akcesoryjny zestaw głośnomówiący

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez hub669 » 21 lip 2012, 13:04

Witam szczęściarzy,

Od ok miesiąca również jestem posiadaczem mazdy 3 BK, z 2006 r. 2.0 w dieselku (HB). Kupiłem ją w całkiem niezłym stanie jeśli chodzi o silnik i dfp, pozostaje estetyka wnętrza do której się przymierzam i oto co zastałem jeśli chodzi o zestaw głośnomówiący (zdjęcia):

Przeglądałem kilka tematów ale dotyczyły raczej fabrycznych/wbudowanych zestawów głośnomówiących, pytanie do Was, czy bawiliście się w takie akcesoryjne podłączenie? Z tego co oferują w ASO wydaje mi się, że to oryginalny zestaw pod konkretny model telefonu? Tzn. uchwyt z dwoma kabelkami plus urządzenie sterujące, przyczepione pomiędzy pokrętłami od radia (2 zdjęcie). Próbuje jakoś pobudzić zestaw do życia ale nic z tego. Strzelam, że podłączony jest jakoś do radia i głośników i przy odpowiednim telefonie/słuchawce całość gra i buczy...
Jak widzicie również, osoba to instalująca nie przejmowała się zbytnio estetyką rozwiercając wielką dziurę na kable (pod tym urządzonkiem pomiędzy gałkami również jest paskudna dziura....). Pozostaje mi chyba wykorzystać te graty i spróbować podczepić pod to zestaw bluetooth, który będzie obsługiwał moje telefony. Pytanie do Was – da się?:) Jak nie to rozbieram wszystko odpinam kabelki a z uchwytu zrobię podstawkę pod telefon, żeby nie było widać tych wierceń....

A taka wolna refleksja, samochód jest spełnieniem moich (i nawet dziewczyny) oczekiwań. Dynamiczny, z rewelacyjnym, agresywnym wyglądem i pali nie najgorzej (według wskazań komputera) 9 w mieście (normalne?) i 5,7 na trasie. Radio nieco trzeszczy i łatwo gubi fale ale to jest do zrobienia. Jedyne dziadostwo w tym modelu to jest chyba tapicerka. W kilku egzemplarzach, jakie przeglądałem przed zakupem, mocno zużyte były lewy bok od kierowcy i czasem prawy od pasażera. Materiał w tym miejscu jest bardzo kiepskiej jakości, zupełnie odstaje do reszty wykończenia. A tak to się po prostu jaram <faja>

pozdrawiam
Załączniki
IMAG0356.jpg
IMAG0347.jpg
IMAG0355.jpg
Początkujący

Od: 16 lip 2012, 21:17
Auto: Mazda 3 BK, 2006 r., 2.0 143 KM

Postprzez Nuno » 21 lip 2012, 14:42

Z estetycznego punktu widzenia były własciciel się nie popisał podczas montażu zestawu. Lekko okaleczył madzie :( Dziwię się ,ze nie zlecił montażu komuś kto zrobi to profesjonalnie. Niestety czasem trzeba poprawiać coś po kimś :) Życzę zadowolenia z autka!!
Nuno
Forumowicz

Od: 12 wrz 2011, 17:44
Auto: Mazda 3 BK Sedan
2.0 LF TOP
2005

Postprzez norbertu.mag » 22 lip 2012, 09:56

Witam,

Posiadam u siebie taki sam zestaw, producentem jest firma BURY, na zdjęciach u kolegi nie widzę żadnej "wkładki". Albo jej kolega nie umieścił na zdjęciach, albo ktoś ją przed sprzedażą zabrał. U mnie to wygląda tak
http://zapodaj.net/589c2b8b3ced8.jpg.html
Jest to adapter bluetooth, który można parować z co najmniej 2 telefonami.
Czy kolega posiada u siebie od strony kierowcy coś takiego?
http://zapodaj.net/d3ef885a0eb18.jpg.html
Jest to mikrofon, a nie jak w moim przypadku myślałem, że czujka od ultradźwięków:)
Układ działa tak, że podczas rozmowy korzystamy z mikrofonu, radio jest wyciszone, a dźwięk rozmówcy jest podawany na prawy głośnik.

Co do montażu to moim zdaniem lepiej, że przewody są pociągnięte w puszce, a nie tak jak u mnie zwisają i rażą wzrok.
http://zapodaj.net/2939493e75447.jpg.html

Jeśli kolega nie posiada takowego adaptera, to polecam dowiedzieć się od producenta czy takiego coś
http://www.bury.com/cms/pl/produkty/kat ... #functions
będzie współpracowało z tym zestawem, ew jest też możliwość dokupienia adaptera BT takiego jak ja mam tylko nowszego, albo przystawki pod telefon.

Osobiście podoba mi się działanie tego zestawu, gdyż nie trzeba wkładać telefonu w żaden uchwyt, wszystkim sterujemy z adaptera, przymiarka do kupienia wyświetlacza jest, ale to w przyszłości, wpierw przygoda z audio:)
norbertu.mag

Postprzez hub669 » 22 lip 2012, 19:55

Spróbuje podjechać do jakiegoś magika, który to instaluje. Dzięki za info!
Mikrofon jest, też myślałem, że to coś innego. Mam nadzieję, że uda się dopasować (i kupić) adapter do tej instalacji.
Początkujący

Od: 16 lip 2012, 21:17
Auto: Mazda 3 BK, 2006 r., 2.0 143 KM