Witam
Jestem nowy i szukam kilku porad. Miałem ostatnio kolizje z sarenką. Musze teraz doprowadzić madzie do porządku. Potrzebuje lewy reflektor zastanawiam się czy kupić nowy zamiennik czy używany oryginał. Może ktoś zakładał te zamienniki z allegro za ok 250zł. Są jakieś znaczące różnice? Macie na swoich oryginalnych reflektorach jakieś firmowe oznaczenia, napisy, wytłoczenia u mnie nie ma i trochę mnie to zastanawia. Uszkodził mi się również jakiś element wygląda jak filtr znajduje się pod lewym reflektorem nie wiem co to jak ktoś wie to proszę o jakieś odpowiedzi pozdrawiam.
Reflektory nowy zmiennik czy używany droższy orginał?
Strona 1 z 1
Kup oryginalną używkę, ja do HB wyrwałem taką w stanie dobrym za 150zł na allegro.
Ten element pod reflektorem to jest rezonator. Przypuszczam, że dlatego iż mamy takie same silniki to i rezonatory będą takie same. W Mazdzie to koszt ok 1400zł, ja zamontowałem Fordowski, nie pasuje jedno mocowanie, ale na dwóch się trzyma i tak solidnie, różni się też rodzajem śrub, w Mazdzie są M8, w fordzie M10, jednak docisnąłem go starymi śrubami. Największym problemem jest nie pasujący "komin" z rezonatora do obudowy filtra powietrza, jest przesunięta ok 10cm, jak będę zmieniał zderzak i błotnik to doprowadzę to do porządku plastikową rurą, nagrzaną i odpowiednio uformowaną. Koszt na częściach z forda to ok 400zł. Zapomniałbym dodać, że w rezonatorze znajduje się PCM. Mazdowski pasuje idealnie do tego z Forda, jednak będzie problem zapewne z wyciągnięciem go ze starego ponieważ jego obudowa jest aluminiowa i na metalowych śrubach się trzyma, a to się równa utlenianiem aluminium.
Rezonator montowałem ten:
http://ford.sklep.pl/product-pol-14925- ... 55121.html
Do tego musisz dokupić obudowę jego, nie mogę jej znaleźć w sklepie, w ASO na pewno dobiorą.
Kup też bodajże 5 śrub M6x30mm, do skręcenia obudowy.
Ten element pod reflektorem to jest rezonator. Przypuszczam, że dlatego iż mamy takie same silniki to i rezonatory będą takie same. W Mazdzie to koszt ok 1400zł, ja zamontowałem Fordowski, nie pasuje jedno mocowanie, ale na dwóch się trzyma i tak solidnie, różni się też rodzajem śrub, w Mazdzie są M8, w fordzie M10, jednak docisnąłem go starymi śrubami. Największym problemem jest nie pasujący "komin" z rezonatora do obudowy filtra powietrza, jest przesunięta ok 10cm, jak będę zmieniał zderzak i błotnik to doprowadzę to do porządku plastikową rurą, nagrzaną i odpowiednio uformowaną. Koszt na częściach z forda to ok 400zł. Zapomniałbym dodać, że w rezonatorze znajduje się PCM. Mazdowski pasuje idealnie do tego z Forda, jednak będzie problem zapewne z wyciągnięciem go ze starego ponieważ jego obudowa jest aluminiowa i na metalowych śrubach się trzyma, a to się równa utlenianiem aluminium.
Rezonator montowałem ten:
Do tego musisz dokupić obudowę jego, nie mogę jej znaleźć w sklepie, w ASO na pewno dobiorą.
Kup też bodajże 5 śrub M6x30mm, do skręcenia obudowy.
-
2+2=5
- Od: 27 mar 2011, 01:01
- Auto: Vauxhall Vectra SRI
Mazda3 109KM Y6 2004 (była)
Hmmm.. Ja osobiście w mojej Madzi 1.6 benzyna bk nie mam założonego rezonatora. Nie wiem czy poprzedni właściciel go wywalił bo miał lepszy dostęp do wymiany żarówki czy jak. Obecnie jeżdżę bez. Też chciałem dokupić, ale nadal zastanawiam się czy to konieczność??
Sorry – chodziło mi o tą rurę która jest przy reflektorze. Nawet na allegroszu tego nie widziałem.
Ostatnio edytowano 7 lis 2012, 12:37 przez arturro77, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 29 maja 2012, 11:57
- Auto: Mazda 3 HB
1.6 benzyna 2005
cbr napisał(a):Rezonator montowałem ten:
Ta puszka u Mazdy kosztuje 2200 zł, kiedy w zasadzie identyczna u Forda rzeczywiście ~400 zł! Niewiarygodne są ceny, jakie dyktuje MMC...
Dopisano 06 lis 2012 15:15:
Przepraszam za OT, ale aż mnie rozdygotało. :P
the right man in the wrong place...
Strona 1 z 1