Witam,
dziś zauważyłem, że w mojej Mazdzie 3 po wyjęciu kluczyka i oczywiście wyłączeniu świateł, zielona kontrolka nadal świeci. Gdy włożę kluczyki i włączę światła to również świeci.
Natomiast jeśli włączę światła przeciwmgielne i wyłączę światła pozycyjne to wtedy kontrolka gaśnie. Bez włączonych halogenów ta kontrolka nie chce zgasnąć po wyłączeniu świateł pozycyjnych.
Czy spotkał się ktoś z takim zjawiskiem? Jeśli tak to proszę o jakieś porady.
Dodam jeszcze, że wszystkie światła w samochodzie świecą.
Pozdrawiam,
Łukasz
Niegasnąca kontrolka świateł pozycyjnych.
Strona 1 z 1
Witam.Przed chwilą u siebie takie coś zauważyłem po umyciu auta – po wyjęciu kluczyka kontrolka świateł mijania przygasa świecą postojówki podświetlenie tablicy ( wszędzie mam ledy założone ) . Dodam że niedawno spaliła mi się żarówka w schowku lecz wątpię żeby miało to coś wspólnego . Ktoś miał podobny przypadek ?
- Od: 2 lut 2011, 18:21
- Auto: Mazda 3 1.6 CDTI TOP SPORT
Na początek wymień żarówkę w schowku, na zwykłą, NIE LED. Były już przypadki, że podświetlenie wariowało przez np. włożenie LEDa do schowka...
Moje dziewczyny: Kasia Agatka Alinka exMazda3 BK i Mazda6 GL
Witam.Sprawdziłem u siebie wszystko . Wymieniłem żarówki i dalej to samo , kontrolka po wyłączeniu zapłonu i ustawieniu manetki na off dalej świeci a przestawieniu pokrętłem na halogeny przeciwmgielne gaśnie . Mam takie pytanie gdzie znajduje się przekaźnik odpowiedzialny za światła postojowe ?
Dzisiaj na spokojnie wszystko jeszcze raz sprawdziłem .Marcis i Grzegorz K. mieliście racje żarówka w schowku robiła takie zamieszanie , wymieniłem dzisiaj na zwykła i wszystko wróciło do normy . Dzięki jeszcze raz Panowie
Pozdrawiam
Mam podobny problem.Światła działają, włączają się i wyłączają, niestety kontrolka od świateł pali się cały czas nawet po wyjęciu kluczyka.Miałem wymienianą lampę ale blacharz jeszcze raz przy mnie wszystko rozkręcał i składał , zaklina się że od tej strony jest wszytko w porządku.Żarówka w schowku jest ok.
Gdzie szukać problemu?jest opis bezpieczników ale nikt nie pisze gdzie i które przekażniki są od świateł?i na koniec pytanie czy ta kontrolka nie wyładuje mi akumulatora przez noc lub kilka nocy?
Gdzie szukać problemu?jest opis bezpieczników ale nikt nie pisze gdzie i które przekażniki są od świateł?i na koniec pytanie czy ta kontrolka nie wyładuje mi akumulatora przez noc lub kilka nocy?
- Od: 16 gru 2012, 12:41
- Auto: Mazda 3 2003 BK 2.0B
Do sprawdzenia jest zapewne kilka bezpieczników, ale zacząłbym od nr 4 HEAD (40A).
Obejrzeć uziemienia w tym obwodzie. Były dokładane jakieś inne lampy (np. DRL) ?
Jeśli objaw występuje po wyjęciu kluczyka, to ewidentnie jest przebicie lub samoróba.
Nie powinna. Jest sporo diód, które migają po odcięciu (np. immobiliser) i jakoś specjalnie nie męczą baterii.
Obejrzeć uziemienia w tym obwodzie. Były dokładane jakieś inne lampy (np. DRL) ?
Jeśli objaw występuje po wyjęciu kluczyka, to ewidentnie jest przebicie lub samoróba.
krynio79 napisał(a):i na koniec pytanie czy ta kontrolka nie wyładuje mi akumulatora przez noc lub kilka nocy?
Nie powinna. Jest sporo diód, które migają po odcięciu (np. immobiliser) i jakoś specjalnie nie męczą baterii.
-
Maciek
- Od: 17 sie 2013, 20:33
- Auto: JEST
Mazda6 GJ Sky-G 2.5 '14 SkyPassion
BYŁA
Mazda3 1.6 BK MZ-CD '05
Problem rozwiązany. Rano sprawdzilem żaróweczkę w schowku,spalona. Szybka wymiana i już jest w porządku. Jedyny problem był z zakupem żaroweczki. Wygląda ona jak zwykła W5W ale o mocy 1,7 wata znalazlem w koncu ale o mocy 1,2 W lub 2W. Założylem żarówke o mniejszej mocy i wszystko jest w porządku. W salonie Mazdy tydzień czekania bo na stanie nie mieli a koszt 25zl.
- Od: 16 gru 2012, 12:41
- Auto: Mazda 3 2003 BK 2.0B
Strona 1 z 1