Witam.
Od wczoraj w mojej M3 nie świeci kontrolka ciśnienia oleju, więc dzisiaj zdemontowałem zegary żeby wymienić żarówkę. I tu niespodzianka, gdyż z tego co widzę to zamiast żarówek są diody, a ja nie mam odpowiedniej lutownicy. Poza tym za bardzo wiem jak zdemontować płytę drukowaną z zegarów( trzeba demontować wskazówki ?)
Więc zanim auto pójdzie na warsztat mam zapytanie czy może być inna przyczyna ( czujnik, bezpiecznik )? Jest jakiś sposób żeby sprawdzić czy dioda jest przepalona?
Nie świeci kontrolka ciśnienia oleju.
Strona 1 z 1
włącz test kontrolek, kluczyk w stacyjce, przyciskasz przycisk kasowania licznik km i szybko przekręcasz stacyjke, gdy pojawi się tESt na wyswietlaczu puszczasz przycisk kasowania, naciskajac go ponownie możesz przechodzic na różne testy itd, gdzies w polowie był test kontrolek.
Jak coś niejasne to http://www.autocentrum.pl/awc/dzienniki ... owym-8928/
Jak coś niejasne to http://www.autocentrum.pl/awc/dzienniki ... owym-8928/
Dzięki akostarek.
Test zrobiony i niestety kontrolka nie świeci.
Kierując się twoją wskazówką przeczytałem wątek o ukrytych funkcjach komputera i tam niektórym kolegą w czasie testu kontrolek nie świeciły takie, które działają podczas eksploatacji.
Można jeszcze jakoś sprawdzić czy dioda jest sprawna? Czy gdybym odłączył przewód od czujnika oleju to kontrolka powinna świecić?
EDIT:
Usterka naprawiona.
Powodem niedomagania kontrolki( pomimo oznak przepalonej diody ) okazał się czujnik ciśnienia oleju.
Wymiana rozwiązała problem.
Test zrobiony i niestety kontrolka nie świeci.
Kierując się twoją wskazówką przeczytałem wątek o ukrytych funkcjach komputera i tam niektórym kolegą w czasie testu kontrolek nie świeciły takie, które działają podczas eksploatacji.
Można jeszcze jakoś sprawdzić czy dioda jest sprawna? Czy gdybym odłączył przewód od czujnika oleju to kontrolka powinna świecić?
EDIT:
Usterka naprawiona.
Powodem niedomagania kontrolki( pomimo oznak przepalonej diody ) okazał się czujnik ciśnienia oleju.
Wymiana rozwiązała problem.
- Od: 11 lis 2011, 20:16
- Auto: Mazda 3 BK 1.6 MZR sedan 2004r
Mazda 3 BL 1,6 MZR 2011r
Strona 1 z 1