kabli (dobra izolacja)
- Od: 16 kwi 2010, 10:32
- Auto: Mazda 3 1.6 2003r benzyna
Witam.
To powinno rozwiązać twój problem. U mnie działa wyśmienicie.
http://www.stelnet.za.pl/ag81.html
- Od: 22 lut 2009, 19:33
- Auto: Mazda3 2.3 2006
Mazda6 3.0 V6 2007
Mazda6 2.3 2007
nie wszystkie zakłócenia pochodzą z instalacji, pewne urządzenia, czujniki itp mogą po prostu generować fale radiowe. Można to sprawdzić, w pewnym stopniu oczywiście, – odepnij antenę od radia i zobacz czy zakłócenia nadal występują, jeżeli tak to znaczy że prawdopodobnie są one z instalacji.
Nigdy nie rozmawiaj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
- Od: 5 lip 2010, 21:04
- Auto: Mazda 3 1,6 MZ-CD 2005 HB
Neron-ek napisał(a):Witam.
Jak to się montuje? Mam Alana 78+ multi, + antenę alan 145ML, wkurzają mnie również szumy jak ktoś nadaje. Radio jest wyregulowane poprawnie.
Elementy wyposażenia prawych drzwi przednich i tylnych https://picasaweb.google.com/1062179878 ... rnika2012#
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]

- Od: 21 mar 2008, 21:04
- Auto: Hyundai i40 2.0 2014 kombi
VW Polo 6N 1.0 1999
eks: Mazda3 BK Active 1.6 MZR Z6 2005
eks: Fiat Seicento Young 0.9 1999
Ten filtr działa tylko na zakłócenia pochodzące z instalacji elektrycznej samochodu.
Montaż jest banalnie prosty i wyjaśniony na podanej stronie. Dla jasności przewód opisany jako czerwony to +12V a czarny to masa oba np z zapalniczki.
Montaż jest banalnie prosty i wyjaśniony na podanej stronie. Dla jasności przewód opisany jako czerwony to +12V a czarny to masa oba np z zapalniczki.
Mazda6 3.0 V6 2007
Mazda6 2.3 2007
Testowałem już takie filtry – jeżeli był jakiś efekt, to go nie zauważyłem. Zakłócenia pochodziły z anteny, nie z instalacji.
Kiedyś dla testu podłączyłem antenę z mocowaniem krawędziowym – na drzwi bagażnika, i tu już poprawa była znacząca. Gdyby nie kłopot z otwieraniem drzwi, pewno bym to zostawił.
Pozostaje magnesik.
Wymiana kabla antenowego na taki z lepszym ekranowaniem czasem pomaga – zależy od anteny i pochodzenia zakłóceń.
Spróbuj jeszcze jednego, – zdejmij gumkę z podstawy magnesu, podklej magnes od dołu folią aluminiową. Ta metoda przynosi efekt tylko przy niektórych antenach.
Kiedyś dla testu podłączyłem antenę z mocowaniem krawędziowym – na drzwi bagażnika, i tu już poprawa była znacząca. Gdyby nie kłopot z otwieraniem drzwi, pewno bym to zostawił.
Pozostaje magnesik.
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Wymiana kabla antenowego na taki z lepszym ekranowaniem czasem pomaga – zależy od anteny i pochodzenia zakłóceń.
Spróbuj jeszcze jednego, – zdejmij gumkę z podstawy magnesu, podklej magnes od dołu folią aluminiową. Ta metoda przynosi efekt tylko przy niektórych antenach.
Świat widziany okiem obiektywu ujawnia niedostrzegane wcześniej kształty i kolory.
www.galeria.advitech.eu
www.galeria.advitech.eu
Mobile także jestem zainteresowany wynikami Waszych testów owego filtra. Mam M6 diesela i radyjko President Harry 3. ASC działa pięknie, ale gdy się ktoś rozłącza to słychać zakłucenia zanim ASC je wyciszy.
Zwróćcie też uwagę na to którędy biegną Wasze kable antenowe. U mnie jest BOSE i podgrzewane fotele. Kiedy kabel puściłem pod fotelem pasażera to była masakra nawet z ASC włączonym. Pod tym fotelem jest wzmacniacz od BOSE :–)
Zwróćcie też uwagę na to którędy biegną Wasze kable antenowe. U mnie jest BOSE i podgrzewane fotele. Kiedy kabel puściłem pod fotelem pasażera to była masakra nawet z ASC włączonym. Pod tym fotelem jest wzmacniacz od BOSE :–)
pozdrawiam
tok5
tok5
ASC w trzeciej odsłonie Harrego to lekko przereklamowany gadżet i to właśnie dzięki temu radyjko zachowuje się w ten sposób przy puszczeniu gruchy przez nadającego. Znacznie lepiej pod tym względem działa druga wersja Harrego. Co do samych żródeł wrednych dźwięków to często jedyna rada na zakłócenia pochodzące z samej instalacji antenowej, poza wymianą samej anteny na nowy, sprawdzony, markowy model to wymiana przede wszystkim kabla oraz porządnego "zarobienia" wtyczki.
Mazda6 3.0 V6 2007
Mazda6 2.3 2007
Szczerze powiem, że Hary 3 to moje 1-sze radyjko. Antenkę mam Sirio AS-100 MAG (średnia półka).
Temat radyjka cb w aucie to temat rzeka. Powiem tylko, że z tym zestawem jeździłem w Madzi 626 benzynce i kiedy mówiący skończył nadawanie to dźwięk był straszny mimo dostrojenia reflektometrem w serwisie cb. W Nubirce benzynowej znajomego ten zestaw działał niemal idealnie. Teraz w Madzi 6 diesel jest tak po środku ww aut. Dlatego jestem ciekaw jak u Was działa ten filtr przeciwzakłuceniowy.
Temat radyjka cb w aucie to temat rzeka. Powiem tylko, że z tym zestawem jeździłem w Madzi 626 benzynce i kiedy mówiący skończył nadawanie to dźwięk był straszny mimo dostrojenia reflektometrem w serwisie cb. W Nubirce benzynowej znajomego ten zestaw działał niemal idealnie. Teraz w Madzi 6 diesel jest tak po środku ww aut. Dlatego jestem ciekaw jak u Was działa ten filtr przeciwzakłuceniowy.
pozdrawiam
tok5
tok5
Powiem wam,że zdecydowałem się nie zakładać tych filtrów,bo przynajmniej 4 ludzi,którzy się tym zajmują zawodowo (czyli montażem cb radio) nie poleca tego.Twierdzą,że to i tak nie pomoże i wyrzucę kasę w błoto.Spróbowałem założyć Presidenta Walkera, który już jest naprawdę dobrym radyjkiem i też nie pomogło,dalej były zakłócenia.Nie pomogło podłączenie także Unidena 520, Harrego III,próbowałem 3 róznych anten,podłączenia bezpośrednio do akumulatora.Taki jest urok mojej Madzi,że niestety będę się musiał modlić o głos w eterze;(
Spróbuję jeszcze tego co proponuje rinho i to chyba ostatnia deska ratunku
Spróbuję jeszcze tego co proponuje rinho i to chyba ostatnia deska ratunku
- Od: 6 kwi 2011, 13:57
Witam, mam bardzo podobny problem. Mój zestaw jakiś tani alan i antena presidenta przymocowana na stałe. Gdy silnik jest wyłączony zbiera i nadaje rewelacyjnie. Tylko gdy włączę silnik od razu masakryczny szum. Dodam że wczesniej mialem antenę magnetyczną presidenta floride (zapierdzielili mi na parkingu) i z tym radiem działała na prawdę dobrze bez żadnych szumów i nawet strojenia. Kupiłbym znów floridę jednak boję sie że znów mi ja ukradną a nie chce mi sie co chwila chowac jej do bagaznika.
- Od: 8 maja 2010, 00:52
- Auto: Mazda 3 2.0 A/T 150 KM
Witam Prosze o pomoc!!
kupiełm już wiele modeli radyjek wszystko trzeszczy przy wentylatorze czy nawet skręcie kierownicą pomocy
obecnie mama alana 109 + siro 27mag.
teraz jestem w stanie dołżyć kase ale musze wiedziec że to radyjko będzie warte swojej ceny
kupiełm już wiele modeli radyjek wszystko trzeszczy przy wentylatorze czy nawet skręcie kierownicą pomocy
obecnie mama alana 109 + siro 27mag.
teraz jestem w stanie dołżyć kase ale musze wiedziec że to radyjko będzie warte swojej ceny
-
wojtas000
polecam lafayette atena. alan to kupa. jw poczytaj watek o cb
Przez miasto jak samoloteeeeeeem...
1, 2