Naprawa tylnej lampy LED-owej.

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez mimsky » 1 lut 2016, 14:25

Dajcie znać co i jak, bo moja lampa (już raz naprawiana) znowu padła :(
Początkujący
 
Od: 8 gru 2014, 19:48
Posty: 13
Skąd: Kraków
Auto: Mazda 3 BK Top Sport, 2.0 LF, 2004 r.

Postprzez yomex » 29 cze 2016, 15:16

do usunięcia.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 cze 2015, 09:34
Posty: 98 (5/4)
Skąd: Bytom
Auto: Mazda 3 BK 2.0 LF 2006 r. TOP SPORT + LPG

Postprzez Sikora » 8 lip 2016, 09:30

Jestem kolejna ofiara lewej lampy. <głaszcze> W marcu miałem problemy 1-2 tygodnie, potem o dziwo był spokój aż do teraz. Dzisiaj dzwonie do wspomnianego elektryka na Lea w Krakowie, mam do niego 2 km od domu.

Edit: Wstępna wycena naprawy 100-150 PLN.
Sikora
 

Postprzez yomex » 8 lip 2016, 12:54

Daj znać jak poszło bo moja lewa tylna też odmawia posłuszeństwa. Ale co ciekawe problem pojawia się tylko przy temperaturze mniej więcej powyżej 20 stopni. Gdy jadę w nocy to zawsze świeci bez żadnego problemu.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 cze 2015, 09:34
Posty: 98 (5/4)
Skąd: Bytom
Auto: Mazda 3 BK 2.0 LF 2006 r. TOP SPORT + LPG

Postprzez Marcis » 23 lip 2016, 18:54

Tez mi wczoraj padła lampa prawa. Diody wszystkie świecą. Nacisne kilka razy stóp i cisza. Po odpieciu i wpieciu działa. No ale na kilka stopów....

Mam pytanie do osób które się znają na elektronice.
Zamontowałem sobie diody niebieskie aby oświetlały miejsca nóg i białe ukryte na wszystkich drzwiach aby było widać miejsce gdzie się wysiada. Wszystko podłączone pod oświetlenie wnętrza. Teraz pytanie czy nie można sobie samemu zbudować takiej lampy. W tych diodach co montowałem są tylko tranzystory. Więc czy nie można dobrać odpowiednich diód, zamontować tranzystor do diód pozycjnych i inny do stopu? Przez które pozycje będą świecić słabo a stop mocno? Ta płytka jest bardzo skomplikowana a tu proste rozwiązanie i bardzo tanie. Może dla niektórych to głupie ale oświetlenie mi działa 2 lata a kosztowało mnie wszystko z 18 zł więc niech ktoś kto zna tą dziedzinę powie czy jest to możliwe, a jeśli nie to dlaczego..
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 wrz 2012, 09:48
Posty: 809 (4/16)
Skąd: Łomża
Auto: Mazda 3 GTA 2005 2.0 16V 150KM
Alfa Romeo SW 156 2003 2.0 166KM
Była Mazda 323F BA Red Classic
1.5 16V 1998r.

Postprzez wacha8 » 26 lip 2016, 14:09

UWAGA!!!! <czytaj>
Chyba dokonałem przełomowego odkrycia w sprawie raz działającej a raz nie tylnej lampy led!!! <jupi>
Otóż w/g mnie problemem jest środkowa dioda a właściwie jej przyłączenie,wszystkie diody są przylutowane a środkowa jest podłączona za pomocą kabelków z oczkiem i odkrecenie tych przyłączy ,przeczyszczenie drobnym papierkiem ściernym miejsc styku i ponowne przykręcenie u mnie jak na razie pomnogło,pomimo panujacych na dworze upałów lampa działa już 2 tygodnie jak ta lala,jutro jadę nad morze i jeżeli po ;powrocie wszystko będzie ok to czekam na paczki z browarami od wszystkich mających problemy z ledami <faja> Dodam tylko że po odłączeniu przewodu od tej diody lampa gasła i podłączenie nie powodowało zapalenia lampy,dopiero wyłączenie i włączenie świateł ożywiało lampę,czyli słaby styk właśnie powodował takie cuda z lampą.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 20 gru 2012, 18:52
Posty: 132 (1/3)
Skąd: Nowa Sól
Auto: Była Mazda 3 BK 2006 1.6 PSA Y6
Jest Citroen C4 2012 1,6 HDI

Postprzez Marcis » 26 lip 2016, 20:03

Narazie narzeczonej dałem auto bo jest jej potrzebne, a sam jeżdżę alfa i przez pracę nie mam czasu, ale jak z weekend się za to zabiorę i będzie dobrze to będzie bro:–)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 wrz 2012, 09:48
Posty: 809 (4/16)
Skąd: Łomża
Auto: Mazda 3 GTA 2005 2.0 16V 150KM
Alfa Romeo SW 156 2003 2.0 166KM
Była Mazda 323F BA Red Classic
1.5 16V 1998r.

Postprzez tomekk222 » 8 wrz 2016, 18:34

Witam, gdzie kupiliście tranzystory 2SB1181 i FS5AS-06?, jest problem ze znalezieniem ich jak i zamienników... jak ktoś by miał odkupie.
Forumowicz
 
Od: 18 gru 2013, 11:15
Posty: 41
Auto: Mazda 3 BK 2.0 PB

Postprzez Domas » 29 lis 2016, 21:45

Rozwiązałem problem z moją lampą LED'ową. W moim przypadku był to oberwany kondensator na PCB (szara "bateryjka" niedaleko często uznawanych za główne przyczyny awarii tranzystorów).

Przeczytałem wszystkie komentarze w tym temacie i widziałem, że sporo osób miało te same objawy i nikt nie wspominał o możliwym problemie z kondensatorem.

Do rzeczy:
Tydzień temu rankiem zauważyłem, że nie działają mi led'y w lewym tylnym reflektorze. Podczas podpinania/odpinania kostki lub włączania świateł diody zaświecały się na kilka milisekund i gasły bez życia. Po zasięgnięciu (jak zawsze zresztą) informacji o tym problemie na forum zamówiłem diody na TME (w razie czego) i przygotowałem się do rozcięcia obudowy. Podczas wypinania odbłyśnika zahaczyłem o kondensator, który częściowo odkleił się od płytki i zaczął się delikatnie chybotać. Prawdopodobnie dzięki temu później do niego wróciłem... Sprawdziłem wszystkie luty, diody miernikiem (pokrętło na symbol diody/sygnalizatora zwarcia, bez odlutowywania), połączenia kablowe, wtyczki, a poluzowany kondensator docisnąłem i podkleiłem "glutem". Przeczyściłem podkładki zaciśnięte na kabelkach podłączonych do środkowej diody i wpiąłem układ do instalacji w celu sprawdzenia czy działa i... działa! Po całkowitym złożeniu reflektora sprawdziłem go ponownie i niestety moja radość nie trwała długo. Prawdopodobnie podczas montażu kondensator poluzował się ponownie.

Dzisiaj zabrałem się do reflektora raz jeszcze. Podejrzewając winowajcę oderwałem delikatnie poluzowany wcześniej kondensator. Jego nóżki pękły na wysokości podstawy i ze sporym trudem dolutowałem do nich kilka miedzianych żył, po czym połączyłem z płytką (mimo wszystko nie polecam Wam tego robić na starym kondensatorze). Całość oblałem dosłownie glutem. Led'y działają, reflektor na miejscu :)

Jeżeli ktoś z Was zanotował podobne objawy do moich polecam przyjrzenie się temu kondensatorowi i zamówieniu najlepiej nowego. Jeżeli nie macie pojęcia o lutowaniu zlećcie to jakiemuś znajomemu, lub komuś na forum. Nie dajcie obedrzeć się z pieniędzy w ASO czy kupując drogie zamienniki.


tomekk222 napisał(a):Witam, gdzie kupiliście tranzystory 2SB1181 i FS5AS-06?, jest problem ze znalezieniem ich jak i zamienników... jak ktoś by miał odkupie.


Jeżeli jesteś pewien, że to one są winowajcą to szukaj na AliExpress (z opcją wysyłki za darmo). Jest tam tego trochę.

Chciałem również wszystkim podziękować za przyczynienie się do tego małego "sukcesu" i mam nadzieję, że mój post pomoże komuś z Was.
Załączniki
20161129_194700.jpg
Kondensator z dolutowanymi żyłami i zaklejony chwilowo od spodu. Finalnie wszystko zalałem klejem na gorąco. Nie wygląda to ładnie, ale zamówiłem już nowy kondensator i jestem nastawiony na możliwą wymianę w razie kolejnej awarii.
Początkujący
 
Od: 18 paź 2015, 22:00
Posty: 3
Auto: Mazda 3 BK 2004 2.0 Benzyna + LPG

Postprzez wacha8 » 2 gru 2016, 16:57

Śmię zauważyć że z relacji wynika iż kondensator został naruszony podczas ingerencji w lampę ,więc wątpię aby on był przyczyną awarii :P
U mnie czyszczenie styku środkowej ledy pomogło i już pól roku lampa śmiga :D
Z opisu wynika że też to robiłeś, więc może to pomogło a kondensator uszkodziłeś i naprawiłeś po prostu ;)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 20 gru 2012, 18:52
Posty: 132 (1/3)
Skąd: Nowa Sól
Auto: Była Mazda 3 BK 2006 1.6 PSA Y6
Jest Citroen C4 2012 1,6 HDI

Postprzez Domas » 5 gru 2016, 07:08

wacha8 napisał(a):Śmię zauważyć że z relacji wynika iż kondensator został naruszony podczas ingerencji w lampę ,więc wątpię aby on był przyczyną awarii :P
U mnie czyszczenie styku środkowej ledy pomogło i już pól roku lampa śmiga :D
Z opisu wynika że też to robiłeś, więc może to pomogło a kondensator uszkodziłeś i naprawiłeś po prostu ;)


Chciałbym, żeby tak było :) Lampę podłączałem za każdym razem po wykonaniu jakiejś czynności. Czyściłem styki i po podłączeniu nie działała (sprawdzałem nawet miernikiem i przed i po i przewodzenie było). Później przylutowałem kondensator na nowo – zadziałała. Niestety fakt, że podczas demontażu o niego zahaczyłem uniemożliwia mi znalezienie winowajcy w 100% dlatego, że nie wiem w jakim był stanie przed.

W każdym razie podzieliłem się tylko moją historią. Nie wyrokuję, nie jestem ekspertem, ale być może komuś się to przyda. Przy próbie naprawy polecam wykonać najpierw zadania związane z jak najmniejszą ingerencją w lampę i sprawdzać ją za każdym razem przed przejściem do następnego kroku.
Początkujący
 
Od: 18 paź 2015, 22:00
Posty: 3
Auto: Mazda 3 BK 2004 2.0 Benzyna + LPG

Postprzez zulugula666 » 6 gru 2016, 19:13

Witam od kilku miesięcy borykałem się z problemem gasnącej lampy po zapoznaniu się z jakże precyzyjnym zdjęciem użytkownika kuman1987r postanowiłem wyciąć układ wraz z diodami.
Po wymontowaniu układu zaniosłem go do człowieka który zajmuje się naprawą Tv gość
wymienił jedną diodę i zlokalizował i usunoł jeden zimny lut na tranzystorze R5 (222) lampa śmiga aż miło koszt naprawy 25 zł
Załączniki
15354216_1253852664675969_598410164_o.jpg
15310544_1253852678009301_575812005_n.jpg
Początkujący
 
Od: 6 gru 2016, 18:39
Posty: 1
Auto: Mazda 3 2004r 2.0 150km

Postprzez Marcis » 9 sty 2017, 21:18

Mi też udało się naprawić prawa lampę. Na początku po naciśnięciu stopu lampa gasła a później już nawet pozycja przestawała świecić. Wyjąłem układ, elektronik mówił ze wymienił prawie wszystko bo nie wiedział co się zepsuło bo zostawiłem lampę gdy go nie było ale widział ze lampa działa jak chce i cena naprawy 20 zł. wróciłem do domu z podłączonym samym układem w bagażniku około 10 km i lampa działała. Dzisiaj włożyłem go w lampę i mam nadzieje ze juz nie zgaśnie:–)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 wrz 2012, 09:48
Posty: 809 (4/16)
Skąd: Łomża
Auto: Mazda 3 GTA 2005 2.0 16V 150KM
Alfa Romeo SW 156 2003 2.0 166KM
Była Mazda 323F BA Red Classic
1.5 16V 1998r.

Postprzez ValisX » 12 sty 2017, 09:50

Kurcze. Skąd Wy bierzecie elektryków co Wam lampę za 20 zł naprawiają? Facet z Koszalina (ten od hdserwis) co ksenony naprawia chce 200 zł za naprawę tej lampy. Trochę dużo :( Ktoś zna kogoś w trójmieście co by się podjął naprawy tej lampy za trochę mniej niż 200 zł?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 12 gru 2014, 10:36
Posty: 42 (2/1)
Skąd: Gdańsk
Auto: Mazda 3 Top Sport, 2004; 2.0 MZR. http://tinyurl.com/o388wwb

Postprzez Marcis » 15 sty 2017, 00:31

U mnie lampa działa jak na razie i myślę że tak zostanie. Jeśli chcesz to dam Ci numer do tego elektronika i zapytaj czy by zrobił ją z wysyłką. Tylko musisz wyciąć układ z lampy i lampę założyć z powrotem do auta aby kierunek chociaż mieć. Ja właśnie tak zrobiłem i zawiozłem do elektronika.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 wrz 2012, 09:48
Posty: 809 (4/16)
Skąd: Łomża
Auto: Mazda 3 GTA 2005 2.0 16V 150KM
Alfa Romeo SW 156 2003 2.0 166KM
Była Mazda 323F BA Red Classic
1.5 16V 1998r.

Postprzez mrraven » 17 mar 2017, 18:56

Jak by ktoś potrzebował Lampy Tylnej Ledowej lewej mam rozcięta :) mogę sprzedać za jakies 60 zł rozcięta . Lampa działa .
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 cze 2014, 12:25
Posty: 125 (1/0)
Skąd: Stalowa Wola
Auto: Mazda 3 2.0L
150KM Top Sport
2004r.

Postprzez mati685 » 12 paź 2017, 19:30

Dopadł mnie problem niedzialającej prawej lampy. Świeci ale po pewnym czasie gasnie. Przy zgaszonych pozycjach mignie tylko 3/4 diod i to tyle, dopóki troche nie odczekam.
Wiele osób tutaj robiło swój uķład ale czy ktoś móglby podzielić sie schematem lub wskazówkami jak go wykonac?
Ewentualnie czy może ktoś doszedł co właściwie jest odpowiedzialne za tą usterkę?
Wszystkie elementy na plytce zostały przelutowane ale nadal nie działa jak powinno.
Początkujący
 
Od: 24 lip 2016, 03:02
Posty: 6
Auto: Mazda 3 BK

Postprzez przemoks » 8 mar 2018, 09:31

Odswiezam temat, ten sam problem, swieci pozycja, naciskam hamulec i gasnie wszystko, restart i znowu swieci. Pytanie brzmi: oplaca sie oddawac do naprawy do elektryka i ciac lampe? Czy lepiej kupic na allegro uzywke... Tylko tez mnie zastanawiaja ceny, dlaczego sa po 90-100, a sa tez za 200-300 zl. Podpowiedzcie, z gory dzieki :)
Początkujący
 
Od: 20 kwi 2017, 15:51
Posty: 2
Auto: Mazda 3 BK LF 2004

Postprzez Marcis » 8 mar 2018, 19:20

U mnie była walnięta jedna dioda. Czasami nawet od pozycji padało, a później 2 miechy działało. Po wymianie jednej diody jest ok. A cena? Mnie kosztowało 20 zł.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 wrz 2012, 09:48
Posty: 809 (4/16)
Skąd: Łomża
Auto: Mazda 3 GTA 2005 2.0 16V 150KM
Alfa Romeo SW 156 2003 2.0 166KM
Była Mazda 323F BA Red Classic
1.5 16V 1998r.

Postprzez Hegemon » 20 wrz 2018, 08:22

Właśnie zauważylem to samo z moja lampą i w związku z tym pytanie. Czy w Białymstoku znacie kogoś, kto naprawia tą usterkę? W trakcie dyskusji przewinał sie wpis że ktoś w Białymstoku to zrobił... ale nie było napisane gdzie.
Początkujący
 
Od: 13 paź 2017, 07:17
Posty: 1
Auto: Mazda 3 2005

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

Moderator

Moderatorzy 3 / 323