Kontrolka świateł mijania a raczej jej brak!
1, 2
Przejrzałem forum i instrukcje obsługi Mazdy3 na temat kontrolki świateł mijania czy jak kto woli drogowych i powiem szczerze,że zgłupiałem,w instrukcji stoi jak byk,że jest takowa i powinna się świecić na desce rozdzielczej w lewym zegarze po włączeniu świateł(są to dwa reflektory odwrócone do siebie tyłem i opisane jako cyt.lampka kontrolna włączenia świateł zewnętrznych) ,natomiast na forum koledzy twierdzą,że jest to kontrolka w prawym zegarze obok kontrolki niedomkniętych drzwi,u mnie takiej nie ma natomiast jest ta w lewym zegarze ale nie świeci!Są też inne opinie a mianowicie ,że w trójkach w ogóle nie ma kontrolki informującej o włączeniu świateł ale jest natomiast informująca o przepaleniu się żarówki.Morze ktoś wie konkretnie jak to powinno wyglądać?Pozdrawiam.
- Od: 21 mar 2012, 16:44
No właśnie mnie też zastanawia ta sprawa. Moim zdaniem kontrolka włączonych świateł mijania powinna być. Jednak u mnie również się nie świeci. Czy to przy ręcznie włączonych światłach czy poprzez czujnik zmierzchu.
Kontrolki spalonej żarówki też nie uswiadczylem a już dwie w przednich reflektorach mi się spaliły.
Więc jak to jest z tą kontrolka zapalonych świateł mijania i czy ktoś wie dlaczego ona również i u mnie się nie zapala?
Kontrolki spalonej żarówki też nie uswiadczylem a już dwie w przednich reflektorach mi się spaliły.
Więc jak to jest z tą kontrolka zapalonych świateł mijania i czy ktoś wie dlaczego ona również i u mnie się nie zapala?
- Od: 2 wrz 2011, 19:16
- Auto: Mazda 3 BK '07 1.6 CiTD
Nic nie wiem o kontrolce spalonej żarówki , za to kontrolka oświetlenia zew. jest i to w prawym zegarze , może jest żarówka spalona , moze było coś majstrowane przy liczniku jakieś obejscie
np. w BJ nie ma takiej kontrolki 
no nic ja mam 2005 i mam kontrolkę moze przed nie było
na logikę, kontrolka jest tylko w przypadku świateł włączanych automatycznie, żeby kierowca wiedział czy są włączone.
Mnie ta teoria pasuje. U mnie Produkcja 2004, brak czujnika ksenonow i kontrolki...
Moje dziewczyny: Kasia Agatka Alinka exMazda3 BK i Mazda6 GL
Nie było to zależne od rocznika tylko od wersji wyposażenia. Miałem dwie Mazdy 3 BK, obie z 2004 roku i jedna ma tą kontrolkę, a druga jej nie miała. Temat był już poruszany na forum kilka lat temu...
Panowie prośba o pomoc – może nie na temat ale powiązane żeby nie zakładać nowego.,
Ja taką kontrolkę u siebie mam (prawy zegar, Mazda 3 2004 r., 2.0 benzyna), ale mi znowu ona nawet po wyłączeniu świateł i wyjęciu kluczyka ze stacyjki dalej się świeci. Co to może być? Byłem dzisiaj u mechaniora i nie znalazł przyczyny.
Ja taką kontrolkę u siebie mam (prawy zegar, Mazda 3 2004 r., 2.0 benzyna), ale mi znowu ona nawet po wyłączeniu świateł i wyjęciu kluczyka ze stacyjki dalej się świeci. Co to może być? Byłem dzisiaj u mechaniora i nie znalazł przyczyny.
-
MariuszK81
1, 2