Montaż xcarlink'a w Mazda 3

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez mcrow » 12 lis 2015, 13:53

hmmm

a da sie jakos wgrac mp3 na ten hdd ? bo patent fajny , ssd wmontowac i super ....., sa jakies ograniczenia ?

tez 6 folderow po 99 utworow max ?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 1 sie 2015, 11:50
Posty: 328 (1/12)
Skąd: Sosnowiec
Auto: Megana I 1.4 8v 1997r.
Almera 1.5 dCi 2005r.
Magdalena 3 BK 1.6 2009r.

Postprzez Mephic » 14 lis 2015, 19:19

Nie widziałem ograniczeń co do folderów, mam ich aktualnie 28 ale nic już nie wgram więcej bo padła nagrywarka.

Niestety w folderach max 14-15 utworów, bo trzeba nagrywać z audio CD – jedna płyta – jeden folder

nie ma żadnej możliwości odtwarzania MP3.

tak czy owak muszę zakupić X-Car Link, nie mam jednak pojęcia czy z tą wersją zadziała, bo o ile zrozumiałem dobrze, do tej normalnej wersji wpina się go tam gdzie normalnie wpięta jest zmieniarka – tu jej nie ma... ale moja wiedza na temat car audio jest mega uboga...

chyba muszę zamówić i sprawdzić sam..

------------

AKTUALIZUJĘ:

X-Car link w dniu dzisiejszym zamówiony tu: http://allegro.pl/zmieniarka-sd-usb-xca ... 17133.html

Dam znać jak sytuacja jak przyjdzie, porobię zdjęcia jak wygląda tył mojego "nietypowego" radia po wyjęciu :)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 14 maja 2012, 13:04
Posty: 157 (0/1)
Skąd: Kraków
Auto: Peugeot 308 SW 2015 1.2 130 KM PureTech
Nissan Qashqai 2017 1.2 115 KM N-Connecta

Postprzez Mephic » 15 lis 2015, 22:56

Uwaga uwaga:

Mephic założył X-Car Link w swojej 3-ce :) jest podłączony po lewej stronie tunelu, w szparze pomiędzy fotelem a tunelem, kable całkowicie schowane, wypuszczałem je po stronie kierowcy.

Jeśli chodzi o dźwięk – na moim audio jest bajka. Jeśli ktokolwiek będzie miał wersję z dyskiem twardym proszę się nie bać, jest wyjście na zmieniarkę, po prostu nie zajęte przez nic.

Koszt wymiany w moim wypadku to zakup X-car link + poranione palce i dodatkowy bieg do garażu podziemnego po zapomnianą obrączkę <glupek2> (do montażu była mało przydatna :D)

Polecam wszystkim!
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 14 maja 2012, 13:04
Posty: 157 (0/1)
Skąd: Kraków
Auto: Peugeot 308 SW 2015 1.2 130 KM PureTech
Nissan Qashqai 2017 1.2 115 KM N-Connecta

Postprzez DariusBtm » 18 sty 2016, 19:25

Używa ktoś tej zmieniarki http://allegro.pl/zmieniarka-mazda-2-3- ... 55824.html głównie interesuje mnie używanie funkcji bluetooth jako zestawu głośnomówiącego, jak działa, jak wygląda odbieranie połączeń itp.?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 16 cze 2013, 18:01
Posty: 184 (0/1)
Skąd: Śląsk
Auto: Mazda 3 BK
Benzyna 1.6 105KM Z6
2004r.
"blacked"

Postprzez aleksandra » 20 sty 2016, 19:03

Yatour zainstalowany, własnoręcznie przeze mnie :) działa bez zarzutu, schowany w popielniczce (jest pod ręką jak trzeba, a jak nie trzeba to go nie widać :) )
żadnych zworek itp., plug & play, więcej wrażeń za jakiś czas :)
poczytałam oczywiście forum w temacie i korzystałam z filmiku na youtube pt. "Aux Install Mazda 3"
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 16 paź 2015, 20:18
Posty: 3
Skąd: Legnica/Wrocław
Auto: Fiat Cinquecento
Toyota Starlet 1.3 benzyna
MAZDA 323C BA 1.5 1996 <3
MAZDA 3 BK 2006 1.6 benzyna sport active winning blue 27b

Postprzez prezydent » 26 lut 2016, 19:23

Witam,
w swojej maździe pod fotelem kierowcy znalazłem kilka kabelków, co tam mogło być poprzednio podłączone? podejrzewam że między innymi zmieniarka, ale czy potrzebuje ona aż tyle kabli, dodam jeszcze że kable wychodzą panelu środkowego spod schowka.

http://www.fotosik.pl/zdjecie/64012abae2f20d1e

dodam jeszcze że chciałbym tam zamontować xcarlinka, i pytanie też czy jedne z tych kabelków właśnie wpinają się do niego?
Początkujący
 
Od: 27 sty 2014, 13:45
Posty: 7
Skąd: Gliwice

Postprzez radzix27 » 27 lut 2016, 09:51

prezydent, żeby sprawdzić, czy pod te kable możesz podpiąć xCarLink (co wg mnie będzie niemożliwe) to i tak musisz wyjąć radio i sprawdzić czy coś jest podpięte do wejścia zmieniarki.
Załączniki
20141111_111126.jpg
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 wrz 2014, 07:38
Posty: 273 (23/9)
Skąd: Brzóza/Kozienice
Auto: Mazda 3 BK Sedan, Z6 1.6, 2004

Postprzez Mantanh97 » 2 mar 2016, 11:21

Witam, czy jest taka możliwość ze jak podepnę smartfona pod wejście aux to mogę puszczać muzykę np. Z YouTube ? Czy tylko trzeba tworzyć foldery i tam wrzucać muzykę ?
Początkujący
 
Od: 2 mar 2016, 11:17
Posty: 1

Postprzez radzix27 » 2 mar 2016, 19:04

Gdy podłączysz telefon przez aux to w radiu będzie słychać to co usłyszałbyś na słuchawkach <spoko>
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 wrz 2014, 07:38
Posty: 273 (23/9)
Skąd: Brzóza/Kozienice
Auto: Mazda 3 BK Sedan, Z6 1.6, 2004

Postprzez kosal » 9 kwi 2016, 12:37

aleksandra napisał(a):Yatour zainstalowany, własnoręcznie przeze mnie :) działa bez zarzutu, schowany w popielniczce (jest pod ręką jak trzeba, a jak nie trzeba to go nie widać :) )


Możesz pokazać efekt końcowy, jak wygląda w miejscu na popielniczkę? Którędy puściłaś kabel do popielniczki? Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem lub wcześniej opisanym w schowku, choć w sytuacji gdybym chciał podłączyć telefon do Xcarlink to jest to już mniej wygodne miejsce.
Początkujący
 
Od: 9 kwi 2016, 12:32
Posty: 4
Skąd: Kraków
Auto: Mazda 3 BK 2008 1.6

Postprzez crithit » 31 paź 2016, 12:21

Czy zmieniarka będzie działać w radiu o modelu 14789910 gdzie zamiast przycisku info jest przycisk set?
Załączniki
IMG_20161031_123113.jpg
Ostatnio edytowano 31 paź 2016, 12:31 przez crithit, łącznie edytowano 1 raz
Początkujący
 
Od: 4 mar 2015, 16:57
Posty: 10 (1/0)
Auto: Mazda 3 BK 1.6 2005

Postprzez Piotrek_154 » 31 paź 2016, 12:26

Jesli masz w radio gniazdo wejścia na zmieniarkę CD to powinno działać bez problemu. U mnie w radio Sanyo mimo, że są informacje, że nie będzie działać to działa. Kluczowe jest utworzenie odpowiednich folderów i sfotmatowanie nośnika na FAT32.
Best ET: Czaplinek '15 17,813, Ryki '15 17,808
Moderator EC/NM
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 12 lip 2014, 14:21
Posty: 865 (39/12)
Skąd: Łódź
Auto: 3 BK '05r HB 1.6 Z6-VE
MX-3 KL-DE

Postprzez crithit » 31 paź 2016, 12:36

Dzięki za szybką odpowiedź ;)
Początkujący
 
Od: 4 mar 2015, 16:57
Posty: 10 (1/0)
Auto: Mazda 3 BK 1.6 2005

Postprzez Muody » 29 kwi 2017, 22:41

Posiada ktos xcarlinka w tym modelu radia? Bedzie dzialac?
Załączniki
20170419_224359.jpg
Początkujący
 
Od: 28 kwi 2017, 18:59
Posty: 13
Auto: Mazda 3
2.0 LF 150 km
Rok produkcji 2003

Postprzez yomex » 8 lis 2017, 17:58

Panowie pomóżcie, jak nazywa się ten kabel ze zdjęcia, który wchodzi do gniazda line in?
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 cze 2015, 09:34
Posty: 98 (5/4)
Skąd: Bytom
Auto: Mazda 3 BK 2.0 LF 2006 r. TOP SPORT + LPG

Postprzez expell » 8 lis 2017, 20:15

Wygląda trochę jak Mini USB ale głowy nie dam
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 11 sie 2015, 15:38
Posty: 262 (5/3)
Skąd: Katowice
Auto: Mazda 3 2.0 BK 2005

Postprzez johnny1836 » 16 lis 2017, 12:53

Muody napisał(a):Posiada ktos xcarlinka w tym modelu radia? Bedzie dzialac?


Wiem, że odkop, ale mam takie samo radio i wczoraj podłączyłem XCarLinka – działa :)
Forumowicz
 
Od: 24 wrz 2016, 19:03
Posty: 30 (7/1)
Auto: Mazda 3 BK 04
2.0 Top Sport/Aero

Postprzez radzix27 » 14 wrz 2018, 13:44

Udało mi się zrobić kabel AUX ze starego kabla USB od aparatu (Fujifilm Finepix Z) – jest to USB 8-pin. Wymagało to trochę pracy, bo akurat przewody, które odpowiadają za kanał lewy i prawy nie są przylutowane do wtyczki...

Koniec końców udało się dorobić kabel AUX, więc jeśli ktoś nie dostał takowego przy zakupie to może go zrobić samodzielnie w domu.

Całkowity koszt wyniósł mnie 6 zł (koszt wtyku jack 3,5mm) – mógłbym wykorzystać jakiś stary poniewierający się w domu, wtedy koszt wyniósłby tylko trochę czasu.

IMG_20180913_210644.jpg
IMG_20180914_180307.jpg



expell napisał(a):Wejście aux w mojej wersji XCL jest jako płyta 6, więc w tym momencie jeśli na karcie mamy utworzone 6 katalogów, to aby przełączyć się pomiędzy bt, a kartą należy ją wyciągnąć.


U mnie po wyjeciu pendrive'a na wyświetlaczu pojawia się napis EX5 więc domyślam się, że u mnie wejście AUX jest na 5 płycie.

Czy jest możliwość jednoczesnego korzystania z pendrive'a i kabla AUX? Mam tu na myśli utworzenie 6 katalogów i zapełnienie ich muzyką z wyłączeniem katalogu nr 5. Pozostawiłem więc folder pusty ale przy zmianie katalogów na radiu ten z nr 5 jest pomijany. Pomaga wyjęcie pendrive'a, wtedy automatycznie przełącza na AUX i gra muzyka.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 wrz 2014, 07:38
Posty: 273 (23/9)
Skąd: Brzóza/Kozienice
Auto: Mazda 3 BK Sedan, Z6 1.6, 2004

Postprzez radzix27 » 25 wrz 2018, 14:42

Gdyby ktoś poszukiwał sprawdzonego programu do zarządzania muzyką (ustawianie kolejności utworów) w xCarLink to ze swojej strony mogę polecić program DriveSort. Program jest darmowy i nie wymaga instalacji ;)

Dzięki niemu można sprawdzić jaka jest obecna kolejność odtwarzania plików i ewentualnie zmienić sposób sortowania, po czym zapisać zmiany. Program umożliwia np. zmianę atrybutu plików, czyli jest możliwość posortowania m.in. po dacie dodania pliku, a jeśli chcemy, by dana mp3'ka znalazła się w odpowiednim miejscu to jest możliwość zmiany atrybutu daty <spoko>

Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 wrz 2014, 07:38
Posty: 273 (23/9)
Skąd: Brzóza/Kozienice
Auto: Mazda 3 BK Sedan, Z6 1.6, 2004

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości

Moderator

Moderatorzy 3 / 323