Witam wszystkich Forumowiczów i od razu proszę o pomoc!
W ostatnich dniach po przekręceniu kluczyka z pod maski po prawej stronie (od strony pasażera) pojawia się krótki 2-4 sekundowy dźwięk, ale od początku...
Mam mazdę 1.6 diesel 109 km 2005 rok sedan. W ostatnim czasie, gdy zrobiło się chłodno i wilgotno, przy pierwszym w dniu uruchomieniu silnika pojawia się dźwięk jakby coś zardzewiałego się podnosiło lub stabilizowało Dość wyraźnie słychać jakby podnoszenie się. Ten dźwięk pojawia się tylko raz, a później już go nie ma i każde następne odpalenie silnika jest już normalne, ale dźwięk powraca kolejnego dnia przy pierwszym uruchomieniu.
Dodam tylko że nie mam żadnych innych stwierdzonych problemów z samochodem. Na bank muszę wymienić akumulator, bo wystarczy niższa temperatura i pojawia się problem z odpaleniem-góra jeden dzień na mrozie. Wymiana jeszcze w najbliższym tygodniu.
Czy ten dźwięk może być związany z akumulatorem? Z poziomowaniem świateł, a może ze wspomaganiem?
Liczę na Wasze rady i fachową pomoc, za którą z góry dziękuję
Dziwny,krótki dźwięk-zgrzyt pod maską po przekręceniu kluczyka
Strona 1 z 1
Mam Dominooo...z samopoziomwaniem ich wysokości.
Czy to może być przyczyna? Dodam tylko że dzisiaj rano przed pracą byłem odpalić samochód, żeby sprawdziź czy ów dźwięk się pojawi i go nie było. Jednakże ostatnia noc była cieplejsza :–/
Czy to może być przyczyna? Dodam tylko że dzisiaj rano przed pracą byłem odpalić samochód, żeby sprawdziź czy ów dźwięk się pojawi i go nie było. Jednakże ostatnia noc była cieplejsza :–/
- Od: 11 gru 2010, 22:46
- Auto: Mazda 3 1.6 DI Turbo 109 km Sedan 2005 r.
Mam nadzieje, że to tylko to. Też to podejrzewałem, ale jakoś ten fakt łączyłem z akumulatorem. Będę temat nadal obserwował, ale dzięki za podzielenie się swoimi wnioskami. Jutro jadę do speców od Mazdy na wymianę aku, to ich jeszcze też podpytam
Pozdrawiam!

Pozdrawiam!
- Od: 11 gru 2010, 22:46
- Auto: Mazda 3 1.6 DI Turbo 109 km Sedan 2005 r.
Chyba wystarczy uruchomić na światłach postojowych lub bez i posłuchac czy to to , bo ja tam nic takiego nigdy nie słyszałem od świateł.
Warto sprawdzić rozrusznik. U mnie był zgrzyt przy odpalaniu ja ułamek sekundy dłużej przytrzymałem kluczyk przy odpalaniu. Jak samochod postał 3 dni to nie dało się odpalić. No to postanoiłem zmienić akumulator i nic to samo było tlyko teraz długo trzebabyło kręcić ale i tak wygłądało że pada. Dalem żeby zregtenerować rozrusznik i jak ręką odjął samochód odpala na dotyk i żadnych zgrzytów ile by nie stał niejeżdżony.
Sprawiedliwość bez siły to nieudolność, siła bez sprawiedliwości to przemoc.
Masutatsu Oyama
Masutatsu Oyama
- Od: 12 mar 2010, 15:53
- Auto: Mazda 323F 97r Z5
Strona 1 z 1